12 patarimų, kaip nuraminti įsiaudrinusį vaiką

12 patarimų, kaip nuraminti įsiaudrinusį vaiką

19. Oct 2016, 10:00 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Kiekviena mūsų žinome, jog vaikų baudimas tai mūsų silpnumo įrodymas, o ne vaikų, todėl šįkart siūlome pasidomėti kitais būdais, ką daryti vietoj to. Duokime antrą šansą ne tik jam, bet ir sau, išspręsti jūsų konfliktą, taip sustiprindami judviejų ryšį ir pasitikėjimą. 

Šios alternatyvos skirtos vaikams nuo vienerių iki šešerių metų, bet galima pritaikyti ir vyresniems.

1. Padarykite pertraukėlę kartu

Visa paslaptis daryti tai kartu prieš sprendžiant konfliktą. Tad jeigu jūsų vaikui buvo sunku, jis susimušė su žaidimų draugu, raskite ramią vietą pabūti kartu. Tik penkias minutes pasitarkite, pasikalbėkite apie tai kas nutiko ir palengvės jums abiems. 

2. Antra galimybė

Kiekvienas mūsų nusipelnėme antro šanso. Prieš leisdami bandyti antrą kartą įvardinkite problemą ar patarkite: "Aš negaliu tau leisti pilti klijų ant stalo. Ar nenorėtum pabandyti tai daryti ant popieriaus?".

3. Spręskite problemas kartu

Jeigu vaikas negali apsispręsti ar rasti sprendimo - padėkite jam kalbėdamiesi ir parodydami jam visas esančias galimybes. Svarbiausia, nesakyti: "Daryk, kaip nori, man nesvarbu", nes tuomet vaikas tikrai galvos, kad jums neįdomu ir gali elgtis kaip panorėjęs.

4. Klausinėkite

Kai kada vaikai padaro tai, ko mes nesuprantame. Ir iškart smerkiame, kad tai netinkama ar blogai, bet iš tiesų gal mažylis norėjo parodyti visai ne tai, o mes tiesiog nesuvokiame? Prieš griebdamasi bausmių pirmiausia paklauskite, kodėl jis taip padarė ir galbūt po jo paaiškinimo, nereikės pykti ant viso pasaulio.

5. Skaitykite istorijas

Geras būdas vaikams suprasti kas yra gera, kas bloga - parodyti pavyzdžiais istorijose, kurias jie mėgsta. Kai šuniukas padaro netvarką namuose ir jo šeimininkai pyksta, vaikas taip pat supranta, kad ir jo padaryta netvarka jus erzina, todėl skaitykite skaitykite skaitykite.

6. Lėlių teatras

Mažesni vaikai tiesiog dievina lėles ir jas į pagalbą galite pasitelkti norėdami išmokyti kažko pozityvaus: "Sveikas, aš esu meškiukas lokiukas ir ką tik mačiau, kaip flomasteriais išpaišei grindis. Dabar aš skrendu į virtuvę ieškoti kempinės - skrendam kartu!", o kai viską išvalysite pasiūlykite: "O dabar susiraskime popieriaus ir aš ramiai sėdėsiu, kol tu nupieši mano portretą, nes flomasteriai skirti piešti ant popieriaus!".

7. Duokite du pasirinkimus

Sakykime, kad jūsų vaikas daro kažką labai nepriimtino. Pasiūlykite jam dvi to veiksmo alternatyvas, kurios yra saugios ir priimtinos ir leiskite jam rinktis. Spręsdamas vaikas išmoksta save kontroliuoti ir sužino apie ribas.

8. Paklausykite dainelės

Kartais "garą nuleisti" abiems gali padėti linksma daina, kurios metu ir pašoksite, ir išliesite susikaupusį pyktį.

9. Išeikite į lauką

Pakeiskite buvimo vietą ir erzinančios aplinkybės pasikeis. "Negalima laipioti ant knygų lentynos, tu nesi beždžioniukas. Eikime į lauką ir ten pasipraktikuosime!" ar "Karpyti kilimo žirklėmis nereikia, geriau išbandykime su jomis kirpti žolę".

10. Kvėpuokite

Ilgas, gilus įkvėpimas ir iškvėpimas ne tik tėvams, bet ir vaikams padeda nusileisti ant žemės ir pagalvoti apie viską iš šalies. Įkvėpkite kartu giliai kaip liūtai ar palekuokite kaip kiškučiai ir tikrai nusiraminsite.

11. Nupieškite piešinį

Nuostabus būdas vaikams kalbėti apie jų klaidas yra piešiniai apie tai, ką jie padarė ar galėjo padaryti kitaip. Taigi, nors ir nesate patyrusi dailininkė, imkite pieštuką ir paprastais piešinukais apibūdinkite situaciją.

12. Nusiraminimo erdvė

Turėkite apmąstymų kampelį, kur vaikas galėtų ramiai atsisėsti, apsikabinti mėgstamą žaislą ir ramiai pabūti vienas bei apgalvoti kas atsitiko tam, kad būtų pasirengęs grįžti ir pasikalbėti su jumis. Į šią nusiraminimo erdvę reikia PASIŪLYTI nueiti, o ne liepti ten būti.

Kiekvieno vaiko kiekviena situacija yra skirtinga ir dažnai konkretūs patarimai netinka, bet tai tik idėjos, kurios jums padės lengviau rasti kalbą su mažaisiais. Bandykite, kalbėkitės ir tikrai rasite sprendimą bei būdą, kaip sumažinti konfliktus.