Apie nugarą ir nugaros skausmus

Apie nugarą ir nugaros skausmus

05. Sep 2011, 00:00

 

Apie nugarą ir nugaros skausmus

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad  pagal Pasaulio sveikatos organizacijos duomenis, apie aštuoniasdešimt procentų visų žmonių bent kartą gyvenime yra patyrę nugaros skausmus. Įvertinusi šios problemos dažnumą bei aktualumą, 2011 metų rugsėjo mėn. 6–12 d. Pasaulio sveikatos organizacija skelbia Nugaros savaite.

 

Jos tikslas – kuo plačiau ir geriau informuoti visuomenę apie įvairius nugaros skausmus, to priežastis ir profilaktiką.

 

Nugaros skausmas - dažniausia lėtinio skausmo priežastis

 

Skausmas, plintantis iš įvairių stuburo struktūrų, yra pripažįstamas viena pagrindinių žmonių lėtinių skausmų priežasčių.

 

Dažnai kartu su lėtiniu skausmu atsiranda jo pasekmių - bloga laikysena, nemiga, darbingumo sumažėjimas, apatija, depresija, nepakankamas savęs vertinimas ir kt.

 

Dažniausiai nugaros skausmais skundžiasi darbingo amžiaus žmonės. Kai kuriose profesijose dirbantys asmenys nugaros skausmus patiria dažniau nei kiti (vairuotojai, statybininkai, slaugytojos, siuvėjos ir kt.).

 

Darbinėje veikloje atliekant nesudėtingus, bet daug kartų pasikartojančius veiksmus (t. y. dirbant monotonišką darbą – siuvėjos, vairuotojai), arba ilgai būnant priverstinėje nepatogioje padėtyje sėdint ar ypač stovint (pvz., blogai įrengta darbo vieta – netinkamas kėdės ar stalo aukštis, kompiuterio klaviatūra ir ,,pelė“ netinkamame aukštyje ir pan.), ar netaisyklingai (neergonomiškai) keliant ar nešant sunkų daiktą, dažnai kilojant ar nešiojant sunkius daiktus ar atlikus staigų ir nekoordinuotą judesį gali atsirasti rankų, kaklo, pečių, nugaros ir kojų kaulų-raumenų sistemos pažeidimų.

 

Skundžiasi ir vaikai

 

Nugaros ir kaklo skausmai gali pasireikšti labai anksti, netgi nuo 8–10 metų ir ypač padažnėja paauglystėje. Atskirose studijose nurodoma, kad per laiko tarpą iki pilnametystės nugaros ir kaklo skausmus patiria nuo 30 iki 51 proc. vaikų bei paauglių.

 

Yra studijų, patvirtinančių tiesioginį ryšį tarp vaikų ir paauglių nugaros skausmų ir laiko, praleisto prie televizoriaus, kompiuterinių žaidimų ar naršant internete, tarp ilgai trunkančio mobilaus telefono naudojimo, rašant trumpąsias žinutes, nerimo ir nervinės įtampos, blogos šeimos socialinės-ekonominės būklės.

 

Tyrimų išvadose teigiama, kad kompiuterio naudojimas, viršijantis 2 val. per dieną yra slenkstinis laiko tarpas kaklo-peties skausmams atsirasti, o 5 val. ribos per dieną viršijimas yra slenkstinis laiko tarpas apatinės nugaros dalies skausmams atsirasti. Žinoma, šie skausmai atsiranda ne per vieną dieną, o nuolat pažeidžiant darbo-poilsio režimą.

 

Prie nugaros skausmų atsiradimo prisideda ir netaisyklinga laikysena, kuri Lietuvoje vaikams ir paaugliams diagnozuojama apie 25–30 proc., o skoliozė – 6-8 proc. bendros populiacijos. Reikėtų pažymėti, kad įvairių autorių ir šalių duomenys žymiai skiriasi. Tam reikšmės turi paveldėta kūno audinių kokybė, tačiau lemiamą vaidmenį vaidina liemens ir kaklo raumenų treniruotumas.

