Užsikimšusi naujagimio nosytė: kaip padėti?

Užsikimšusi naujagimio nosytė: kaip padėti?

11. Oct 2016, 07:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Iš tiesų užkišta naujagimio nosytė dažniausiai signalizuoja ne slogą, o įprastą fiziologinę mažylio būseną po gimdymo.

Sunku kvėpuoti

Parsivežus naujagimį namo, kurį laiką gali atrodyti, kad vaikučio nosytė nuolat užkimšta. Tarsi būtų sloga, kuri ne bėga, o „gyvena“ viduje nosytės. Mamos bando ją valyti jūros vandeniu, siurbti siurbtukais, tačiau užkišta nosytė „pasveiksta“ ne iš karto.

Užsikimšusi nosytė

Žmogaus nosis išklota gleivine, kuri visą laiką išskiria gleives ir drėkina nosies ertmę. Kūdikių, o dar labiau naujagimių, nosies landos yra siauros - jos greitai užsikemša dėl nedidelio gleivių išsiskyrimo. Tai natūrali fiziologinė būsena. Žinoma, jeigu kūdikiui iš nosytės nebėga išskyros, nėra kosulio ar kitų kvėpavimo takų uždegimo požymių, tada galima būti ramiems, kad tai ne sloga.

Sausas oras

Kita užkištos nosytės priežastis - labai sausas patalpų oras (tai būdingiau žiemą, kai šildomos patalpos), tada gali atrodyti, kad vaikutis miegodamas knarkia. Tokiu atveju geriausias būdas yra drėkinti patalpas – specialiu drėkintuvu arba ant radiatoriaus pakabintu drėgnu rankšluosčiu.

Kaip prižiūrėti mažąją nosytę

Nosytę galima išvalyti sudrėkinta ir susukta medžiagos skiautele, taip pat įlašinti kelis lašiukus jūros vandens. Krapštukais valyti nosyčių nei kūdikiams, nei naujagimiams nerekomenduojama, dėl galimo jų pažeidimo. Dažnas sekreto iš nosytės traukimas specialiais prietaisais (pompytėmis, siurbtukais) taip pat dirgina jos gleivinę. 

Ar jūsų naujagimis turėjo problemų su užsikišusia nosyte?