Viskas apie sauskelnių keitimą

Viskas apie sauskelnių keitimą

30. Jun 2013, 07:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Jei jau auginate kūdikėlį ar laukiatės ne pirmojo - jums tai atrodo vienas juokas ir jokių klausimų nekyla, o štai pirmą kartą tapsiantiems tėveliams jau sunkiau.

Pamenu, kaip ligoninėje norėdama įrodyti seselėms, kad viską pati moku pirmą kartą su vyru dukrelei keitėme sauskelnę. Seselė atėjo, pagyrė už pastangas, o tuomet pasiūlė pusę su paveikslėliu perdėti į priekį - sauskelnes buvome uždėję atvirkščiai. 

Taigi, nuo ko pradėti ir ką reikėtų žinoti apie sauskelnių keitimą: 

Kiek kartų reikia keisti sauskelnę?

Kūdikiams sauskelnes reikia keisti kiekvieną kartą, kai tik pastebėjote jog jose jau yra skysčio, jos yra drėgnos (ne iš išorės, bet viduje). Tai bus ne tik maloniau, bet ir sveikiau - išvengsite iššutimų. Naujagimiams pirmosiomis savaitėmis sauskelnes keisite dažniau - mažiausiai penkis kartus po pasišlapinimo ir dukart po rimtesnio reikalo per dieną. 

Ar mano kūdikis šlapinasi ir tuštinasi pakankamai kartų? 

Geriausias šlapinimosi ir tuštinimosi rodiklis yra kiek mažylis suvalgo ir ar yra sveikas. Štai, ką reikėtų žinoti:

  • Naujagimiai turėtų "sušlapinti" penkias šešias vienkartines sauskelnias arba šešias-aštuonias medžiagines skaidriu geltonos spalvos šlapimu. Taip pat turėtumėte sulaukti 2-4 kartus garstyčių spalvos išmatų. Jeigu maitinate krūtimi - išmatos gali būti kiek skystesnės.
  • Keturių savaičių kūdikis gali tuštintis kartą per dieną ar net dieną praleisti.
  • Geriau atkreipkite dėmesį ne į dažnumą, bet nuoseklumą.
  • Jei išmatos atrodo vandeningos ar žalsvos - tai gali reikšti viduriavimą.
  • Mažos, akmenuko dydžio kietos išmatos gali reikšti užkietėjimą.
  • Atkreipkite dėmesį į pačias šlapias sauskelnes. Kūdikiui gali trūkti maistinių medžiagų arba skysčių, jei šlapimas yra tamsus arba labai ryškiai geltonos spalvos, dvelkia itin aštriu (kartais žuvies) kvapu, šlapimo kristalai susigėrę į sauskelnę yra rausvi ar raudoni. 
  • Dehitratacija pasireiškia ir sausomis lūpomis, neįprastu mieguistumu, apsnūdusiomis akimis, šaltomis rankomis ar pėdomis.
  • Jeigu mažylis karščiuoja ar kitaip serga - sauskelnes keiskite dažniau. 

Ar turiu pažadinti vaiką vidury nakties norėdama pakeisti sauskelnę?

Nebūtina to daryti, jei manote, kad tai netrukdo vaikučio miegui. Jeigu pastebėjote, kad pratekėjo - nepulkite vaikui keisti sauskelnių, jei matote, jog tai nebūtina, o kitą kartą pasirūpinkite apsaugine paklode. 

Nakčiai rinkitės ilgesnį sugeriamumo laiką turinčias sauskelnes. Pasistenkite jas pakeisti prie pat guldant vaikutį miegoti. Kiekvienas kūdikėlis kitoks - vieni gali išmiegoti šlapi, o kitą bet koks lašiukas išbudina. 

Kada reikia pratinti prie puoduko?

Dar kartą pabrėžiame, kad kiekvienas kūdikis yra skirtingas, kaip ir jo raida, vystymasis. Nėra tikslių taisyklių, bet dažniausiai rekomenduojama pradėti tai daryti nuo 18 mėnesių. Daugiau apie pratinimąsi ant puoduko galite skaityti čia - "Pratinimasis prie naktipuodžio"

Kaip konkrečiai pakeisti kūdikiui sauskelnę? 

1 žingsnis

Paguldykite kūdikį ant sauso, tvirto ir saugaus paviršiaus. Atsekite lipdukus laikančius senąsias sauskelnes laikydami abi kūdikio kojytes kitoje rankoje. Nuimkite sauskelnę ir kruopščiai šlapia servetėle nuvalykite kūdikį arba nuprauskite po tekančiu vandeniu prieš tai patikrinę temperatūrą. Norint išvengti infekcijų, mergaites rekomenduojama prausti nuo priekio link užpakaliuko.

2 žingsnis

Leiskite kūdikiui apdžiūti, patempkite kremu ar pudra jei tokius naudojate.

3 žingsnis

Pakiškite naują ištiestą sauskelnę po kūdikiu, galite vaikutį viena ranka už abiejų čiurnų kilstelėti vos vos į viršų, o kita ranka kišti sauskelnę.

Tuomet išskleiskite ją į priekį, išlyginkite nugarinę dalį, ištiesinkite kraštelius, patikrinkite ar viskas tiesiai ir užsekite lipdukus. Nespauskite labai stipriai - turi tilpti jūsų pirštas.

21. Jun 2013, 23:46

Pataisykite keliose vietose ir zodi "sauskelnes".Sis zodis,kaip ir kelnes,neturi vienaskaitos,todel negali buti "sauskelne".

Taisom 😀

20. Jun 2013, 07:46

Ne visu pampersu priekyje yra paveiksliukas. As pirma diena blogai uzdejau pampersa,nes pamaciau paveiksliuka priekyje ir dejau,o huggies pampersai turi paveiksliukus is abieju pusiu 😀 Geriausia ziuret pagal lipdukus,kad jie butu gale. Man buvo juokinga kai pampersa uzdejau negerai,bet sekanti karta viskas pavyko puikiai.