Skausmingi speneliai - kaip sau padėti? Konsultuoja akušerė Ieva

Skausmingi speneliai - kaip sau padėti? Konsultuoja akušerė Ieva

30. Jan 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt
Rašyk savo klausimą specialistams redakcija@mamyciuklubas.lt – ir Tau jie būtinai pasistengs atsakyti.

Iš Juditos laiško:
 
Sveiki, norėčiau Jūsų patarimo. Gimus mažylei labai sunkiai sekėsi mums žįsti krūtimi, iš vienos krūties išvis nevalgė. Aišku, patirties aš visai neturėjau, pirmas vaikelis, o ir ligoninėj labai neprašiau pagalbos, galvojau, kad tiesiog reikia laiko ir ji išmoks žįsti. Kadangi iš vienos krūties nenoriai valgė, o pienas gaminosi, krūtinė ėmė skaudėti, tai iš jos nusitraukinėdavau su pientraukiu ir primaitindavau iš buteliuko, ir taip truko kokį mėnesį.
 
Kai paaugo po mėnesio pradėjo normaliai žįsti iš abiejų krutų. Nuo pat pradžių skaudėjo spenelius, todėl kad gimus nemokėjo žįsti, nukramtydavo, paskui ir pientraukiu traukiantis skaudėdavo, turbūt irgi netaisyklingai traukdavau, ir taip skauda jau du mėnesius. Po kiekvieno maitinimo tepu spenelius Maria nipple tepalu, tačiau speneliai nespėja užgyti iki sekančio maitinimo ir taip kaip užburtas ratas...taip jau du mėnesius.
 
Maitinimas tapo tikra kančia, ypač kai mažylė pradeda žįsti, tai labai skauda, lyg duria, peršti... tas jausmas išlieka ir po maitinimo kokią valandą, jei neliečiu spenelių, tai neskauda. Man atrodo, kad mažylė taisyklingai apžioja krūtį, aišku, truputį ir pakramto, bet negi gali ištisus du mėnesius taip siaubingai skaudėti, imu galvoti - gal tai kokia infekcija... ruošiuosiu eiti pas ginekologę. Ar reikėtų jai parodyti, ar visgi geriau išmano šeimos gydytoja? Prašau patarkite, neįsivaizduoju kiek dar ilgai skaudės, o taip norėtųsi, kad maitinimas būtų malonumas.
 
Atsako tėvų mokyklos “Gandro lizdas” (www.gandrolizdas.lt) įkūrėja, akušerė Ieva Girdvainienė:
 
Sveiki,
 
visų pirma, krūtinę parodykite ginekologui ir paprašykite, kad būtų atlikti kraujo tyrimai dėl uždegimo( CRB) organizme. Viską įvertinęs gydytojas, esant reikalui paskirs antibiotikus.
 
Tačiau kartais skausmingi speneliai išlieka ir ne dėl infekcijos. Jums gali padėti žindymo konsultantas, kuris įvertins spenelių būklę, mažylio apžiojimo techniką, žindymo pozą, liežuvėlio pasaitėlį ir t.t
 
Taip pat skausmingus spenelius gydyti kartais padeda naminės priemonės: 
  • Jeigu jums labai skauda spenelius, prieš maitinimą galite pamėginti uždėti ledo, suvynioto į medžiagos skiautę, kompresą porai minučių. Šaltis slopina jautrumą ir taip išvengsite to kojų pirštus suriečiančio skausmo maitinimo pradžioje, kol pradės tekėti pienelis.
  • Pradėkite žindyti nuo tos krūties, kuri yra sveikesnė, vėliau pasiūlykite labiau skausmingą – sotesnis kūdikis žįs švelniau. 
  • Nedarykite ilgų pertraukų tarp maitinimų! 
  • Po maitinimo spenelius galite trumpam įmerkti į fiziologinį druskos tirpalą (pusė arbatinio šaukštelio druskos į 240 ml vandens, kasdien gaminkitės šviežią) ir nusausinkite popierine servetėle.
  • Taip pat yra gerai tepti savo pienu ir leisti jam nudžiūti. Mamos pienas turi antibakterinių savybių ir vitamino E, skatinančio žaizdų gijimą. Jeigu oda yra labai sausa, po maitinimo galima užtepti labai ploną sluoksnį tepalo, užtikrinančio vidinių odos sluoksnių drėgnumą. Labiausiai tinkamu yra laikomas 100 proc. grynas medicininis lanolinas arba tepalas su hidroaktyviomis medžiagomis.
  • Tarp žindymų stenkitės palikti spenelius kuo daugiau atvirame ode – nepridengtus įdėkliukais, liemenėle ar drabužiais. Jeigu reikia, vilkėti liemenėlę ar drabužius, rinkitės natūralius medvilninius ar popierinius įdėkliukus, neturinčius plastiko sluoksnio. Plastiko sluoksnis sulaiko drėgmę ir sukuria šiltą drėgną terpę, kurioje mirksta spenelis – nuo to gali padidėti odos jautrumas ir ji taps lengviau pažeidžiama. Taip pat galite naudoti pieno surinkimo geldeles, kurios neleis trintis speneliams į drabužius, ir surinks ištekantį pieną.

Jeigu yra įtrūkimų, kurie kraujuoja, susidarė šašai, skausmui malšinti galite naudoti ledą, suvynioję į medžiagos skiautę: 20 min. šaldote spenelius, po to darote 20 min. pertrauką ir kartojate pagal poreikį.

Sėkmės. 
Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola