Akių gydytojai įspėja saugotis šampano kamščio ir nesiartinti prie nesprogusių petardų

Akių gydytojai įspėja saugotis šampano kamščio ir nesiartinti prie nesprogusių petardų

28. Dec 2018, 13:43 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 

Per šventes ryškiaspalviai fejerverkai skleidžiasi ne tik danguje. Neretai mirgėjimas ir žaibai sušvinta patyrus akių traumą. Akių chirurgai dažniausiai išgelbsti estetinį akies vaizdą, bet regėjimą pavyksta išsaugoti ne visada. Akis – itin jautrus organas, todėl net ir nesudėtingi sužalojimai gali tapti aklumo priežastimi. Apie dažniausias akių traumas ir kodėl jas patyrus reikia skubėti į ligoninę, kalbamės su Akių chirurgijos klinikos „Lirema“ gydytoja Lolita Pošiūniene.

20181228134400-29213.jpg

Kokie yra akių traumų simptomai?

Akių traumos požymiai priklauso nuo traumos pobūdžio ir nuo to, kokios akies struktūros yra pažeistos. Gali pasireikšti akių vokų patinimas ir kraujosruvos, akių skausmas, svetimkūnio jausmas pažeistoje akyje, perštėjimas, niežėjimas, deginimas, gausus ašarojimas, jautrumas ir šviesos baimė, akies obuolio judesių sutrikimas arba nejudrumas, akies obuolio įkritimas, paraudimas, kraujosruvos junginėse, sutrikęs regėjimas (liejimasis, dvejinimasis, susilpnėjęs matymas arba visiškas apakimas).

Kokios dažniausios akių traumos sukelia šiuos simptomus?

Itin dažni sužalojimai žiemą – sniego gniūžtėmis, ypač, jei sniegas suledėjęs. Taip pat neretai akis susižeidžia ir paslydęs, nugriuvęs žmogus, kai kliūna ne tik nosiai, bet ir akims. Būna, kad įsiduria į akį šaka puošdami ar nupuošdami eglutę. Besitvarkant namus itin pavojinga akis nusideginti cheminėmis medžiagomis: buitine chemija, įvairiais dezinfektantais, indų plovikliais, klijais.

Šventinę naktį atidaromo putojančio gėrimo kamštis gali taip pat stipriai sužaloti akį. Nuo kamščio smūgio žmogus gali net apakti viena akimi. Tai nėra vien tik anekdotų tema ir pokštas, nes putojančio vyno, taip vadinamojo šampano, kamštis iššaunamas su labai didele jėga, todėl akių trauma gali būti labai sunki.  Todėl  atidarinėjant putojančio gėrimo butelį negalima juokauti ir nukreipti jo į svečius, nes šventė gali baigtis liūdnai. Į akį su didele jėga pataikius kamščiui, gali išsilieti kraujo, gali pasislinkti akies lęšiukas, atsirasti trauminė katarakta, gali įtrūkti ar net atšokti tinklainė.

Tačiaulabiausiai akių gydytojus neramina linksmybės leidžiant fejerverkus ir sprogdinant petardas. Čia traumos ištinka ne tuomet, kai jie skleidžiasi ore, o tada, kai jie nesprogsta ir šventės dalyviai eina patikrinti, kodėl gi jie nesprogo.

Žmogus prieina, liečia rankomis ir žiūri pasilenkęs. Jei petarda susprogsta, dažniausiai sužaloja rankas ir veidą – akis. Tokių, neretai kiaurinių sužalojimų pasekmės yra labai skaudžios. Todėl prie nesprogusių fejerverkų artintis negalima, itin reikia saugoti ir vaikus, kurie nesupranta pavojaus grėsmės, juk vyrauja pakili nuotaika, skamba muzika, visi būna atsipalaidavę.

Kokie akių traumų simptomai patys grėsmingiausi ir kada reikėtų skubėti į ligoninę?

Pirmasis rimtos akių traumos požymis – skausmas, svetimkūnio jausmas akyje, taip pat prastas matymas ir negalėjimas atmerkti akies. Ūmios traumos metu reikia skubėti į ligoninę, negalima delsti tikintis, kad kitą dieną pasijusite geriau.

Į ligonę akies traumą patyrusį žmogų reikėtų vežti gulintį ar patogiai sėdintį – svarbu, kad galva kuo mažiau judėtų, žmogaus nekratytų. Sužalotą akį reikėtų pridengti švariu audiniu, pavyzdžiui, rankšluosčiu ar steriliu tvarsčiu.

Rajonų ligoninėse galbūt nerasite budinčio akių specialisto, bet budintis chirurgas tikrai galės suteikti pirmąją pagalbą, pavyzdžiui, nuskausminti lašais, įvertinti akių būklę, rekomenduoti tolimesnį gydymą.

Kokias klaidas daro žmonės bandydami padėti sau, jei patyrė akies traumą?

Didžiausia klaida – bandymas iš sužalotos akies iškrapštyti svetimkūnį. Nesvarbu, ką pamatėte akyje – paprastai svetimkūnis pasislepia po apatiniu arba viršutiniu voku – jokiu būdu netrinkite ir neleiskite vaikui trinti akių, nemėginkite pašalinti svetimkūnio patys – taip galima netyčia traumuoti viršutinį akies dangalo sluoksnį. Jei kažką matote akyje, tai gali būti ne svetimkūnis, o sužalotos akies dangalo gabaliukas. Todėl patiems nieko liesti negalima.

Jei skauda, liejasi vaizdas, jei atrodo, kad akyje įstrigo svetimkūnis, nieko nelieskite, neplaukite ir skubėkite pas gydytoją. Plauti akį tekančiu vandeniu reikėtų tik tuomet, jei pateko chemikalų. 

Kiek laiko paprastai gyja akių traumos? Kada tenka gultis į ligoninę?

Sėkmingai pašalinus svetimkūnį, ragenoje ar junginėje jo vietoje neretai lieka žaizdelė. Lašinant gydytojo nurodytus lašus, ji sugyja per savaitę.

Jei žaizdos paviršinės, žmogus mato gerai, jis išleidžiamas gydytis į namus, kur į sužalotą akį lašina lašus, sumušimams gydyti naudoja tepalus. Tačiau neretai akies būklę sunku įvertinti iš karto. Jei kyla įtarimų, kad akyje gali būti vidinių kraujavimų, įtrūkimų, iš vietos pasislinkęs lęšiukas, žmogus guldomas į ligoninę ištyrimui, stebėjimui ir gydymui.

Saugokite akis nuo traumų

 Šis patarimas tinka ir pramogaujantiems, ir dirbantiems, ir sportuojantiems. Akims pavojų kelia medžio ar metalo skiedros, akmenys, tinko trupiniai, dulkės, atvira liepsna, cheminės medžiagos, todėl net ir užsiimdami smulkiais remonto darbais namuose užsidėkite apsauginius akinius. Žaisdami ledo ritulį, nepamirškite šalmo su antveidžiu. Besigėrėdami fejerverkais laikykitės saugaus atstumo, o ledines sniego gniūžtes laidykite į sniego senį, o ne į draugą.