VIDEO: Kuo pavojingas vitamino D trūkumas?

12. Nov 2018, 09:11 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip sužinoti, ar jau išseko vitamino D vasaros atsargos vaiko organizme? O gi reikėtų atlikti vitamino D tyrimus. Iš tiesų, jeigu šio vitamino  organizme pakanka, vaikai atsparesni įvairiems šaltojo sezono virusams.

Pasak medikų, vitaminas D atsakingas už kaulų augimą, jų mineralizaciją, taip pat dalyvauja ir ląstelės gyvybės cikle, neuroraumeninėse funkcijose, atsakingas ir už imunitetą.

Mūsų kalbinta mama Laura prisipažino, jog reguliariai stengiasi patikrinti šeimos narių vitamino D atsargas, nes žino, kad jis atsakingas ne tik už sveikatą, bet ir už gerą nuotaiką.

Kaip teigė „SYNLAB Lietuva“ medicinos biologė Aistė Baltrušaitytė, vartojant vitamino D papildus, tyrimą reikėtų atlikti kas tris mėnesius, ypač reikėtų laikytis ikityriminių reikalavimų, t.y. prieš tyrimą nevartoti vitamino D papildų maždaug 2 savaites ir būti nevalgius mažiausiai 4 valandas.

20181105132715-18745.jpg

Kaip atliekamas vit D tyrimas?

Vitamino D tyrimas atliekamas paimant kraują. Jam atlikti amžiaus cenzo nėra. Tyrimas galimas nuo pirmųjų savaičių.

"Visas procesas nėra sudėtingas, sunkiausia atvykti paimti kraujuką. Jį paėmus rezultatą galima gauti tą pačią dieną. Vitaminui D tyrimui kraują galima ir iš venos, ir iš piršto. Iš venos imant atsakymas būtų tikslesnis, tačiau jei sudėtinga paimti iš venos ar yra labai mažas vaikutis, mūsų laboratorijoje galim nustatyti ir iš piršto", - teigė specialistė.

Netrukus Laura sužinos, ar dukrytei vitamino D pakanka, ar trūksta. Nors retai, bet būna ir jo perteklius.

20181105130721-53105.jpg

Pasak med. biologės A.Baltrušaitytės, net 89 proc. vitamino D tyrimo rezultatų, atliktų „SYNLAB“ medicinos tyrimų laboratorijoje 2018 metais, nesiekė rekomenduojamos 75 nmol/l normos. O 67 proc. žmonių nustatytas rimtas vitamino D trūkumas, kuomet rodiklis buvo mažesnis nei 50 nmol/l.

Aktyvioji vitamino D forma, reikalinga tam, kad organizme būtų užtikrinta daugiau nei 3000 skirtingų procesų. Norint išvengti įvairių sveikatos sutrikimų patariama palaikyti optimalų vitamino D lygį organizme ištisus metus. Šio vitamino trūkumas nėra iš karto pastebimas. Todėl svarbu periodiškai atlikti tyrimus.

20181105132819-61928.jpg

Kaip galima gauti vitamino D?

Vitamino D papildus Lietuvoje gydytojai skiria visiems mažyliams nuo 4 gyvenimo savaitės. Taip pat jo galima gauti būnant gryname ore, saulei bučiuojant odą arba su maistu.

Didžiausią vitamino D kiekį turi riebiosios žuvys, pvz. lašiša, tunas ir skumbrė, jo galima rasti ir žuvų kepenėlių aliejuje, mažiau - jaučio kepenyse bei kiaušinio trynyje. Taip pat reikėtų nepamiršti vartoti pieno produktų. 

Jeigu vis dar dvejojate, reikia ar ne daryti vitamino D tyrimą, atminkite, kad jo vasaros atsargos senka greitai ir kitos vasaros tikrai nesulauks. "Vitamino D atsargos kaupiasi riebaliniame žmogus audinyje. Šiltuoju sezonu sukauptas vitaminas išsilaiko organizme 6-8 savaites. Kalbant apie Lietuvos gyventojus, jo atsargos pradeda sekti spalio mėnesį", - patikino specialistė.

Kasdieniame maiste yra ribotas vitamino D kiekis, todėl, prireikus, reikia vartoti vitamino D preparatus. Pirmenybę patariama teikti aliejiniams preparatams. Vitaminą D tirpus riebaluose, todėl geriau įsisavinamas vartojant su riebesniu maistu. 

20181105133300-79344.jpg

Kaip suprasti, kad trūksta vitamino D?

Tėveliai gali suprasti, pastebėdami, kad:

  • kūdikis tapo dirglus, irzlus, neramus, 
  • prastai miega, 
  • daugiau prakaituoja, 
  • atsiranda rachitinė plikė, 
  • užkietėja viduriukai

O gal mažylis prasčiau valgo ar jautriau reaguoja į šviesą ar garsus? Tai, anot medikų, taip pat gali rodyti vitamino D stoką.

Visa tai gali nutikti net ir žindomam kūdikiui. Tad labai svarbu sekti vitamino D atsargas ne tik besilaukiančiai, bet ir žindančiai mamai.

Gydytojai pataria laikytis nerašytos taisyklės - tuomet, kai pakeičiate savo automobilio vasarines padangas į žiemines,  pradėkite visa šeima gerti vitamino D papildus.

Visą lapkričio mėnesį “SYNLAB Lietuva” laboratorijoje vitamino D tyrimo kaina – 9,00 Eur. Tyrimas atliekamas tiek iš veninio, tiek iš kapiliarinio (piršto) kraujo .Daugiau informacijos – www.synlab.lt. 

20181031220630-30648.jpg