Viskas, ką norėjote žinoti apie sauskelnių dermatitą

Viskas, ką norėjote žinoti apie sauskelnių dermatitą

16. Mar 2018, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Sauskelnių dermatitas – bėda, su kuria susiduria bemaž visi tėveliai, auginantys mažylius iki maždaug 2 metų amžiaus. Kaip gydyti dermatitą ir ką daryti, kad jo neatsirastų?

Kaip atpažinti sauskelnių dermatitą?

Dermatitu vadinamas odos uždegimas, o sauskelnių dermatitas – tokia kūdikio odelės bėda, kuriam būdingi šie požymiai:

-užpakaliuko srityje peršti,

-kūdikis jaučiasi nepatogiai, jam degina odelę,

-oda parausta, gali pasimatyti ir spuogeliai,

-nors kūdikis to pasakyti negali, jis būna neramus ir blogai miega.

20180315154937-30099.jpg

Sauskelnių dermatito priežastys

Pasak šeimos gydytojos Neringos Sakalauskės, sauskelnių dermatitą sukelia keli mechanizmai: fizinis - kai odelė yra per ilgai šlapia, dažniausiai nuo šlapimo ar išmatų, cheminis ir fermentinis – inicijuojamos reakcijos, žalojančios odelę ir sukeliančios odos uždegimą.

Priklausomai nuo to, kokį maistą vartoja mamytė, gali vyrauti skirtingi pažeidos mechanizmai. Mokslininkai patvirtino, jog mažyliai, kurie maitinami mamytės pieneliu, turi mažesnę tikimybę susirgti, nei maitinamiems adaptuotu mišiniu. 

1. Pagrindinė šios bėdos priežastis – vaiko odytė liečiasi su šlapimu ar išmatomis sauskelnėse ar palutėse/vyskykluose. Taip nutinka, kai sauskelnės retai keičiamos arba netinkamai užmautos.

2. Taip pat dermatitą gali provokuoti netinkami skambimo milteliai. Vaistininkė pataria mažylio visus vystyklus ir drabužėlius skalbti tik neutraliais skalbikliais, tinkančiais alergiškiems žmonėms.

3. Prastos kokybės ar netinkamai parinkta vaikų kosmetika (kremai, tepalai, pabarstai) tap pat gali iššaukti dermatitą.

Pastebėta, kad vaikučiams, kuriuos mamytės žindo, dermatitas pasireiškia rečiau.

20180315155020-31702.jpg

Ką daryti, jei pastebėjote pirmuosius sauskelnių dermatito požymius?

Jei dermatito srityje atsiranda pūlinukų ar žaizdelių – būtina gydytojo konsultacija. Tai sunkus dermatitas.

Jei dermatitas lengvos formos – užtenka paprastų priemonių. Reikėtų įsigyti kokybišką kremuką ar tepalą nuo iššutimų (be kvapiklių, dažiklių, parabenų, lanolino).

Pasak vaikų ligų specialistų, tokiu atveju labai tinka tepalai su pantenoliu – jie odelę ramina, gydo, palaiko drėgmę ir apsaugo. Taip pat patariu naudoti lakišiaus žolės arba ramunėlės nuovirus. Aš juos rekomenduoju ruošti labai paprastai – paruošiama stipri arbata, atvėsinama ir gautas nuoviras supilamas į vonelę.

Taip pat gydant dermatitą puikiai tinka natūralus produktas - pataisų sporos. Jos labai puikiai sugeria drėgmę ir mažina uždegimus. Pataisų sporas, kaip ir vaistažoles bei tepalus nuo dermatito rasite vaistinėje.

Kokios yra profilaktikos ir gydymo priemonės?

Anot gydytojos N.Sakalauskės, pagrindinė šio dermatito profilaktika: gerai pamaitinta ir sudrėkinta naujagimio/kūdikio odelė. Kaip tai padaryti jums paaiškins pirmo vizito metu apžiūrėti naujagimio atvykęs gydytojas/a. Savo naujuosiuos pacientus/es apžiūrėdama visada įvertinu odelę, patariu kaip ją drėkinti  ir maudytis ne dažniau nei 2-3 kartus per savaitę.

Labai svarbu mamytei pasakyti, jog kremą reikia įmasažuoti, jo neturi matytis sankaupų plika akimi, ypač svarbu atkreipti dėmesį į raukšlytes. Kai turime odos gerą barjerą ir sauskelnės yra keičiamos laiku, tada negresia joks “sauskelnių dermatitas”. 

Šiek tiek kitaip yra su mažyliais, kurie turi polinkį į atopinį dermatitą, sausą odelę, tada ypatingas dėmėsys skiriams odos drėkinimui ir sauskelnių parinkimui. 

Jei jau išsivystė “sauskelnių dermatitas”, savo mažyliui pagelbėsite drėkinant odelę emolientais, darant dažnas ir kuo ilgesnes oro vonias, o tepalus jums geriausiai parinks ir paskirs jus prižiūrintis ir gydantis gydytojas.  

20180315155128-29948.jpg

Taigi, sauskelių dermatito profilaktikai nepamirškite pagrindinių taisyklių:

1) Kūdikėlį maudyti kasdien.

2) Sauskelnes keisti kas tris valandas arba vaikučiui pasituštinus.

3) Pasirinkti kokybiškas, laidžias orui sauskelnes.

4) Kiekvieną kartą, prieš keičiant sauskelnes,leisti mažyliui pabūti 15 minučių be jų – vadinamosios oro vonios.

 Ar jūsų mažylis yra susidūręs su sauskelnių dermatitu? Ką darėte, kad to išvengtumėte?

Sauskelnės naujagimiams Huggies® Elite Soft - mūsų geriausia švelnios kūdikio odos priežiūra!

20180315155331-71157.jpg

 

Ekspertai

Neringa Sakalauskė

Šeimos gydytoja, neringa.sakalauske@kraujotyrimai.lt
Neringa Sakalauskė in-vecaku-skola