Vilma: Kaip pripratinti neišnešiotą mažylį žįsti krūtį?

Vilma: Kaip pripratinti neišnešiotą mažylį žįsti krūtį?

22. Jan 2014, 10:50 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Iš Vilmos laiško redakcijai:

Laba diena,

Labai norėčiau, kad patartumėt dėl maitinimo. Gimė man neišnešiotas kūdikis, kurį keliskart maitino klinikose mišinuku, paskui, kai atgavau jėgas, pati nusitraukinėju ir maitinu, ir taip jau pusantro mėnesio. Labai norėčiau pradėti maitinti krūtimi, ir nežinau, nuo ko prėdeti, pieno užtenka, ir net per daug. Prišaldžiau šaldiklį pilną. nes perskaičiau, kad su pientraukiu dirbant, pieno užtenka tik keliems mėnesiams. O krūtį jis vargšiukas bando imti, bet sukioja sukioja galvą, niekaip neranda, o jeigu ir atranda, tai keliskart patraukia ir vėl ieško kažko. Jau tvirtai nusprendžiau buteliuko  neduoti, maitinti tik krūtimi, bet po kelių maitinimo puolu panikon, ir vėl vaikas džiūgauja buteliuku. Būtu labai malonu, kad patarimų gaučiau.

Žindančioms ir besilaukiančioms mamoms atsako ir pataria Kazimieras Vitkauskas, vaikų gydytojas, knygos Kūdikio žindymas. Nepakeičiamas kaip motinos meilė autorius.

Labai pritariu mamytės Vilmos norui ir pasiryžimui pripratinti kūdikį žįsti krūtį. Tai būtų ne vien tik natūralus kūdikio maitinimosi būdas, kuris išvaduotų mamą nuo pabodusio ir varginančio pieno ištraukinėjimo rankomis (masažuojant krūtis link spenelio) ar pientraukiu. Žindymas teikia kūdikiui betarpį artumą, labai svarbų vaiko psichomotorikos vystymuisi ir saugumo jausmui.

Tačiau daugelis kūdikių, įpratusių maitintis iš buteliuko per čiulptuką, nebenori imti krūties, net jeigu joje jau atsirado pieno. Jie nežino, ką reikia daryti prie krūties. Alkanas kūdikis, keletą kartų pažindęs „tuščią“ krūtį, bet mažai ką arba nieko neištraukęs, gali nusivilti ir atsisakyti ilgiau prie jos likti – ypač jeigu jau yra pripratęs čiulpti iš buteliuko. Prireiks mamos kantrybės ir švelnios atkaklumo vėl pripratinant kūdikį prie krūties ir išmokant taisyklingai ją apžioti.

Norint įveikti kūdikio nenorą žįsti krūtį, reikėtų kūdikio nebegirdyti iš buteliuko su čiulptuku ir nuraminimui nebevartoti čiulptuko-tuštuko. Po žindymo trūkstama maisto kiekį jis turėtų gauti kitu būdu: iš puodelio, šaukšteliu, pipete… O dar geriau tokiais atvejais pasinaudoti žindymo papildikliu. Šis specialus prietaisas suteikia unikalią galimybę mokyti kūdikį žįsti ir privilioti jį pasilikti prie krūties ilgiau.

Papildiklis susideda iš rezervuaro (maišelio, buteliuko ar puodelio) ir nuo jo link krūties einančio elastingo vamzdelio, kuriuo maistas atiteka į kūdikio burną. Jis užtikrina, kad mokomas žįsti kūdikis gautų papildomo maisto tuomet, kai, jam prigludus prie krūties, pienas iš jos neteka ar teka pernelyg lėtai. Tuomet  kūdikis gaus per papildiklio vamzdelį iš rezervuaro atitekantį pieną ir taip „apgautas“ pasiliks prigludęs prie krūties. Kartu kūdikis savo burna stimuliuoja spenelio nervinius receptorius ilgesnį laiką, taip daug natūraliau, negu dirbtinis pieno ištraukinėjimas, paskatindamas naujo pieno gamybą motinos krūtyse.

Daugiau informacijos apie žindymą ir naudingų praktiškų patarimų rasite knygoje “Kūdikio žindymas: nepakeičiamas kaip motinos meilė” ir www.zindyk.lt

20131204091350-81662.jpg

Ekspertai

Kazimieras Vitkauskas

Vaikų gydytojas, žindymo konsultantas (www.zindyk.lt)
Kazimieras Vitkauskas in-vecaku-skola
22. Jan 2014, 14:22

Po gimdymo mano krutys buvo pilnuteles kietos irskaudzios.maziukas negalejo tinkamai apzioti.tai siek tiek nusitraukiau i buteliuka ir vel bandziau duoti zysti.pradzioj nesiseke tad gydytoja atnese slangute tokia kaip nuo lasines,ikiso i buteliuka ir kai mazyli glaudziau prie kruties tuo paciu metu bande ikisti ta slangute i burnyte,bet neprireike nes apziojo tinkamai ir pradejo traukt pats pienuka 😀