„Žiemos sodų savaitė": nuo pasakų su gyvūnais iki naktinių drugių šventės

„Žiemos sodų savaitė": nuo pasakų su gyvūnais iki naktinių drugių šventės

26. Nov 2015, 06:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Pirmosios kalendorinės žiemos dienos visiems gamtos mylėtojams žada neeilinius potyrius: 1-6 dienomis į Kauną sukvies pirmą kartą vyksiantis renginys „Žiemos sodų savaitė". Jos metu kauniečiai ir miesto svečiai turės išskirtines galimybes pasitikti artėjančius šaltus orus egzotiškų gyvūnų, šiltuose kraštuose augančių augalų ir ten gyvenančių tropinių drugių apsuptyje.

VDU Kauno botanikos sodas drauge su Lietuvos zoologijos sodu lankytojams siūlys ne tik nekasdienes pramogas, bet ir galimybę šiuose soduose apsilankyti pigiau - atvykus į vieną sodą, kitame lankytojai bus kviečiami apsilankyti jau su 25 procentų nuolaida.  Renginys, pasak jo organizatorių, yra išskirtinis - tai alternatyva tiems žmonėms, kurie šiemet tarp visų šventinių žiemos renginių ieško kažko naujo ir įdomaus bei yra neabejingi gamtai ir jos augalams bei gyvūnams. Organizatoriai tikina, kad visos savaitės metu netrūks tokių pramogų, kaip arktinis ruonio šėrimas, šventinių puokščių kūrimas ar netgi iki vėlaus vakaro besitęsiančios šviesų, muzikos ir gyvų tropinių naktinių drugių šventės.

Dovanas vynios ir laukiniai gyvūnai

Lietuvos zoologijos sodo atstovė spaudai Neringa Kirijenkaitė „Žiemos sodų savaitėje" kvietė apsilankyti visus norinčius sutikti žiemą drauge su gyvūnais. „Renginio metu zoologijos sode netrūks interaktyvių užsiėmimų su Zoologijos sode žiemą leidžiančiais žvėreliais. Savo lankytojus kviesime stebėti, kaip valgomais skanėstais padabintomis kalėdinėmis eglėmis mėgaujasi galingieji stumbrai, kaip sniege po eglėmis valgomas dovanas randa leopardai ir tigrai, o drąsiausius lankytojus kviesime į arktinį ruonio šėrimą - patiems pašerti Zoologijos sodo ruonį Kajų", - sakė N. Kirijenkaitė. Zoologijos sode visą savaitę bus puošiami gyvūnų „namai" - lankytojai galės drauge dekoruoti papūgų bei šiaurinių elnių voljerus. Visi norintieji bus kviečiami išmėginti savo jėgas sėdėdami Kalėdų senio rogėse šalia šiaurinių elnių voljero. „Kviesime savo lankytojus patirti žiemą taip, kaip tai daro gyvūnai, miške gyvenantys žvėrys, todėl renginio metu norintieji drauge su gyvūnų prižiūrėtojais galės sekti baltųjų vilkų bei rudųjų lapių pėdsakais - įdomu, kur jie nuves?" - apie laukiančias pramogas juokavo Zoologijos sodo atstovė.

Mažuosius lankytojus Zoologijos sode nudžiugins žiemiškai žvėriškų pasakų valandėlė. „Vaikus pakviesime sudalyvauti pirmą kartą vyksiančiose interaktyviose profesionaliai sekamose pasakose. Jos nuo įprastų istorijų skirsis tuo, kad suteiks galimybę pasakų istorijas patirti gyvai - drauge žengti į urvus pas šikšnosparnius ar keliauti į tolimąją Afriką pas papūgas", - apie begalę naujų žiemos pramogų Zoologijos sode pasakojo Neringa Kirijenkaitė.

Kvies vaišintis Biblijoje minimais skanėstais

VDU Kauno botanikos sodo lankytojai galės trumpam ištrūkti iš šaltų žiemiškų orų -  oranžerijoje bus galima ne tik susipažinti su dar nematytais augalais, pasivaišinti Botanikos sode užaugintų žolelių arbatomis, bet ir išvysti neeilinius nakties gyventojus. VDU Kauno botanikos sodo atstovė spaudai Indrė Sekevičienė išdavė paslaptį apie oranžerijoje gyvenančius egzotiškuosius naujakurius - specialiai „Žiemos sodų savaitei" iš Didžiosios Britanijos drugelių fermos atsisiųsta naktinių tropinių drugių lėliukių, kurios jau ritasi ir tampa įspūdingais drugiais.   

„Plačiai paplitęs mitas, kad naktiniai drugiai būna negražūs, pilki, o grožiu pasižymi tik dieniniai drugiai. Kviečiame šį mitą išsklaidyti ir patiems pamatyti, kokie iš tikrųjų įspūdingi ir akį traukiantys gali būti naktiniai drugiai!", - sakė VDU Kauno botanikos sodo edukacijos specialistė Eglė Vičiuvienė. Pasaulyje žinoma apie 180 000 drugių rūšių, iš kurių net 160 000 yra priskiriami naktiniams drugiams. Atvykusieji į parodą sužinos, kuo svarbūs gamtai ir žmogui šie drugiai, kodėl tam tikras rūšis žmonės specialiai augina.
„Žiemos sodų savaitės" metu Botanikos sode norintieji pajusti artėjančių švenčių dvasią bus kviečiami kurti kalėdines puokštes, lankys biblinių augalų parodą ir degustuos čia pristatomus eksponatus, lies ekožvakes, dalyvaus advento vakaronėje kartu su folkloro ansambliu „Alda".

Abiejuose žiemos soduose vyks eglutės įžiebimo šventės, Botanikos sodas kvies ir į nemokamą koncertą. Daugiau informacijos apie renginius, jų datas, laikus bei kainas - VDU Kauno botanikos sodo tinklalapyje (botanika.vdu.lt) ir Lietuvos zoologijos sodo tinklalapyje (zoosodas.lt).