VIDEO: Pažintis su kietu maistu - nuo ko pradėti?

24. Oct 2018, 09:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Pažintį su kietu maistu mažylis turėtų pradėti tada, kai tam subrendusi jo nervų, raumenų ir virškinimo sistema. 

Pasaulio sveikatos organizacija pataria pradėti primaitinti kūdikį nuo 6 mėnesių, tačiau kartais, gydytojai rekomendavus, gali tekti pažintį su kietu maistu pradėti ir anksčiau – tarp 4 ir 6 mėnesių.

Kaip teigia mitybos specialistė Liucija Berniukevičiūtė, iki keturių mėnesių amžiaus mažylio nevertėtų primaitinti, nes jis dar nėra fiziškai subrendęs, tad jam užtenka tik mamos pieno tiek pavalgyti, tiek atsigerti. Neverta delsti su primaitinimu, jei mažylis jau sulaukė 6 mėnesių, nes tuomet vaikučio organizme gali išsekti geležies atsargos, gali sutrikti natūralus mokymasis kramtyti. Tad idealiausia pradėti pažintį su kietu maistu apie 5-6 mėn.

20181023224925-41218.jpg 

"Mamyčių klubo" laidos vedėja Indrė Kavaliauskaitė-Morkūnienė, sūnelį Aleksandrą pradėjusi primaitinti nuo šešių mėnesių, sako visuomet yra už mamų gamintą ir ruoštą maistą, tačiau juk ne visada tam turime galimybę. Būna, kad kažkur keliaujant prireikia greitai paruošiamo maisto, kuris, norėtųsi, kad būtų paruoštas iš ekologiškų žaliavų ir tinkamas kūdikio amžiui.

20181023225149-23762.jpg

Pradėjus primaitinimą svarbiausia, kad kūdikis pažintų tikrąjį maisto skonį, tad košytės turėtų būti be priedų: be cukraus, druskos ir kitokių prieskonių. Druskos ir cukraus rekomenduojama vengti bent iki 1 metų.

Nuo ko pradėti?

Pasak mitybos specialistės, nuo daržovių pradedame tuomet, jeigu vaikutis vystosi puikiai, jeigu jo svoris neatsilieka nuo įprastinių augimo kreivių. Bet jeigu vaiko svoris kiek mažesnis, rekomenduojama pasirinkti grūdų košę. Vaisių tyrelių nereikėtų rinktis, nes kūdikiai natūraliai turi saldumo pojūtį, puikiai valgo, tuomet gali atsisakyti valgyti tiek daržovių, tiek ir kruopų košes.

Nuo kokios daržovės pradėti mažylio pažintį su maistu – mamos pasirinkimas. Tačiau atminkite, kad tinkamiausias kūdikiams - ekologiškas, primaitinimo metu skinamas derlius.

Tinkami indai ir šaukšteliai

Prieš pradedant primaitinimą, reikėtų apsirūpinti tinkamomis priemonėmis. Reiktų atsisakyti metalinių šaukštelių, kad nepažeistume kūdikio dantenų, šaukštelis turėtų būti pakankamai mažas ir būtų pritaikytas mažai burnytei.

20181023225808-76290.jpg

Porcijos

Specialistė rekomenduoja pradėti nuo vieno daržovienės ar grūdinės košės šaukštelio, stebint mažylio reakciją. Taip kasdien didinti, pridedant po vieną šaukštelį. Vienos rūšies daržovę duodame kelias dienas tam, kad įsitikintume, ar vaikas nėra jai alergiškas, ar jam neberia žandukų, nepučia pilvuko ir pan.

20181023225951-27128.jpg

Kalbant apie vaikučių primaitinimą, svarbiausia, anot Indrės - turėti daug kantrybės ir nenuleisti rankų, net jei vaikutis pirmus kartus suka galvytę, stumia šaukštelį ir net nežiūri į jūsų skaniai pagamintą maistą. Bandykite du, tris, penkis kartus, kol vieną dieną mažylis išsižios ir paragaus tos košės :)

20181023230210-62477.jpg

Taigi, paragavus vienos daržovės ir nepastebėjus jokių kūdikio fizinių ar elgsenos pokyčių, po kelių dienų galite įvesti kitą daržovę ir taip didinti ragaujamo maisto įvairovę.

Dažniausiai papildomą maitinimą rekomenduojama duoti pietų metu, bet kiekvienas vaikutis individualus, tad geriausia pasirinkti tą dienos metą, kai vaikas atsisako valgyti mamos pieną, vienam tai bus priešpiečių metas, kitam - pietūs, trečiam - pavakariai.

Nepamirškite po maisto vos pradėjusiam primatinimą kūdikiui pasiūlyti ir savo pienuko. 

Jeigu mažylis godžiai stebi tai, kaip ir ką valgo šeimos nariai, tai ženklas, kad akimirka, kai laikas pradėti pažintį su kietu maistu – jau atėjo!

20181023230818-85097.jpg

www.hipp.lt

Svarbu sveika ir subalansuota mityba bei sveikas gyvenimo būdas!

 

20180830162750-82742.jpg