Akušerė galės vienu metu prižiūrėti dvi gimdančiąsias

Akušerė galės vienu metu prižiūrėti dvi gimdančiąsias

17. May 2012, 00:00

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą, kuriuo patvirtinta  akušerių darbo krūvio nustatymo tvarka. Naujajame teisės akte diferencijuotai, priklausomai nuo paslaugų teikimo vietos, profilio nustatytas rekomenduojamas akušerio aptarnaujamų  pacienčių skaičius.

 

„Akušerija – itin didelio jautrumo reikalaujanti medicinos sritis. Darbas su būsimosiomis mamomis, pagalba joms ruošiantis vaiko gimimui, kūdikių priėmimas, rūpestis ir patarimai moterimis pogimdyviniu laikotarpiu – tai toli gražu ne viskas, ką daro akušeriai. Savaime suprantama, kad  nuo jų darbo krūvių ir sąlygų priklauso pacientėms teikiamų paslaugų kokybė ir saugumas.

 

Tai neatsiejami klausimai, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė, – todėl reglamentuoti darbo krūvio nustatymo tvarką, nepaliekant šio klausimo gydymo įstaigų nuožiūrai, buvo būtina“.      

 

Rengdama naująjį teisės aktą Sveikatos apsaugos ministerija bendradarbiavo su profesinių sąjungų vadovais, apklausė sveikatos priežiūros įstaigas apie akušerių darbo krūvius. 

 

Naujajame teisės akte akušerijos paslaugos skirstomos į ambulatorines ir stacionarines.   Akušerių, teikiančių ambulatorines paslaugas, darbo krūviui apskaičiuoti taikoma speciali formulė. 

 

Stacionarinėje įstaigoje hospitalizavimo paslaugas teikiantis akušeris pildo visų atvykusių pacienčių medicinos dokumentus, todėl privalo būti mažiausiai 1 akušerio paros budėjimo postas.

 

Per gimdymus, pagal naująją tvarką, vienas akušeris prižiūri ir teikia pagalbą dviem pacientėm. Po normalių gimdymų rekomenduojama vienam akušeriui prižiūrėti 6-8 pacientes kartu su naujagimiais. Po komplikuotų gimdymų ar pooperacinėje palatoje rekomenduojama mažinti prižiūrimų pacientų skaičių iki 4. 

 

Skirtingi darbo krūviai taip pat nustatyti akušeriams dirbantiems nėštumo ir ginekologijos patologijų palatose, komplikuotų ginekologinių ligų atvejais.  

 

Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose dirba apie tūkstantį akušerių. 

 

Kaip Tu vertini akušerių darbą? Ar buvai juo patenkinta per savo gimdymą?

17. May 2012, 20:14

teko patirti situaciją,kai gimdykloje buvome trys gimdyvės😀aš ir Ingrida gimdėm kartu,5min skirtumas tarp mūsų vaikučių,gydytojos ir akušerės darbą vertinu labai gerai😀

kodelcia kodelcia 17. May 2012, 13:47

akušerių darbas, mano many mu, vienas sudėtingiausių, nes jie atsakingi už pagalbą areinant naujai gyvybei į šį pasaulį. Gimdžiau tik kartą ir esu patenkinta jų darbu..