VIDEO "Pirmosios 12 savaičių": 4 serija - trečioji naujagimio savaitė

16. Dec 2013, 00:00 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

“Pirmosios savaitės” – unikalus Mamyčių klubo projektas, kurio dėka mes turime galimybę stebėti kūdikio vystymąsi pirmuosius tris jo gyvenimo mėnesius.

Žiemos loterija Huggies® Newborn!

20131213154952-86647.jpg

Praėjusių serijų apžvalga:

Mažoji Katrina, kurios gyvenimą stebėsime tris mėnesiukus, pasaulį išvydo 2013 m. spalio 23 d. Pačią pirmają savaitę praleidome ligoninėje, kurioje kartu su tėveliais gyvenome pirmųjų dienų džiaugsmais ir rūpesčiais – pirmieji skiepai, pirmosios maudynės ir pirmasis sauskelnių keitimas.

Antroji savaitė jau bėgo namuose, kuriuose jaunieji tėveliai pratinosi prie naujųjų pareigų, kartu įsitikinome žindymo svarba bei sužinojome apie tiesiog neįtikėtiną tokio amžiaus mažylio galimybę – įsisžiūrėti į mūsų veidą.

Ir štai  - mūsų mažylei trys savaitės

Kas gi vyksta su mažyliu trečiąją jo gyvenimo savaitę?

REAKCIJA

Kūdikis praděda reaguoti į mamytės ir tėvelio elgesį, į išgirstus garsus ir besikeičiančius vaizdus.

KŪNAS

Po truputėlį jis mokosi valdyti savo kūną ir judesius, ir nors jų koordinuotais nepaivadintum niekaip, vis tik jie mažiau chaotiški. Būdraudamas mažylis sąmoningai pasuka galvelę, apžiūrinėja jį supančią aplinką...

Šiuo metu su juo tiesiog būtina kuo daugiau šnekučiuotis bei glostyti mažą jo kūnelį. Būtent mūsų balsas ir prisilietimai sukuria mažyliui saugumo jausmą, padeda jam geriau jaustis pasaulyje, kuris vis dar atrodo toks didelis ir toks nepažįstamas. Na o jei kūdikėlis pradės aktyviau mojuoti rankytėmis ir kojytėmis, gal net šypsotis – žinokite, tai jo atsakas į jūsų švelnumą bei tokius svarbius jam prisilietimus.

Trijų savaičių mažyliui labai svarbi tampa lytėjimo funkcija. Jautriausios kūdikio kūno vietos – tai mažieji delniukai, pėdutės ir veidukas. Tad savo mažyliui įsiteiksite, jei švelniai paglostysite ar pamasažuosite būtent šias kūno vieteles. Taip pat daugeliui jų patinka atsidurti šiltame vandenyje...

 RYTINIAI APSIPRAUSIMAI

Rytinis švaros ritualas nuo šiol būtinas ne tik mums, suaugusiems, bet ir mūsų mažyliukui. Jis įprastai atliekamas ryte...tik nubudus ir pažindžius vaikelį tam, kad nuotaika būtų išties pakili.

Taigi pirmiausia, ką reikėtų padaryti – tai pasiruošti visas būtinas priemones iš anksto ir susidėti jas patogiai šalia pervystymo stalo tam, kad viskas, ko prireiks, būtų čia pat po ranka ir nereikėtų nesaugiai palikti mažylio vieno.

Mums reikės:

šilto virinto vandens arba ramunėlių nuoviro

bei vatos skridinėlių.

Rytinis tualetas gali tapti maloniu kasdieniu ritualu, jei mamytė jaus kūdikį, jo reakcijas. Viso proceso metu kalbamės su savo mažyliu, pasakojame jam, ką darome, kaip ir kodėl.

Ir taip mūsų prausynas pradedame nuo gražiųjų akelių - jas plauname pradėdami nuo kraštinio akies kampučio link vidinio. Lygiai tą pati atliekame ir kitai akytei, tik jau būtinai su nauju vatos gabalėliu. Labai svarbu akytes plauti būtent tokia kryptimi, mat ašarų latakuose kartais slepiasi akyčių infekcija, tad jos nereikėtų paskirtyti po likusią akytės dalį ant blakstienų – neturėtų likti geltonų traiškanų, o pailsėjusios ir pamiegojusios akelės turi atsimerkti lengvai ir plačiai.

Dabar plauname visą veidelį – neskubėdami lėtai: kaktytę, apvalius skruostukus, nosytę ir barzdytę. Nepamirštame ausyčių. Švelniai perbraukiame auselių kriaukleles ir būtinai išvalome užausiukus, kuriuose gali kauptis pieno likučiai. Nosytės nebūtina kažkaip specialiai valyti, dažniausiai mažylis viską iščiaudėja, pavyzdžiui, maudynių metu.

RAUKŠLĖS

Tačiau išskirtinį dėmesį reiktų skirti mažylio kūno raukšlelėms. Jos reikalauja ypatingos atidos. Švelniai plauname kakliuko raukšleles, pažastėlių, alkūnių ir kirkšniukų. Taip išvengsime daug nemalonių pojūčių suteikiančių pašutimų, o ir kitų odos problemų.

SAUSKELNĖS

Tarp pagrindinių kasdienės higienos taisyklių – ir reguliarus sauskelnių keitimas. Pirmosiomis savaitėmis tai reikės daryti ganėtinai dažnai. Bet geroji žinia ta, kad įsibėgėjus trečiajai mažylio gyvenimo savaitei, jaunoji mamytė nebebijo jų keisti ir netgi jau galėtų pamokyti kitus, mažiau patyrusius tėvelius, kaip taisyklingai tai daryti ir į ką atkreipti dėmesį.

Kad ir pavyzdžiui, renkantis sauskelnes. Jos turi būti minkštos, švelnios, bet tuo pačiu ir patikimos.

20131213160355-38886.jpg

Tuomet mūsų mažylis visuomet jausis sausas ir mėgausis gyvenimo jam teikiamais malonumais.

BENDRAVIMAS

Ką bedarytumėte, atminkite, jog prisilietimai yra vienas veiksmingiausių būdų tvirtinti emocinį ryši tarp mamos ir vaiko. Dažniau vaiką myluokite, bučiuokite, masažuokite ir jūsų mažylis augs sveikas ir laimingas, o su kiekviena diena jūs tapsite vis artimesni.

20131206163824-13876.jpg