VIDEO: Kaip apsaugoti jautrią kūdikio odą - oro vonios ir kiti būdai

18. Dec 2018, 10:30 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Svečiuojamės pas sveiką ir guvią Elzę Mariją, kuriai 4 mėnesiai. Mama Dainora tikina tik dabar galinti po truputį atsikvėpti, nes pradžia nebuvo lengva.

Labiausiai mama nerimavo dėl nuolat paraudusio dukrelės užpakaliuko: "Buvo problema su užpakaliuku, rausdavo, kadangi gimė vasarą, jei tik pasodindavome į autokėdutę, iš karto prakaituodavo užpakaliukas, nuolat buvo raudonas. O kol mitybą susiderinome, irgi užpakaliukas kentėjo, tad mums buvo iššūkis oro vonios ir panašūs dalykai".

Nuo pirmų dienų mama stengėsi mažylei daryti oro vonias, užpakaliuką laikyti be sauskelnių, leisti odai kvėpuoti. Šiandien Dainora džiaugiasi, kad oro vonių ir kasdienių odo priežiūros priemonių sveikai dukrytės odai palaikyti pakanka.

Šeimos gydytoja Rasa Katkevičienė pataria sveiką kūdikio odą patepti riebesniais tepalais, kad nešustų ir negautų rūgšties iš šlapimo bei išmatų. Geriausia patepti neutraliais tepaliukais, kad nedirgintų mažylio odos.

20181218100605-68578.jpg

Dainora pasakoja, kad tuomet, kai mažylei buvo vos kelios savaitės, negalėdavo ilgai laikyti nuogos, mat naujagimis dar neturi pastovios kūno termoreguliacijos, bet dabar, sako, jau viskas kitaip - leidžia dukrytei pasiplikinti 15 minučių ar ilgiau.

"Tarkim, vaikutis pamiegojo, atsibudo valgyti, prieš tai patarčiau pervystyti ir tik tuomet ramiai duoti valgyt, nes pavalgę mažyliai dažnai užmiega. Žinoma, prieš keičiant sauskelnes, nuplauname užpakaliuką ir galime leisti kūdikiui su kojinytėmis pliku užpakaliuku pagulėt", - patarė gydytoja R.Katkevičienė.

Pirmus du mėnėsius gydytoja rekomenduoja kūdikį visai išrengti ir leisti jo odelei pakvėpuoti bent kartą per parą kelias minutes. Vėliau oro vonias rekomenduojama daryti du kartus per dieną po 10 minučių. 

20181218101515-98125.jpg

Dar viena priežastis, kodėl reikia laikyti kūdikį nuogą - tai grūdinimas. Mat 70 procentų įgūdžių žmogus įgauna nuo pirmų savo gyvenimo dienų iki 12 mėnesių. Tuomet įgudus daug lengviau prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos mūsų klimatinėje zonoje.

Oro vonias rekomenduojama pradėti vos gimusiam kūdikiui. 

Kaip teigė R.Katkevičienė, kūdikio oda yra labai didelis ir jautrus organas, kuris itin skiriasi nuo suaugusio žmogaus odos, o specifinis skirtumas - ji lengvai pažeidžiama, savyje turi labai daug vandens, tad jeigu laikome visą laiką kūdikį suvynioję ir aprengę, keičiasi odos homeostazė – struktūra.

Oro vonios - ne tik mažylio grūdinimas, bet ir profilaktika nuo iššutimų.

"Užpakaliukas yra jautriausia kūdikėlio vieta, nes visą laiką būna "palapinėje" arba "šiltnamyje". Kad ir koks bebūtų vaiko amžius, užpakaliukui reikia gryno oro. Jeigu oda paraudusi, nuprausiame, nusausiname, palaikome, idealu pašildyti lempa - tai irgi labai sveika odai", - pasakojo šeimos gydytoja.

20181218102435-28517.jpg

Mama Dainora tiki, kad oro vonios ir tinkamas kremas labiausiai padėjo kovoje su užpakaliuko paraudimais.

Gydytoja taip pat pataria į paraudusį užpakaliuką žiūrėti labai rimtai, nes tuomet kūdikio oda maceruojasi, gali atsirasti iššutimai, pūslės, poodiniu sluoksniu gali prasidėti infekcija. 

Nes juk visos mamos savo vaikučiui nori visa, kas geriausia. Tad tam, kad būtų sveika ir skaisti vaiko odelė, būtinos ir atitinkamos priemonės ją prižiūrėti.