10% vaikų nuo 5 iki 10 metų amžiaus serga naktine enureze

10% vaikų nuo 5 iki 10 metų amžiaus serga naktine enureze

29. Jun 2011, 00:00

 

Naktinė enurezė (NE) – tai nevalingas šlapimo nelaikymas nakties metu, kai turi būti šlapimo pūslės kontrolė. Tai viena iš dažniausių pediatrijoje pasitaikančių patologijų.

 

Tyrimai rodo, jog tai tikrai dažna problema. 67% visų sergančiųjų enureze – berniukai.

 

Pagal tyrimus nustatyta, kad savaiminis pasveikimas (be medikų įsikišimo) sudaro 15% visų atvejų. Daugelis mano, kad enurezė išnyksta savaime pasiekus brendimo amžių, tačiau tokia nuomonė klaidinga.

 

2,23% atvejų enureze serga jauni, visiškai sveiki žmonės, sulaukę 19 metų. Savo ruožtu pacientai, kurie serga pirmine naktine enureze (kai „sausi“ periodai trunka ne daugiau kaip šešis mėnesius), netaikant jokio gydymo enurezė gali tęstis visą gyvenimą. Todėl gydytojai rekomenduoja laiku kreiptis į specialistus, ypač jei vaikui jau sukako 5 metai.

 

Dėl naktinio šlapimo nelaikymo vaikas negali pilnavertiškai dalyvauti visuomeninėje veikloje, pvz. vaikų stovyklose, miegoti pas draugus, vykti į ekskursijas. Tai katastrofiškai sumažina vaiko savivertę.

 

Naktinė enurezė daro įtaką vaiko psichikai. Vaikai, kenčiantys nuo enurezės, tampa nervingi, nes negali gerai išsimiegoti ir pabunda su bloga nuotaika. Jiems sunku susikaupti mokinantis ir dažniau nei kiti vaikai jie turi elgesio sutrikimų. Dėl pablogėjusio emocinio fono vaikas jaučiasi tarsi izoliuotas nuo „normalaus“ gyvenimo.

 

Tačiau efektyvaus gydymo metu vaiko savivertė gerokai pagerėja, tai įrodyta daugeliu tyrimų ir stebėjimų.

 

Pagal Europos statistiką, 15% vaikų 7 metų amžiuje nelaiko šlapimo naktį. Jeigu mokyklos klasėje yra 30 vaikų, tai 4-5 iš jų turi šią problemą. Ar tai paveldima? Jeigu vienas iš tėvų vaikystėje turėjo šią problemą, 45% vaikų sirgs naktine enureze, o jei abu tėvai – tokia tikimybė padidėja iki 77%.

 

Iš esmės naktinė enurezė nėra patologija, kuri susideda iš kelių veiksnių:

 

Naktinė poliurija arba perteklinis šlapimo kaupimasis naktį skatina šlapimo pūslės persipildymą (to priežastimi gali būti per didelis kiekis suvartojamų skysčių antroje dienos pusėje arba tam tikrų hormonų trūkumas) - dažna enurezės priežastis.

 

Miego sutrikimas – tyrimai šioje srityje gana prieštaringi ir neaišku, daro įtakos enurezė miego sutrikimui ar priešingai.

 

Sumažinta šlapimo pūslės talpa arba šlapimo pūslės disfunkcija, kai pūslė perpildyta ir tada, kai naktinis šlapimo išsiskyrimas neviršija normos. Taigi inkstų išskirtas šlapimas naktį viršija pūslės talpą. Kai vaikas miega jis „nejaučia“ perpildytos šlapimo pūslės, jis negali atsibusti, todėl nebėra šlapimas kontrolės miego metu.

 

Pagal šlapimo nelaikymo dažnumą galima išskirti:

 

-lengvą NE formą (vienas ir mažiau epizodų per savaitę)

-sunkią NE formą (daugiau nei trys epizodai per savaitę)

-klinikinę NE formą.

 

Diganozuoti NE galima tik pagal visą ligos istoriją. Tada būtina medicininė apžiūra, laboratoriniai tyrimai.

 

Koie gydymo būdai?

 

 

Elgesio terapija: sauskelnių atsisakymas ir nuėjimas į tualetą ryte; nelaikyti reguliaraus šlapimo išsiskyrimo; laikytis reguliaraus šlapimo pūslės ištuštinimo ritmo kas dvi valandas. Neretai to pakanka, kad būtų išvengta netikėtų šlapimo protrūkių dieną. Būtina pasikalbėti su mokytoju, kad pamokų metu būtų galimybė vaikui nueiti į tualetą. Reikia prižiūrėti, kad didesnis skysčių kiekis būtų išgertas pirmoje dienos pusėje. Tinkama mityba ir judėjimas taip pat turi teigiamos įtakos.

 

Drėgmės aliarmo terapiją skiria pacientams, turintiems sumažintą pūslės apimtį. Jos trukmė mažiausiai 2-3 mėnesiai. Tai specialus prietaisas, kai skambučio sensorius su audio signalu reaguoja į pirmuosius šlapimo lašus. Tuomet vaikas naktį keliasi ir eina į tualetą. Labai svarbus tėvų vaidmuo šiame procese. Tyrimai rodo, kad ši terapija efektyvi dviems trečdaliams pacientų.

 

Gydymas vaistais. Jo metu naudojami įvairūs medikamentai, kurių dalis kompensuojama valstybės. Žinoma, prieš tai atliekama daug  tyrimų ir nustatoma tiksli diagnozė.

 


Su šia problema gali padėti susidoroti skystį sugeriančios pižaminės kelnaitės - Huggies DryNites®

 

 

1