"Šlapia" lovytė: kai išbandytos priemonės nepadeda

"Šlapia" lovytė: kai išbandytos priemonės nepadeda

30. Nov 2012, 09:00


Mamyčių klubo redakcija gavo ne vieną laišką, kuriuose mamos pasakoja, jog anksčiau neturėję šlapinimosi problemų vyresni vaikai (8-11 m.) ėmė šlapintis į lovą, tačiau nė viena išbandyta priemonė nepadeda – tai ir šlapinimosi dienyno vedimas, ir pabudimas naktį su žadintuvo pagalba bei ėjimas į tualetą, vaistai ir pan.

 

Su šiuo mamų klausimu kreipėmės į Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėją, vaikų nefrologę, prof. Augustiną Jankauskienę.

 

Anot profesorės, jeigu mokyklinio amžiaus vaikas buvo "sausas" ilgiau nei pusę metų ir staiga pradėjo šlapintis į lovą, tai greičiausiai bus antrinė naktinė enurezė.

 

Jos priežastys dažniausiai būna psichologinės:

 

-tėvų skyrybos,

-naujos mokyklos lankymo pradžia ar vaikas staiga buvo perkeltas į kitą klasę

-šeimos persikraustymas į kitą vietą

-broliuko ar sesutės gimimas

-stiprus išgąstis.

 

Tačiau antrinė naktinė enurezė gali liudyti ir apie kokios nors ligos pradžią. Tai galėtų būti ir inkstų liga, dėl kurios naktimis vaikas pradeda šlapintis į lovą.

 

Pasak prof. A.Jankauskienės, visas priežastis tikrai išaiškins gydytojai, todėl pastebėjus primuosius šlapinimosi į lovytę požymius, būtinai konsultuotis – pirmiausia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, esant sudėtingesnei situacijai, duos siuntimą pas nefrologą.

 

Vaikų nefrologų yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir kt.

 

O ką daryti tėvams, kurie sako, jog jokios priemonės nepadėjo ir vaikas toliau šlapinasi į lovą?

 

"Kai tėvai sako "ai niekas nepadėjo", tokiu atveju reikia iš naujo atidžiai įsigilinti į kiekvieną situaciją. Gal neteisingai buvo gydyta namuose, gal mama neturėjo kantrybės ir viską metė, nesulaukusi greito rezultato. Kai tėvai sakosi viską išbandę, pradedame tuomet gilintis konkrečiai - pvz. kiek buvo vaistų gerta, kokiomis dozėmis, kaip ilgai ir pan. Kai pradedi gilintis, paaiškėja visai kita situacija", - pasakojo vaikų nefrologė.

 

Gydytoja pastebėjo, jog yra labai reti atvejai, kai naktinė enurezė būna rezistentiška medikamentams, t.y. kai nepadeda jokie vaistai. Tačiau tokie atvejai, anot profesorės, yra labai reti, vos vienas procentas.

 


Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!