Specialistė pataria: 2 mėn. kūdikį žindykite ilgiau

Specialistė pataria: 2 mėn. kūdikį žindykite ilgiau

14. Jul 2016, 11:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Turite klausimų specialistams? Siųskite juos redakcija@mamyciuklubas.lt ir padėsime rasti geriausią atsakymą!

Mama Marina klausia:

Esu neviltyje. Mano vaikui liepos 19 d. bus 2 mėn., bėdų su maitinimu buvo tik kartais, bet jau antra savaite vaikas nesuprasi, kaip valgo. Tik 10-12 min ir po 1,5-2 val vėl prašo valgyti. Anksciau bent 20-30 min buvo prie krūties ir galejo 3 val ramiai išbūti ir i lauką išeiti, kas pamiegotų, o su tais trumpais valgymais mažai miega diena, privalgo lieso pieno ir apie ilgesnį miegą dienos metu galima pamiršti...

Bandžiau nutraukti pieną pažiūrėti ar yra krūtinėje, nes kartais nervinasi prie krūties, tai gavosi 120-130 ml per viena nusitraukimą per 20 min... Reiškia pieno lyg ir užtenka... Ir išgėręs vaikas miegojo labai ilgai...Bet negaliu suprasti kodėl vaikas tiek mazai pradėjo valgyti.. Gal reikia nusitraukti 30-40 ml ir tik po to duoti krūtine vaikui kad valgytų tą riebesnį pieną? Dar vaikas labai kovoja su savimi bandydamas išsituštinti ir nemažai bezda. Skaičiau, kad tai irgi kyla dėl to, kai vaikas valgo vien liesa pieną ir nepavalgo to riebesnio... 

Iš anksto dėkuoju už atsakymą!

Atsako tėvystės mokyklas „OpaPupa“ opapupa.lt žindymo specialistė Agnė:

Sveiki, Marina,

Visų pirma sveikinimai sulaukus vaikelio! Kaip džiugu, kad savo vaikelį žindote ir taip suteikiate jam geriausią pradžią.

Esate puiki mama, kadangi iš karto pastebite pasikeitusius vaikučio poreikius, susidūrusi su sunkumais nenuleidžiate rankų ir iškilus klausimams ieškote atsakymų.

Pačioje pradžioje vaikelis dar tik ieško savojo maitinimosi ritmo. Reikia tik kantriai išlaukti ir atliepti į šį poreikį.

 Noriu pastebėti, jog Jūsų vaikutis tokio amžiaus, kuriame būna augimo šuolis (jie būna 2-3sav. 6,8 savaitėmis) kuomet galima sakyti kabama ant krūties, kad pieno „pasiūla“ atitiktų „paklausą“.  Per 1-2 dienas išstimuliuojamas reikiamas hormonų kiekis ir laktacija vėl atitinka poreikį ir žindymai suretėja.

Tam, kad būtų pasiektas riebesnis ir sotesnis pienas, krūtis keiskite ne dažniau, kaip kas 1-1,5val. Nusitraukinėti tikrai neverta, taip tik save apsisunkinsite.

Visas kūdikio raminimasis - oralinis, t.y. per burną : galbūt mažylis patyrė daug naujų įspūdžių, kažkas pasikeitė jos aplinkoje ir tokiu būdu ji ieško nusiraminimo šalia Jūsų, tad kokia laimė vaikeliui turėti mamą, kuri kantriai atliepia šį jo poreikį.

Vis dėlto jeigu atsiliepsite į šiuos pokyčius ir žindysite taip dažnai ir taip ilgai, kaip jis to nori pieno gamyba tik suintensyvės ir galėsite toliau mėgautis žindymu.

Ar mažyliui užtenka pienuko, suprasite pagal šlapinimąsi: per parą turėtų pasišlapinti ne mažiau nei 6-8 kartus, šlapimas turi būti bespalvis ir bekvapis.

Paprastai tokiu periodu mamai pakanka atidėti visus buities rūpesčius į šalį, visą savo laiką praleisti su vaikučiu, žindyti pagal jo poreikius ir problemos išsisprendžia.

Stiprybės ir kantrybės Jums! Sunkumai greitai pasimiršta, o žindymo nauda lieka ilgam!

Ekspertai

OpaPupa

tėvystės mokyklėlė
OpaPupa in-vecaku-skola
LePukuota LePukuota 14. Jul 2016, 17:10

Mano 2 mėn. Mažylis žinda max 5 min ir toliau ramiai miega. Bet nuo gimimo greit pasisotina, naktį dažniausiai jau visą išmiega, tik per augimo šuolius prašosi dažniau, kas valandą dvi... o pirmą mėn priaugom 1800 g, antrąjį - 1200 g. Tai turbūt tik parodo, kad ne žindymo trukmėj sotumas 😀