Vaisiai ir daržovės: nuo kada ir kiek?

Vaisiai ir daržovės: nuo kada ir kiek?

03. Aug 2017, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mažylį prie kiekvienos rūšies vaisių ir daržovių reikia pratinti palengva ir duodant mažai.

Svarbiausi uogų vitaminai:

Agrastas. Turi folio rūgšties ir vit.C, E, P bei B grupės vitaminų.

Avietė. Yra vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, karotino ir kt.

Braškė. Vit.C, PP, K, H ir B grupės vitaminų šaltinis.

Gervuogė. Turi vit.C, B grupės vitaminų šaltinis.

Mėlynė. Turi vit.C, P, PP, B1 ,B2,karotino.

Serbentas (baltasis, raudonasis, juodasis).Visų rūšių serbentuose yra folio rūgšties, vit. C, P, PP, B1 ir kt. Juodasis serbentas vertingiausias iš visų. Uogose vitamino C yra daugiau nei citrinose, gausu folio rūgšties, vit.PP, K ir kt., todėl padeda gydyti avitaminozę.

Vyšnia. Uogose yra vit. C, B1 ir PP, folio ir nikotino rūgšties.

Trešnė. Trešnės turi vit. C ir P.

Žemuogė. Joje yra karotino, vit. C, K, E, P, PP, B grupės vitaminų. 

Kada ir kiek?

Kūdikiui trintų uogų galima skanauti nuo 7 mėnesio ir tik 1-2 šaukštelius (vėliau tiek, kiek sveria vienas vidutinio dydžio obuolys), o naujos rūšies uogyčių – ne anksčiau kaip po 4-5 dienų. Uogytes galima sumaitinti atskirai arba jomis paskaninti košytę, varškę.

Braškių, žemuogių ir aviečių kūdikiui galima duoti nuo 10-12 gyvenimo mėnesio, per dieną puselę braškės ar kelias žemuoges, avietes. Nuo daugiau gali išberti. Jei keletą dienų taip nenutiko, vaikutį galite nudžiuginti 2-3 braškėmis. Jei kūdikio odelė jau paberta, šių uogų geriau atsisakyti, kol bėrimas praeis.

Vyšnių, trešnių luobelę nulupkite, išimkite kauliuką ir duokite paskanauti vaikui apie 10 mėn., bet tik po 2-3 uogytes (arba sulčių), vėliau - po keletą. Vyresniam vaikui luobelės lupti nereikia, nes ir joje yra vitaminų, padeda virškinimui, valo organizmą. Kūdikiui serbentų ir agrastų negalima, nes gali raižyti,pūsti pilvuką. Nebent išspausti keletą uogų sulčių arba iš tyrės paruošti gaivą ir perkošti, bet tik antroje metų pusėje.

Trintais serbentais skaninama košytė, varškytė, arbata. Nuo 1 metų uogų galima suvalgyti apie 50 g. Jei pilvukas jautrus, geriau tinka sultys arba džemas, drebučiai. Iš uogų pagamintų sulčių kūdikiui galima tik tada, kai jau valgo tiršto maisto ir jį nori užsigerti. Per dieną jis gali išgerti 50-100 g.

Tačiau jai vaikelis mielai geria mamos pienuką, sulčių nereikia siūlyti – daug vertingesnės pačios uogos. Jei kūdikis, kuriam greitai sueis metukai, dažniau ir skysčiau tuštinasi, paruoškite mėlynių, juodųjų serbentų, vyšnių sulčių. Vaikui duokite šaltu tekančiu vandeniu kruopščiai nuplautų sunokusių uogų, nes nuo žalių kyla skrandžio ir žarnyno uždegimas. Trindama uogas ir vaisius venkite sąlyčio su metalu, kad nedingtų dalis vitaminų.

Svarbiausi daržovių vitaminai:

Bulvė. Joje yra folio rūgšties,vitaminų U, C, PP, A ir B grupės

Morka. Ji labai vitamizuota, turi daug C, K, B grupės vitaminų, folio rūgšties bei karotino, kuris kepenyse virsta vitaminu A.

Kopūstas, brokolis. Kopūstų rūšis galima kaitalioti, kad vaikas gautų įvairesnių vitaminų (C, A, P, PP, K, B, U).

Žirnis ir pupelė. Pupelėje yra vit. C, K, PP, B1, B2,žirniuose vit.E, H.

Cukinija, moliūgas, patisonas. Turi daug karotino, vit.E, C, PP, B, kalcio, kalio ir kt. Patisonas, moliūgas turi mažiau vitaminų, bet jame gausiau ląstelienos.

Kada ir kiek?

Nuo pusės metų bulvė tampa kasdieniu vaiko maistu, pirmomis dienomis mažiukas suvalgo maždaug vieną puselę, o vėliau ir visą. Storuliukui į košę bulvių galima dėti mažiau. Keptų ir trintų bulvių patiekalų negalima net iki 3 m., nes keptas maistas labai sunkiai virškinamas.

Iki 1 metų kūdikiui negalima duoti žalios morkos ir jos sulčių, nes gali susirgti lengvu hepatitu ir pagelsti odelė. Prieš metant į puodą morkos šerdį patartina gerai išskaptuoti, nes kūdikiui jos negalima.

Iki 1 m. raugintų kopūstų negalima.

Vaikui iki 1 m. pupelių ir žirnių galima duoti, bet tik į pirmųjų metų pabaigą. Be to, prieš maitinant reikėtų luobelę gerai sutrinti per sietuką (net iki 2m.). Nuo šių daržovių alergišką vaikutį gali berti, pūsti pilvuką. Žali ir konservuoti žirneliai vaikui iki 3 m. netinka,n es yra sprangūs, luobelė sunkiai sukramtoma.

Atpjautos, nuluptos ir išvirtos cukinijos, aguročio, moliūgo ar patisono galima dėti į košę, kai vaikutis sulaukia 7 mėn., o nuo 1m. - į sriubą, garnyrus. Retsykiais galima iškepti trintos cukinijos blynelių.