Viskas apie pirmuosius dantukus+ Video

14. Sep 2016, 13:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kaip kiekvienai pelėdai jos pelėdžiukas - pats gražiausias, taip kiekvienai mamai jos vaikas - pats nuostabiausias. Tad nenuostabu,jog norisi pasigirti – mano kleckas jau guguoja, o manasis apsiverčia, pradėjo ropoti, o gal net ir sėdėti. Kiekvienas mūsų mažylio pasiekimas – įvykis ir mums, tėvams. O ką jau kalbėti apie įvykius, pareikalaujančius visos šeimos kantrybės bei pastangų.

Vos tik kuri mama pasigiria, kad jos pypliui prasikalė pirmieji dantukai, visos kitos mes mamos aktyviai pradedame pirmųjų dantukų ieškoti savo mažylių burnytėse. Tačiau dantukų dygimo periodas laiko prasme ilgas.

Pasak Gydytojų Mackevičių odontoligijos klinikos gydytojos odontologės Monikos Mackevičiūtės, pirmieji dantukai paprastai pasirodo pirmaisiais 6-8 gyvenimo mėnesiais. Tačiau norma laikoma, kai pirmasis dantukas išdygsta iki vienerių metų. Jei dygimas pavėluotas ir dar nėra nė vieno dantuko iki 18 mėnesio, tuomet būtina kreiptis į odontologą konsultacijai.

Apie besiruošiančius dygti dantukus pirmieji praneša tam tikri vaiko elgesio pokyčiai.

"Vaikas tampa neramus, irzlus, nori viską graužti. Neretai tėvai pamato, kad mažylio burnoje susiformavo tam tikti balti-rausvi guzeliai. Neretai tėvai dėl to ima nerimauti, bet tai yra normalu", - paaiškino odontologė.

Mūsų kalbinta mama Renata pasakoja, kad visus šiuos simptomus jie išgyveno tikrai, tačiau buvo ne taip ir baisu, kaip jai pasakojo kitos, patirtį jau turinčios mamos.

Besikalantys dantukai atsineša ne tik vargus. Jie atsineša ir didžiulį džiaugsmą – galimybę nauju būdu pažinti pasaulį.

Kada ir kaip prižiūrėti dantukus? Pasak gydytojos odontologės, jau patį pirmą prasikalusį dantuką reikia valyti, pvz. drėgna marle. Nes nuo kūdikystės suformuota gera burnos sveikata, švari burnos terpė leisi visiems likusiems dantukams išdygti sveikiems.

Jei kiekvieną kart su tokiu pat džiaugsmu, kokiu pasitinkame baltus dantukus mažylio burnoje, kibsime ir į jų priežiūrą, prabėgus metams kitiems, galėsime džiaugtis plačiomis baltomis jų šypsenomis, kurie ir yra didžiausias apdovanojimas už visas mūsų net ir didžiausias pastangas.