12 patiekalų: kaip sutalpinti į skrandį?

12 patiekalų: kaip sutalpinti į skrandį?

24. Dec 2012, 07:00

Daugeliui šeimų pagrindinis švenčių akcentas – apetitą žadinančios vaišės. Tačiau jei norime būti sveiki ir po Naujų metų, nedejuoti dėl priaugtų kelių kilogramų, šventinį valgiaraštį sudarykime pagal teisingos mitybos principus.

 

Prisiminti kelias pagrindines maisto savybes pataria gydytoja – dietologė Virginija Vilemienė.

 

Mažos porcijos

 

Daugelis mėgstamų šventinio stalo patiekalų sukelia diskomfortą mūsų organizme: grybai yra sunkiai virškinami, kopūstai, pupelės ir žirniai pučia vidurius, riebūs patiekalai lėtina virškinimą, kepti produktai paaštrina virškinamojo trakto ligas, saldus desertas valgymo pabaigoje apsunkina kasą.

 

Nesunku suprasti, kodėl atsidūręs skrandyje visas dvylikos patiekalų mišinys pakerta jėgas, „išjungia“ mąstymą ir verčia prigulus prie televizoriaus atsidėti tik virškinimui.

 

Kuo mažiau maišykite skirtingos kilmės maistą. Dėl šios priežasties silkes geriausia paskaninti alyvuogių aliejumi ir žaliomis daržovėmis, o ne įmaišyti į mišrainę. Grybus reikėtų valgyti su burokėlių sriuba arba marinuotus, o ne įdarytus į miltinius virtinukus. Beje, žuvys lengviau virškinamos, kai valgomos keptos ir be odos.

 

Gardinkime naudingais riebalais

 

Per šventes neapsieisime be riebalų, naudojamų kepiniams, sumuštiniams ar kitiems patiekalams. Bet galime pasistengti naudoti augalinį aliejų ar jo pagrindu pagamintą margariną, kurie teigiamai veikia sveikatą.

 

Kai kurie aliejai, pavyzdžiui alyvuogių ir sėmenų, turi vertingų medžiagų – nepakeičiamų riebiųjų rūgščių omega-3 ir omega-6. Jų netgi būtina gauti su maistu, nes mūsų organizmas pats jų nesintetina. Šios medžiagos stiprina mūsų kraujotakos sistemą, gerina atmintį, palengvina maisto medžiagų įsisavinimą organizme, padeda vaikams augti ir vystytis.

 

Nepakeičiamų riebiųjų rūgščių daugiausia turi žuvis. Taip pat – graikiniai riešutai, alyvuogės, avokadas. Šiais produktais galime pagardinti mišraines, salotas, kaip garnyrą naudoti prie mėsos patiekalų.

 

Apskritai, kuo daugiau vaisių ir daržovių ant šventinio stalo – tuo lengviau skrandžiui. Vaisiai ir daržovės paskatins virškinimą, teiks natūralius vitaminus.

 

Jei taisyklingai besimaitindami per šventes nepadauginsime ir alkoholio – naudą tikrai pajusime. Nekankins negalavimai, turėsime daugiau energijos ir galėsime aktyviau bei smagiau praleisti laiką su šeima.

 

Pasitikime šventes neapsunkintu skrandžiu!