Specialistė atsako: 2-3 mėn. kūdikis sunkiai užmiega

Specialistė atsako: 2-3 mėn. kūdikis sunkiai užmiega

10. Aug 2016, 10:20 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turite klausimų specialistams? Rašykite redakcija@mamyciuklubas.lt ir padėsime rasti atsakymą!

Mama Laima klausia:

Sveiki,

susidūriau su problema, kad mano vaikas prastai miega dienos metu. Šiuo metu mano vaikui 2,5 mėn. bandau suprasti, kodėl jis nemiega dieną. Iš pradžių galvojau, kad praleidžiu momentą, kai vaikas jau nori miegoti, tada pradėjau stebėti ženklus, kada vaikas trina akytes ar žiovauja vis dažniau, bet nepadėjo. Po to nusprendžiau po valgio (maitinu pati) jį migdyti, bet vis tiek be rezultatų. Miegoti ilgo nakties miego eina 20-22 val. tarpe ir irgi su verkimu ir ašaromis, nes būna pavargęs per visą dieną... Dienos metu daugiausiai kiek miegojo bendrai tai 4,5 val. ir tai tik užsupus ant rankų arba vėžimėlyje. Atsikelia 7 val. ryto, apie 9 vėl užmiega 2 valandoms, o po pietų tik valanda ir apie 16 val. irgi valandai, kas blogiausiai visi bandymai užmigti tik per kančias išeina..

Vis bandau suprasti ką ne taip darau, gal vaikui trūksta pieno, nes valgo vakare kas valanda, bet šlapinasi daug. Anksčiau taip nebuvo, tai prasidėjo prieš 5 dienas ir kasdien vis sunkiau darosi, nes iš pradžių (3 dienas) sunku buvo vakare, dabar jau 2 diena bet kada bandydama migdyti pas mus isterijos, ant rankų nenori būti, paguldau irgi verkia, trina koja į koją, bandau duoti soskę, bet irgi nepavyksta. Patarkite kaip elgtis ir kas gali būti su mažyliu. Gal reikia pradėti režimą kokį nors, kad vaiką pripratinti...

Atsako viena iš tėvystės mokyklos Kaune „Opa Pupa“ įkūrėjų, vaikų ligų gydytoja rezidentė Vytenė Menkevičienė:

Gerbiama Laura,

Ačiū Jums už klausimą! Puikiai suprantu Jūsų nerimą, todėl pasistengsiu Jums padėti.

Jūsų mažylis tikrai pagal bendrą trukmę valandomis per dieną išmiega tikrai nemažai. Anot specialistų, 3 mėnesių kūdikis per parą turėtų išmiegoti apie 15 val., iš jų – 3 – 4 val. dieną. Tačiau miego trukmė – individuali, skirtinga kiekvienam vaikeliui. O ir pienelio jam tikrai netrūksta.

3 mėnesiai – itin jautrus, gana chaotiškas periodas, nes tai – vadinamasis „augimo šuolis“. Jo metu mažylis ne tik daugiau valgo, staigiau paauga, tačiau ir išgyvena psichomotorinio vystymosi piką: kūdikis patiria daug įspūdžių, kurie jam neleidžia ramiai užmigti ir gerai pailsėti. Tikėtina, jog viena iš suprastėjusio Jūsų vaikelio miego priežasčių yra būtent ši. Puikiausia žinia, jog tai – tik etapas, po kurio tikrai laukia pagerėjimas.

Kaip padėti?

Dienotvarkė yra reikalinga ir naudinga dėl vienos svarbios priežasties – taip mes padedame mažyliui išmokti pajausti ir gyventi pagal bioritmus. Mūsų kūnas turi vidinį laikrodį: naktį, sutemus, išsiskiria miego hormonas melatoninas, mes miegame, ryte pradeda daugėti budinančio hormono adrenalino, mūsų pulsas, spaudimas, kūno temperatūra kyla – pabundame, dieną aktyvumas taip pat svyruoja – kyla ir leidžiasi. Žinant tai, galime sudėlioti vaikelio dieną, jog jis būtu laimingas ir pailsėjęs. 

Tinkamiausias laikas kūdikiui nubusti – 7 val. ryto. Kūnas jau pasiruošęs dienos iššūkiams. Pirmoji nuovargio banga atkeliauja apie 9 val. Mažylis jau po pusryčių, sotus ir... pavargęs. Leiskite jam pajausti, jog jį migdysite: perrenkite drabužėlius miegamajame, apklostykite, paniūniuokite. Kūdikis neturėtų miegoti ilgiau nei 1 val. Tiesiog pastebėkite jį – kada jo užmerktos akytės, kojos ar rankos pradeda nevalingai judėti – tai paviršutinio miego ženklai. Švelniai nuklokite mažylį, paglostykite skruostelį ir jis pabus be didelės baimės ar diskomforto. 10 – 11:30 aktyvumo metas. Keliaukite į mokyklėlę, lauką, žaiskite. Po pietų, apie 12 val. idealus metas pietų miegui. Vėl į pagalbą pasitelkite miego ritualus – perrenkite, apklostykite patalėliais savo kūdikėlį. Šis pogulis turėtų trukti apie 2 val. (iki 15 val.). Vakare, apie 16 val., mažasis, tikėtina, vėl užsinorės miego. Tokią valandą jis gali miegoti ir lauke, nes miegelis jau nebus gilus, o ir nereikia – ne už kalnų naktis. Labai svarbu žinoti, jog maudynės neturėtų būti per vėlyvos, nes vanduo vaikutį aktyvina, taigi idealiausias metas praustis – apie 18 val. Tebūnie tai – Jūsų abiejų vakarinio ritualo dalis. Po maudynių pritemdytame kambaryje galite švelniai pamasažuoti mažylį (tai itin atpalaiduoja, ramina), aprengti jį miego drabužėliais, padainuoti ar pasekti pasaką. Kas vakarą, kartojant šiuos raminančius veiksmus – miego ritualą, vaikelis supras, jog artėja naktis ir jis... eis miegoti (apie 19 val.). Vakare nurimti padeda ir vadinamasis „baltasis triukšmas“ – širdies dūžių, lietaus, jūros ošimo garsai.  Žinoma, lengviau pasakyti nei padaryti, tačiau žinodama šiuos dienotvarkės sudarymo principus, Jūs galite sudėlioti ją savo mažyliui, atsižvelgdama į jo individualius poreikius ir įpročius: gal pastebėsite, jog jis puikiai jaučiasi pabudęs 8 val., o gal 7:30 ir pan.

Migdymo laiką padeda parinkti ir miego ženklai: „nejudantis“ žvilgsnis, akyčių, ausyčių krapštymas, žiovulys... Minėjote, jog nepavyko to pastebėti, todėl galite orientuotis pagal laiką – 3 mėnesių vaikelis tarp miegų aktyvus ir budrus būna apie 2 val.

Kai kurie specialistai „spaudžia“ tėvus, teigdami, jog jų vaikelis privalo užmigti, nurimti pats, tačiau tai nėra tiesa. Nusiraminimas kaip ir kiti gebėjimai dar tik subręs, taigi mažyliui reikia mylimiausiųjų pagalbos. Sūpuokite, glauskite, myluokite savo mažylį – to niekada nebus per daug. Taip vaikelis jausis saugus, o tai padės jam geriau augti ir, žinoma, ramiau užmigti.

Iš visos širdies Jums linkiu ramių dienų ir naktų!

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola