Akcijoje „Knygų Kalėdos“ – knygos, kurios keičia gyvenimą

Akcijoje „Knygų Kalėdos“ – knygos, kurios keičia gyvenimą

13. Dec 2016, 08:32 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kalėdos – gerumo, dosnumo ir rūpesčio vieni kitais metas. Smagu padėti kitiems ir dalyvauti akcijose, kurios skirtos tam, kad visi kartu padarytume pasaulį gražesnį ir šviesesnį. Paskatinti žvelgti į gyvenimą šviesiau gali knygos. Ne veltui Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojama akcija „Knygų Kalėdos“ tęsiasi jau šeštus metus – per kiekvienas Kalėdas padovanojama vis daugiau vertingų leidinių Lietuvos miestelių ir kaimų bibliotekoms.

20161213083423-92344.jpg

Šiemet „Knygų Kalėdos“ jungiasi prie kampanijos „Už saugią Lietuvą“, kviečiančios mažinti socialinę atskirtį šalyje. Tad šių metų akcijos tema – knygos, kurios keičia gyvenimą. Žmonės iki pat sausio 6 d. skatinami dovanoti šalies bibliotekoms įkvepiančią, pamokančią, patariančią, motyvuojančią literatūrą. 

2011 m. pradėta akcija sulaukia vis daugiau palaikytojų, joje dalyvauja dalyvauja 1270 viešųjų bibliotekų ir 1500 mokyklų bibliotekų. Per pirmuosius penkerius „Knygų Kalėdų“ metus šalies bibliotekoms padovanota per 172 tūkstančius knygų. Prie akcijos noriai jungiasi knygynai ir leidyklos, parduodami akcijoje dalyvaujančias knygas su nuolaida, taip palengvinant galimybes jas dovanoti miestelių ir kaimų bibliotekoms.

Vaikų literatūros leidykla „Nieko rimto“ palaiko „Knygų Kalėdas“ nuo pat projekto pradžios. Perkant knygas leidyklos interneto svetainėje www.niekorimto.lt suteikiama 20% nuolaida visoms knygoms, kurios skirtos dovanoti bibliotekoms. Tereikia įvesti nuolaidos kodą KnyguKaledos16. Be to, perkant leidyklos atvirukus, pažymėtus „Knygų Kalėdų“ akcijos ženklu, 50% nuo jų kainos paverčiama knygomis, kurios keliauja į Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų bibliotekas. Taip galima vienu metu ir pradžiuginti artimuosius jiems skiriamu dėmesiu, ir suteikti galimybę vaikams skaityti puikias, naujas ir įkvepiančias knygas.

Šiemet „Knygų Kalėdų“ akcijoje kaip rekomenduojami pirkiniai, kurių šiuo metu ypač trūksta Lietuvos bibliotekoms, įrašytos trys leidyklos knygos. Viena jų – jau klasika tapusi Natalie Babbitt istorija „Amžinieji Takiai“. Tai ne tik intriguojanti dešimtmetės mergaitės pažinties su amžinai gyvenančia Takių šeimyna istorija, bet ir filosofinis pasakojimas apie gyvenimo ir nuolatinės jo kaitos vertę, kur keliamas klausimas, ar verta gyventi amžinai, ar visgi geriau tiesiog prasmingai praleisti mums skirtą žemėje laiką.

Amerikiečių autorės Kate DiCamillo (daugeliui jau pažįstama iš net kiečiausią širdį suvirpinančios „Nepaprastos Edvardo Tiuleino istorijos) knyga „Reimė“ – puikus pavyzdys, kaip net vaikas gali pakeisti savo ir aplinkinių gyvenimą, jei labai norės ir sieks, kad visi būtų bent truputį laimingesni. 

Kaip gyvenimą gali keisti ir populiarioji literatūra, atskleidžia australų rašytojo Johno Flanagano nuotykių serija „Brolija“. Joje šalia nuotykių, pavojų ir netikėtumų ryškėja skirtingi veikėjų charakteriai, parodoma, kad kiekvienas, net iš pirmo žvilgsnio silpniausias turi savų gabumų, tereikia juos atrasti ir tobulinti, o žmogus gali išspręsti net pačias sunkiausias problemas, jei turės užtektinai ryžto.

Kaip prisidėti prie „Knygų Kalėdų“ akcijos ir skleisti džiaugsmą ir skaitymo malonumą galite jūs? Ogi nupirkite bibliotekoms knygų iš netoli jūsų namų esančio ar internetinio knygyno. Arba tiesiog siųskite atvirukus savo draugams ir artimiesiems, taip juos pradžiugindami – o knygos bibliotekas pasieks nerimtų nykštukų padedamos.