UŽ ar PRIEŠ: populiarėja dalinimosi pienu svetainės

UŽ ar PRIEŠ: populiarėja dalinimosi pienu svetainės

14. Aug 2015, 09:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Mamos, kurios negali žindyti kūdikių ir tos, kurios puikiai tai daro jungiasi į forumus ir uždaras svetaines, kur dalinasi motinos pienu. Ir tai jos daro nemokamai!

Taip pat teigiama, kad net 44% žindančių mamų mielai pasidalintų pienu, jeigu žinotų kur ir kaip. Žinoma, kalbama apie JAV, nes Lietuvoje tokios paslaugos dar nėra. 

Pienu dalinamasi iš draugiškų paskatų. Tuomet, kai viskas tampa komerciška, mamos ištiesia pagalbos ranką viena kitai. Kodėl prireikia tokios paslaugos? Dažniausiai kitos mamos pieno ieško mamos, kurios pagimdžiusios jautėsi blogai ir negalėjo žindyti arba joms sunkiai sekasi tai daryti ir pieno turi nedaug, arba dėl medicininių dalykų jos negali to daryti. 

Vienas iš puslapių vadinasi  "Human Milk 4 Human Babies"  - "Žmonių pienas žmonių kūdikiams" ir Facebook puslapyje turi 9000 gerbėjų. Į šį būrį įsijungia net ir žvaigždės - aktorė Alicia Silverstone sukūrė motinos pienu dalinimosi tinklalapį "Kind Mama".

Tyrimais įrodyta, kad sėkmingai žindančios mamos organizme gaminasi 14% daugiau pieno, nei reikia jos kūdikiui, todėl tai didelė paskata dalintis. 

Neseniai užsienio spaudoje nuskambėjo dar viena istorija apie mamą, kuri žindo ne tik savo, bet ir draugės vaikutį. Kol draugė dirba, mama jau metus žindo savo 16 mėnesių sūnų ir 18 mėnesių draugės sūnų. 

 20150814065517-94033.jpg
 

Dalinimasis motinos pienu buvo populiarus ir senesniais laikais daugelyje kultūrų. O šiuolaikiniame pasaulyje svarbu žinoti iš kur gauti gerą pieną - juk nesinorėtų, jog vaikas gertų rūkančios ar alkoholį vartojančios mamos pieną, todėl dažnai kalbama apie saugumą ir atsakomybę. Didžiojoje Britanijoje taip pat veikia ir Europos pieno bankų asociacija, kuri surenka 6500 litrus pieno iš 1500 donorių ir jis skirtas neišnešiotukams arba kūdikiams po operacijų. 

Kaip vertinate dalinimąsi pienu? Duotumėte? Imtumėte?

floryte floryte 14. Aug 2015, 10:37

Na o aš, jei jau reikėtų imti savo vaikiukui pieną, tai turėčiau asmeniškai pažinoti tą mamą. Žinoma, tiesiog privaloma žinoti, ar nevartoja alkoholio, sveikai maitinasi ir pan. Duoti pienelio taip pat norėtųsi tik tam, kam žinočiau kad tikrai yra bėda.