Sausa kūdikių oda: kaip pasirinkti tinkamą priežiūros priemonę?

Sausa kūdikių oda: kaip pasirinkti tinkamą priežiūros priemonę?

03. Mar 2012, 09:00

Kiekviena mamytė žino, kad nuo pat gimimo kūdikiui reikia ypatingos kasdienės priežiūros. Tačiau ką daryti, kai mažylio oda staiga išsausėja? Kokių klaidų nepadaryti, renkantis odos priežiūros priemones?

 

Apie tai kalbamės su "Eurovaistinės" filialo vedėja, farmacinės veiklos vadove Gintare Paulauskaite.

 

Įsigykite bent dvi kūdikio odos priežiūros priemones


Kūdikių odelė yra labai plonytė (kelis kartus plonesnė nei suaugusiųjų oda), trapi, gležna, jautri ir lengvai pažeidžiama. Dėl plono epidermio oda nesunkiai netenka vandens ir lengvai praleidžia naudojamas medžiagas (kremus, losjonus/pienelius, aliejus ir jose esančius komponentus).

 

Be to, mažylio odelė linkusi sausėti dėl neišsivysčiusių odos riebalinių liaukų. Dėl šių visų priežasčių jai turi būti skiriamas ypatingas dėmesys, odytei prižiūrėti naudojamos tik tam skirtos ir labai kokybiškos priemonės.

 

Norint, kad mažylio oda nesausėtų arba siekiant jai pagelbėti jau išsausėjus, mamytė turėtų vaistinėje įsigyti kokybiškų priemonių. Vaistininkė rekomenduoja turėti mažiausiai dvi:

 

-Minkštinamąsias priemones (kremo, tepalo ar losjono) – vadinamųjų emolientų;

-Prausiklio.

 

Kuo emolientai ypatingi?

 

Emolientas - odą minkštinantis ir saugantis tepalas.

 

Emolientai turi dvi funkcijas:

1)pirmoji – atstato odos barjerą,

2)antroji – apsaugo nuo išorinių dirgiklių.

 

Tai bene svarbiausia priemonė prižiūrint kūdikio odelę.

 

Kaip ir ką pasirinkti iš odos priežiūros priemonių gausos?

 

LOSJONAS arba PIENELIS (tai tos pačios priemonės, tik pavadinimas priklauso nuo gamintojo) yra skystesni, todėl labiau tinkami tepti visam kūdikio kūneliui.

 

KREMAS ir TEPALAS yra tirštesnis, taigi, geriau juos naudoti tik atskiroms mažylio kūnelio vietoms tepti – rankytėms, veidukui.

 

PRAUSIKLIUS vaistininkė taip pat pataria atidžiai rinktis – jie turi būti ypatingai švelnūs, be agresyvių putojančių medžiagų (geriau išvis neputojantys).

 

"Visos priemonės kūdikiams turėtų būti be kvapiklių, dažiklių ir, žinoma, be parabenų. Taip pat priemonėse reikia vengti lanolino, Peru balzamo, urėjos (vadinamojo šlapalo) – tai galingi alergenai", - pabrėžė G.Paulauskaitė.

 

Atopiniu dermatitu sergantiems - emolientai būtini

 

Be emolientų, pasak vaistininkės, neišsiverčia sergantieji atopiniu dermatitu - odos uždegimu, kuriam būdingas niežtintis bėrimas.

 

"Noriu mamytėms priminti, kad atopinis dermatitas nėra tik suaugusiųjų liga. Kūdikėliai juo suserga gana dažnai – statistika yra tokia: net 80 procentų vaikų iki penkerių metų serga šia liga.

 

Paūmėjimo metu paprastai naudojami gydytojo išrašyti hormoniniai vaistai, remisijos (pagerėjimo) metu – jau minėti emolientai. Priemonių tikrai yra, mamyčių gąsdinti visai nenoriu, juolab, tai labai dažnai būna „išaugama“ liga", - aiškino specialistė.

 

Kūdikio maudynės: patarimai

 

Ar naudoti minkštiklius?

 

Mamytėms rekomenduojama įsigyti minkštiklių, kuriuos reikia pilti į voneles kūdikio maudynėms. Kodėl? Visų pirma, anot vaistininkės, vanduo Lietuvoje yra labai kietas. Antra – vonelių priemonė minkština odytę, ją sutepa. Dėmesio! Vaikutis bus labai slidus, tad atargiai išimkite iš vonelės.

 

Kaip dažnai maudyti mažylį?

 

-iki 3 mėnesių – kasdien,

-vėliasniame amžiuje – du ar tris kartus per savaitę,

 

Geriausia maudyti vaikutį tarp maitinimų, ne ilgiau nei aštuonias minutes, vandens temperatūra turi būti apie 37°C.

 

"Jei turim tokią bėdą, kad bambutė dar neužgijusi,  tai jokia kliūtis maudynėms, tik po jų nepamirškit nuvalyti 70 laipsnių stiprumo spiritu (gydytojas išrašo receptą, nusipirkti galima gamybinėje vaistinėje) ir kalio permanganato tirpaliuku", - patarė "Eurovaistinės" vaistininkė.

 

3 minučių taisyklė

 

Po maudynių odelę švelniai rankšluosčiu patapšnojant nusausinkite ir per tris minutes ištepkite losjonu. Gydytojai dermatologai tai vadina trijų minučių taisykle – tepti emolientą geriausia, kol dar odelė šiek tiek drėgna.

 

"Geriau kūnelį patepti losjonu, o ne aliejumi – šis labai sunkiai įsigeria. Aliejus patarčiau naudoti tik lengviems masažams. Prieš tepant losjoną, patarčiau jį šiek tiek pašildyti tarp delnų. Jeigu atsirado odelės išsausėjimo požymių, losjonu kūnelį galima tepti net ir penkis kartus per dieną, kol bus atstatytas odos vientisumas ir drėgmė", - naudingus patarimus dalino vaistininkė.

 

Visas minėtas priemones G.Paulauskaitė pataria įsigyti tik vaistinėse su vaistininko ar vaistinės konsultanto pagalba.

 

Mažylio odelę svarbu tinkamai prižiūrėti jau nuo pirmųjų dienų!

 

 

3

21. Mar 2012, 11:03

Labai saunus straipsniukas, dekui Gintare uz puikius patarimus 😀