Skirtingo dydžio krūtys: kaip teisingai maitinti?

Skirtingo dydžio krūtys: kaip teisingai maitinti?

27. Feb 2018, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Jei turite klausimų vaikų kineziterapeutei, psichologei, akušerei ir žindymo specialistei - rašykite: www.mamyciuklubas.lt/klausimai-atsakymai/ arba redakcija@mamyciuklubas.lt 

Iš Dianos laiško:

iškilo klausimas dėl naujagimio maitinimo krūtimi. Kaip būtų geriausiai maitinti, kad susivienodintų skirtingų dydžių krūtys? Ar reikėtų dažniau maitinti iš mažesnės? Naujagimis valgo dažniausiai apie 20 min. kas 2-3 val., kad krūtys susivienodintų, galima būtų duoti mažesnę krūtį du maitinimus iš eilės? Ar, tokiu atveju, nedings pienas iš didesnės kruties? Ar atvirkščiai - reikėtų duoti pieną iš didesnės krūties?

Konsultuoja akušerė Ieva Girdvainienė:

Vienam kūdikiui ir mamai tai gali būti 5 minutės, kitai porai – 25 minutės. Laikrodis ir skaičiai nieko nesako. Jeigu po 5 minučių kūdikis užmiega ar pasidaro neramus, arba ilgai žinda, bet nepastebite pieno rijimo epizodų, keiskite krūtį, jei reikia, pažadinkite kūdikį.

Kai kuriems silpniems kūdikiams krūtis pradžioje gali reikėti keisti kas 2-5 minutes. Kiti kūdikiai gali pavalgyti iš vienos krūties per 15-20 minučių. Dar kitiems gali reikėti 20 min iš vienos krūties ir dar 20 min iš kitos krūties.

Visi skaičiai, kuriuos čia parašiau, nieko nereiškia, o konkrečiu atveju reikia žiūrėti į konkretaus kūdikio elgesį: jeigu vieno maitinimo metu žindo aktyviai, rijo pienelį, paleido krūtį ir atrodo alkanas, pirmosios krūties nebeima arba paėmęs tuoj pat paleidžia, duokite antrąją. Kitą maitinimą pradėkite tada, kai kūdikis paprašys žįsti. Jeigu kūdikiui dar nėra 6 savaičių ir jis dienos metu nepaprašo per tris valandas nuo paskutinio maitinimo pradžios - pasiūlykite pati, pradėkite nuo antrosios krūties, ar ją žindo, ar nežindo. 

Krūties talpa nėra tiesiogia susijusi su krūties dydžiu. Ji susijusi su liaukiniu audiniu, kuris krūties viduje gamina pieną ir jį ten talpina. Kai kurios moterys turi krūtis, kurios, net ir būdamos nedidelės, gali sutalpinti daug pieno. Kitų moterų net ir didelės krūtys gali talpinti mažesnį pieno kiekį, o visą kitą krūties apimtį gali sudaryti riebalai.

Krūties dydis nieko nesako apie tai, kiek pieno moters krūtyje gali sutilpti.

Ekspertai

Ieva Girdvainienė

Akušerė, tėvystės mokyklos www.gandrolizdas.lt įkūrėja
Ieva Girdvainienė in-vecaku-skola