"Mamin klub" akcija Rygoje „Kiek pavojinga gimti šiame pasaulyje?

28. Oct 2011, 07:00

Lapkričio 1-ąją 11 -12 val. priešais Ministrų Kabinetą "Mamin klub" (Mamyčių klubas) Rygoje organizuoja akciją „Kiek pavojinga gimti šiame pasaulyje?

 

Šios akcijos metu būsimos mamytės pasirašys manifestą „Už vaiko ir mamos sveikatą“ ir įteiks naujam Ministrų Kabinetui. Tokiu būdu norima atkreipti valdininkų dėmesį į jaunų šeimų problemas, akcijos metu bus girdimai dar negimusio kūdikio širdies dūžiai.

 

Akcijos tikslas – atkreipti šalies politikų dėmesį į motinos ir vaiko sveikatos priežiūros trūkumus.

 

„Ankstesnė valdžia nesugebėjo pasiekti teigiamų rezultatų mažinant gimdyvių ir kūdikių mirtingumą, skatinant gimstamumą ir gerinant vaikų gimimo sąlygas. Be šeimų palaikymo, socialinės apsaugos ir pašalpų programos, dar labai svarbu atkreipti dėmesį į tinkamą vaiko ir motinos sveikatos priežiūrą. Nėščiosios sveikatos, naujagimio priežiūra, imunizacija, vaikų traumų profilaktika, sveiko gyvenimo būdo švietimas visuomenei – tai pagrindas siekiant mažinti liūdną naujagimų ir gimdyvių statistiką“, - teigė „Mamyčių klubo“ vadovė Sandija Salaka.

 

Mamyčių ir naujagimių mirtingumas Latvijoje – vienas iš aukščiausių Europos Sąjungoje. Tai charakterizuoja ne tik bendrą motinos ir vaiko būklę, bet ir sveikatos priežiūrą prieš ir po gimdymo bei socialines-ekonomines sąlygas šalyje apskritai.

 

Pastaraisiais metais gerokai padidėjo naujagimių mirtingumas dėl infekcinių susirgimų; antras mirtingumo rodiklis 1 - 5 metų amžiaus vaikų – tai išorinės priežastys – apsinuodijimai, uždusimai, nukritimai ir t.t.

 

Latvija – viena iš šalių, kurioje būsimų mamyčių ar kūdikius pagimdžiusių moterų mirtingumo situacija viena blogiausių. Galimos priežastys – socialinės-ekonominės, nes užregistruotas ne vienas atvejis, kai nėščia moteris nesulaukė reikiamos priežiūros, nes nesilankė medicinos įstaigoje.

 

Vakcinacijos situacija Latvijoje taip pat nepavydėtina. Jeigu tėvai neturi pinigų, dalis vaikų negauna reikiamų skiepų. Vakcina nuo pavojingo rotaviruso – tik mokama, vadinasi, ne visiems prieinama.

 

Taigi, Mamyčių klubas (Mamin klub) prašo naujos valdžios:

 

1)atnaujinti slaugytojų darbą – naujagimių lankymą namuose,

 

2)aprūpinti iki 18 metų amžiaus vaikus nemokama vakcinacija,

 

3)suteikti nemokamą vaikų sveikatos priežiūrą pas pediatrą ar šeimos gydytoją (pagal tėvų pasirinkimą).

 
Taigi, jeigu būsite Rygoje ir norėsite prisijungti prie šios akcijos, ateikite lapkričio 1 d. 11 val. priešais Ministrų Kabinetą.