 

Netaisyklinga laikysena pradeda formuotis vaikystėje ir ypač išryškėja paauglystėje. Norintiems pagerinti savo laikyseną, verta prisiminti, kad ilgai sėdint vienos raumenų grupės būna nepakankamai įtemptos, o pakenkti raumenys būna pertempiami. Laiku pastebėjus laikysenos sutrikimus (kurie dažniausiai nesukelia jokių simptomų) juos yra nesunku koreguoti specialiais pratimais.

 

Kamuoja ir nėščiąsias

 

Yra skausmo sindromų, būdingų tik moterims ir vienas jų – nėščiųjų juosmens skausmas. Apie 50–80 proc. nėščiųjų vargina juosmens skausmai, kurie dažniausiai prasideda 5–7 nėštumo mėnesį, tačiau gali prasidėti jau ir 8–12 nėštumo savaitę.

Parengta pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.

Ar esi turėjusi nugaros skausmų nėštumo metu ir po jo?

06. Sep 2011, 14:28

mane irgi kankina nugaros skausmai. dar iki nėštumo skaudėdavo, o po gimdymo tai išvis vos vaiką iš lovytės iškeldavau. na bet dabar lyg apmažėjo. lauksiu kol vaikis bus didesnis tada žiūrėsiu ką daryti. man gydytojas sakė kai vaikui bus bent jau puse metukų tada bus galima kažką daryti ir spresti problemą, o dabar reikia kentėti.
kažkuri mamytė minėjo kosmo diską. kažkada teiravausi kinezeterapeuto tai sakė kosmo diskas turi tokį pat poveikį kaip ir kasdienė mankšta jei atliekama teisingai ir jei išvis ją įmanoma atlikti. tai va aš air stengiuosi kasdien pasimankšti, tik nevisada gaunasi 😀

05. Sep 2011, 22:33

As pries 6 metus turejau stuburo operacija, nes jau nebegalejau is lovos islipti. Dabar viskas kuo puikiausiai, greit gimdysiu antra leliuka. Nestumo metu jokio skausmo nera 😀

05. Sep 2011, 22:02

Skaudi tema... Gyvenu su siuo skausmu jau seniai... Gal kokie 5 metai. Prasidejo viskas nuo netaisyklingo sportavimo (nors ir su treneriu). Per 2 menesius atsirado skausmai, surakino savaitei. KT parode 2 isvarzas juosmeny. Praejo kokie 3 metai. Pirmas nestumo pojutis - juosmens skausmas (o ne menesiniu velavimas ar kt). Po nestumo ir beveik metuku vaiko nesiojimo, situacija panasi ir krutininej daly. Kartais tiesiog verkiu is to nuovargio ir slykstaus skausmo. Ir deja speju, kad kol maitinu krutim, rentgeno man nedarys. O be nuotraukos gydytojui sunku kazka pasakyt...
Ieskau priemoniu nugarytei. Suku masazini lanka. Kartais susimastau apie kosmodiska, bet labai abejoju. Vienai pazistamai su isvarza tai pirmas pagalbininkas, kitai - vienodai sviecia. Gal turite jus kokiu minciu?

05. Sep 2011, 08:57

as turiu 2 vaikucius, pastaraji pagimdziau visai neseniai, o nugaros skausmai mane kankina kone kasdien; girdejau, kad taip galejo nutikt todel, kad nestumo metu nesiojau savo dukryte, iki pat paskutines dienikes😛 na, dar nestumo metu lankiausi pas masazista, taigi jis pasiule uzsukt pas ji praejus 6men po gimdymo, tada jau bus galima sakyt kas ir kaip su mano nugaryte ir kuo galima pagelbet😉

05. Sep 2011, 00:10

Nestumo metu mane nekankino nugaros skausmai, bet va paskutiniu metu tik pasilenkiu ir skauda nugaros apacia ir tik vienas sonas. Nesuprantu kodel,nes nieko sunkaus, monotonisko nedirbu....apiduros neturejau,kazkur slypi skausmo priezastis tik neaisku kur...