VIDEO: Viskas apie grūdines košes mažylio mityboje

26. Feb 2019, 16:44 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Neseniai susipažinome su Leyla, kuriai septyni mėnesiai. Pažintį su kietu maistu mažoji mergina pradėjo nuo keturių mėnesių. Kaip ir pataria mitybos specialistai, mama Gretė dukrytės primaitinimą pradėjo nuo daržovių, tada Leyla ragavo vaisių, o nuo 6 mėnesio jau kerta ir kuopas. 

20190226155603-25372.jpg

Pasak mitybos specialistės Liucijos Berniukevičiūtės, pradėjus papildomą primaitinimą, jeigu vaikas vystosi gerai, reikėtų pradėti nuo daržovių tyrelių, jeigu jo augimas sulėtėjęs - siūloma pradėti nuo grūdų košių. Patariama pradžioje pasirinkti vieno grūdo košę, kad įsitikintumėte, ar mažylis nėra alergiškas konkrečiam grūdui.

Mažiausiai alergizuojančios kruopos yra ryžiai. Jeigu pradėjus primaitinimą kruopomis neatsirado bėrimų, pilvo pūtimo ar kitų alergijos požymių, reikėtų į vaiko mitybą įvesti kuo daugiau įvairesnių kruopų. 

20190226155746-25823.jpg

Kaip sužinoti, ar nėra alergijos mažyliui? Anot mitybos specialistės, tai labai individualu.

"Tam, kad įsitikintume, ar nėra alerginės reakcijos, užtenka vieno ar dviejų maitinimų, o kitą grūdą reikėtų įsivesti, praėjus savaitei ar pusantros. Kai matote, kad mažylis priprato prie to grūdo, tuomet grūdų įvairovę didinate", - patarė L.Berniukevičiūtė.

Grūdinės košės gali padėti ir tvarkant žarnyno problemas. Tad jeigu mažylis turi problemų su viduriukais (viduriai linkę kietėti), tuomet pradėti reikėtų nuo tų grūdų, kuriuose yra daugiau skaidulinių medžiagų. Tai galėtų būti avižos, o jeigu viduriai šiek tiek minkštesni - galima naudoti ryžius, nes ryžiai natūraliai kietina vidurius.

20190226163346-97066.jpg

Kada košes galima kuo nors paskaninti?

Jeigu naujas naujos kruopos skonis mažyliui nepriimtinas, galite maišyti su jau pamėgta tyrele.

Pasak mitybos specialistės, jau nuo pat pradžių galima į grūdines košes įdėti ir daržovių, jei norėtume skonio, kurį mažylis jau pažįsta. Košes, žinoma, galima paskaninti ir vaisių tyrele, ypač jei mažylis yra nevalgus.

Kruopose gausu augalinių baltymų, aminorūgsčių, riebalų, angliavandenių, ląstelienos, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tad nereikėtų delsti, įvedant jas į mažylio mitybą.

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia rekomenduojama pradėti nuo grūdų košės be pieno ir ją ruošti su vandeniu, galima paskaninti tyrele arba ruošti su mamos pienu. Tik reikėtų atminti, kad mamos piene yra gausu įvairių fermentų, kurie košę suskystina.

Jei mamai trūksta savo pieno, galima pakeisti specialiai vaikams skirtu pienu ar pieno mišiniu.

20190226164021-61438.jpg

Net jeigu mažylis turi mėgstamą kruopą, nepamirškite kaskart jų keisti, kad neužkietėtų viduriukai. Ir nepamirškite visais mažylio mitybos klausimais pasikonsultuoti su kūdikį prižiūrinčiu gydytoju.