Renkame kūdikiui vardą: į ką atkreipti dėmesį?

18. Apr 2016, 10:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Parinkti savo mažyliui vardą – užduotis ne iš lengvųjų. Reikėtų atsižvelgti į daugelį aspektų. 

Žmogaus vardui neretai priskiriama daug mistifikuotų galių. Teigiama, kad jis gali nulemti žmogaus likimą, svarbiausius asmenybės bruožus ar net įtaką kitiems žmonėms. Tokiais atvejais tėvai į vardo parinkimo procesą įtraukia astrologus ar numerologus, teigiančius, jog galima išskaičiuoti, numatyti tam tikras savybes. 

Mamyčių klube analizuojame labiau apčiuopiamus aspektus, kurie gali turėti ne mažiau įtakos tiek žmogaus likimui, tiek ir jo kaip asmens savybėms. Vos trijų mėnesių berniuko Rojaus tėveliai įsitikinę, jog tai žmogus puošia vardą, o ne vardas žmogų.

Psichologė Sonata Vizgaudienė siūlo įsivaizduoti štai tokią situaciją: kaip žmogui būti su tokiu vardu, kai sutikti žmonės jo vis perklausia - “tai koks ten tavo vardas? Pasakyk paraidžiui”. Tokiu atveju žmogus visada jausis nepatogiai. Atrodo, štai tėveliai išrinks retą, skambų vardą, o iš tiesų jie padarys atvirkštinę paslaugą. 

Kiekvienam iš mūsų gimstantis mažylis – vienintelis toks, nepakartojamas. Tad noras suteikti jam išskirtinį vardą natūralus. Tačiau pirmasis klausimas – mes norime, kad mažylio vardas būtų keistas ar gražus? Antrasis klausimas pamąstymams - kam šis vardas turi būti mielas?

Anot psichologės, svarbiausia, kad vardas tėveliams patiktų, nes jei, pavyzdžiui, vienam iš tėvų tas vardas patinka, o kitam ne, ir vis tiek išrenkamas šis vardas, tuomet tas tėvelis, kuriam nepatiko, tardamas šį vaiko vardą, jaus tam tikrą nepasitenkinimą.

Beje, pats vaikutis turi jausti, kad jam vardas tinka, kad tai tas vardas, kuris yra JO. Jis turi jausti, kad jo vardą visi taria su šiluma, teigiama emocija, meile. Nes, kaip teigia psichologė Sonata, tik tokiu atveju žmogus savo vardą priims kaip gražų ir gerą. Patį gražiausią vardą artimieji gali sugadinti, jei tars atmestinai, piktai ar su nepasitenkinimu.

Neretai pasitaiko, kad seneliams nelabai patinka parinktas anūko vardas, tad jie tą vardą ignoruoja ir vadina anūką “pupuliuk, zuikuti, saulyte”, vis vengdami garsiai ištarti anūko vardą. Tokiu atveju tėveliams verta būti užsispyrusiems, nes jiems tas vardas yra svarbus, jie turi gražiai švelniai artimuosius pratinti prie vaiko vardo, kad šie jo neignoruotų.

Na o susidėliojus visus pliusus ir minusus, galutinį tašką situacijoje padės susitikimas su vaiku, kuomet pažiūri pirmą kartą į jį ir viską supranti.