Viskas apie pirmąją košę: pataria mitybos specialistė

Viskas apie pirmąją košę: pataria mitybos specialistė

24. Nov 2016, 10:30 Mamyčių klubas Mamyčių klubas

Nuo ko pradėti kūdikio primaitinimą? Turbūt "amžinas" klausimas, kuris iškyla jaunoms šeimoms.

Mitybos specialistė Liucija Berniukevičiūtė rekomenduoja pradėti nuo DARŽOVIŲ košės, jei vaikas auga sveikas ir puikiai vystosi. Ir pradėti reikėtų nuo daržovės, kuri auga Lietuvoje, pvz. nuo bulvės, morkos ar moliūgo.

"Moliūgas - itin gera daržovė, pradėjus papildomą primaitinimą. Moliūgų tyrelę rekomenduojama pašildyti tokio kiekio, kiek, tikėtina, mažylis suvalgys. Arba galima visą indelį dėti į karštą vandens vonelę. Moliūgų tyrelė primena mamos pienuko skonį, todėl mažyliai mielai valgo, nes turi įgimtą saldaus skonio pojūtį", - pasakojo mitybos specialistė ir priminė, kad jokiu būdu nereikėtų mažylio maitinti tuo pačiu šaukšteliu, kuriuo jūs ragavote košę.

Kodėl nereikėtų to daryti? Todėl, jog mamos burnos ertmėje yra visiškai skirtingos bakterijos, kurios su tuo pačiu šaukštu gali pereiti į vaiko organizmą.

Pasak specialistės Liucijos, nuo pat mažens reikia diegti svieikos mitybos įpročius. Todėl patartina tiek patiems, tiek vaikučiui leisti valgyti ramiai, iš lėto neskubant, leisti mėgautis naujo produkto skoniu.

Rinkitės ekologiškai švarias daržoves

Patariama rinktis ekologiškas daržoves, tačiau jei tikrai esate tuo įsitikinę, kad jos ekologiškai švarios – iš savo ar močiutės daržo (užaugintos be papildomų nitratų ar pesticidų).

"Daržovių tyrelėse yra subalansuotas baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekis, jos yra tinkamai paruoštos ir pritaikytos mažylio amžiui. Jos būna papildytos taip pat omega 3 riebalų rūgštimis. Todėl jos puikus pasirinkimas, jei nėra galimybės įsigyti šviežių, ekologiškai švarių daržovių ar vaisių", - pasakojo mitybos specialistė L. Berniukevičiūtė

Kada vieną daržovę pakeisti kita?

Pradėjus primaitinimą, nuo vienos rūšies daržovės po pusantros savaitės galima pereiti prie antros. Pavyzdžiui, jei pradėjome nuo bulvės, tuomet įvedame morką, o po kelių dienų pridedame kitas pasirinktas daržoves.

Praėjus maždaug mėnesiui nuo daržovienės ragavimo, galima į ją dėti ir mėsos. Ji - labai svarbus elementas mažylio mityboje, nes apie 5-8 gyvenimo mėnesį išsenka įgimtos geležies atsargos vaiko organizme, na o pagrindinis geležies šaltinis yra mėsa. Geriausiai geležis įsisavinama valgant su daržovėmis. 

Kada kruopų košė?

Pradėjus primaitinti vaikutį daržoviene su mėsa, vėliau galima pradėti ragauti ir kruopų košes. Jos labiau rekomenduojamos vakaro patiekalui, nes yra sotesnės, o pietums – daržovės.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis daržovių tyrelę?

  • Jei tik pradedame primaitinimą, renkamės vienos daržovės tyrelę. Nes valgant vieną daržovę, bus lengviau suprasti, ar mažylis nėra alergiškas tai daržovei.
  • Pradedame nuo 2-3 šaukštelių per dieną. Pamaitinus galima vaikučiui duoti atsigerti mamos pieną ar pieno mišinuką.
  • Po pusantros savaitės įtraukiame antrą daržovę. Po kelių dienų trečią daržovę – bulvė, morka, cukinija ir t.t. Po mėnesio ragaujame ir mėsytę. Tinkama jaunų gyvulių mėsa. Jei vaikas alergiškas karvės pienui, tai bus alergiškas ir veršienai, tad nereikėtų jos rinktis. Geriau - paukštiena, triušiena, ėriena.

Ar duoti vaikui valgyti mėsą?

Mėsa reikalinga vaiko mityboje, nes ji yra pagrindinis geležies šaltinis. Ką daryti, jei jis atsisako jos? Tuomet siūlyčiau duoti mėsą nedideliais kiekiais. Jei vaikuti valgo daržovų tyrelę, tai nedidelį kiekį mėsytės galite įdėti į daržoves. Pakeiskite vienos mėsos rūšį kita.

Ar galima vaikui duoti vaisių, jei jis nėra dar įpratęs ragauti daržovių?

Nerekomenduojama vaisių, jei jis dar neįpratęs valgyti daržoves, nes vaikams saldumo pojūtis įgimtas, todėl greitai prisitaiko valgyti vaisių tyreles. Jei pradėsite nuo vaisių, tuomet vaikas gali atsisakyt daržovių su mėsa apskritai.

Ar teisybė ir kodėl reikia primaitinti mišinuku, pavalgius košę?

Primaitinimo pradžioje vaikutis suvalgo vos du tris šaukštelius košės, tai nėra pakankamas kiekis, kad pasijustų sotus, todėl ir reikia primaitinti mamos pienu ar pieno mišinukais.

Kaip susiorientuoti, kada pradėti primaitinimą?

Reikėtų orientuotis į tai, kaip mažylis reaguoja į matomą maistą ant stalo, ar mažylis stebi, kaip mama ir tėtis valgo. Jei jis domisi produktais, tuomet mąstome apie naujų maisto produktų įvedimą į vaiko racioną.