VIDEO: Kaip prižiūrėti mažylio odą maudynių metu?

17. Oct 2018, 07:07 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Mamyčių klube šiandien kalbame apie kūdikių ir šiek tiek vyresnių vaikučių švarą bei higieną. Specialistai primena, kad priemones naujagimių ir vaikų odelei patartina rinktis itin atsakingai - atidžiai perskaityti jų sudėtį, patikrinti galiojimo laiką, ar nepažeista pati pakuotė.

20181016131302-48495.jpg

Geriausias švarios odos garantas yra karštas vanduo ir švelnios prausimosi priemonės be dirgiklių. 

Oda – labai svarbus organas, saugantis žmogaus organizmą nuo aplinkos toksinių medžiagų poveikio, ji dalyvauja temperatūros reguliavimo, skysčių pasisavinimo, kvėpavimo ir medžiagų apykaitos procesuose.

Pasak šeimos gydytojos Reginos Balčiūnienės, kūdikiai turi dar pilnai neišsivysčiusį riebalinį, poodinį sluoksnį, tai didina skysčių išgaravimą, dėl to mažylio oda greičiau sausėja, tampa pažeidžiama. Taip pat kol kas nefunkcionuoja kūdikio prakaito liaukos, todėl iš organizmo negali pasišalinti toksinės medžiagos. Tai turėtų versti susimąstyti tėvelius, kaip tinkamai prižiūrėti savo vaikučių odą.

Kaip teisingai maudyti kūdikius?

Kaip pasakojo gydytoja, geriausia kūdikius maudyti šiltame vandenyje, nes jų odelė labai pažeidžiama. Ji atsinaujina per maždaug dvi savaites, todėl užtenka tik šilto vandens. Jeigu mažylio odelė itin sausa, pleiskanojanti, galima į vonelę įpilti šiek tiek aliejaus, tačiau po maudynių kūdikio kūną būtina nuplauti. Išmaudžius kūdikį, patariama per 3-5 minutes pažeistas odos vietas patepti natūraliais kremais.

20181016132405-91852.jpg

Atvėsus orams ir prasidėjus šildymo sezonui, anot gydytojos, vaikų odai gali prireikti drėkinančių priemonių su emolientais.

Dažniausiai kūdikiams naudojami tik kremai, losjonai - vyresniems vaikams, na o tepalai naudojami, kai yra pažeidžiama odelė.

"Kūdikių odos priežiūrai dažniausiai naudojamos bespalvės, bekvapės priemonės, neturinčios aromatinių medžiagų ir eterinių aliejų. Gali būti naudojamos ekologiškos ir natūralios priemonės, bet reikia įvertinti tai, jog jų sudėtyje gali būti ramunėlės, medetkos, gali būti gausu eterinių aliejų, kurie dirgina mažylio odelę", - pasakojo šeimos gydytoja R.Balčiūnienė.

20181016132520-59068.jpg

Visa tai svarbu ir prausikliuose, tad atidžiai rinkitės priemones, kurias naudojate savo vonioje.

Ar naudoti šampūną?

Kadangi mažylių odelė labai plona, plaukučiai kaip pūkelis, tad naudoti šampūnų ar kitų priemonių tikrai nereikia. Gydytojos patarimas - plaukučius tiesiog nuplaukite šiltu vandeniu.

20181016152041-73760.jpg

Jei vaikutis turi daug plaukų, galima naudoti švelnius šampūnus be jokių dirgiklių. Prieš tai patys patikrinkite, ar negriaužia akių, nedirginta odos ir jų sudėtyje nėra jokių eterinių aliejų.

Vandens ir kambario temperatūra

Naujagimio maudynėms skirtas vanduo turėtų būti 36-37 laipsnių, bet paaugusiam vaikučiui vanduo turėtų būti vėsesnis - apie 32 laipsnius. Temparatūra vonios kambaryje turėtų būti apie 20-23 laipsniai.

Kremu galima patepti problematines vietas – sėdmenis, pažastis, kirkšnis - nedideliais kiekiais pažeistus odos plotus. Jeigu paraudusi odelė ir net matomi šašiukai, tada jau naudojami tepalai, kuriuose yra cinko oksidas ir kitos priešuždegiminės medžiagos.

Tepant kremais, svarbu tepti tik pažeistas vietas, o ne visa kūdikio odelę.

Kai vaikai jau didesni, įsiūlyti bepalvį ar bevapį prausiklį darosi vis skunkiau :) Pavyzdžiui, Marija Barbora labai mėgsta maudytis ir praustis, tad galėtų išnaudoti, jei tik mama leistų, visus kvepiančius muiliukus, šampūnus ir kitas priemones. :)

20181016152618-94374.jpg

Pasak gydytojos, geriau naudoti tas kūno priežiūros priemones, kurios tinka būtent jūsų vaikui, nėra taisyklės, kad visiems vaikams tiktų tik viena priemonė. Tad jeigu nėra kontraindikcijų ir neigiamų pokyčių, vadinasi, būtent tą priemonę galima naudoti.

Būkite švarūs!

Laidą remia:

20180911094559-39777.jpg