Ar mano vaikas serga?

Ar mano vaikas serga?

05. Jul 2011, 00:00

Šlapia lova? Ieškokime priežasčių

 

Į redakciją parašė mama Olga, kurios šešerių metukų sūnus Edvinas nuolat šlapinasi į lovą. Iš mamos laiško:

 

"Laba diena. Auginu Edviną, kuriam šešeri su puse metų. Turime tokią šlapią problemą - mano sūnus dažnai prisišlapina į lovą. Neturiu su kuo apie tai pasikalbėti, todėl rašau jums, gal rasiu atsakymą į mane kamuojantį klausimą. Kodėl taip yra, ar mano sūnus serga?".


Mamos laišką konsultuoja psichologė Diana Zandė


Šlapia lova – tai problema, kuri pažįstama kiekvienai šeimai. Klausimas, kada tai tampa tikra problema?

Kai vaikas mokomas daryti į naktipuodį, normalu, kad jo lova ne visada sausa. Problema prasideda tada, kai vaikas, mokantis naudotis tualetu,  auga, o lova vis dar šlapia. 

Galima skirti du enurezės tipus: pirminę ir antrinę. Pirminė enurezė- kai vaikas į lovą šlapinosi nuo kūdikystės. T.y., jis dėvėjo sauskelnes, ir šlapinosi į lovą, kai paaugo.  

 

Dažniausiai tai susiję su vaiko fiziologija. Pirminė enurezė atsiranda tada, kai vaikas negali prabusti naktį, kad nueitų į tualetą. Mes, suaugusieji, paprastai naktį prabundame, pajautę diskomfortą, kad norime į tualetą. Vaikas tuo tarpu kietai miega ir nejaučia artėjančio šlapio “reikaliuko”. Labai retai, bet pasitaiko, kad enurezė diagnozuojama ir suaugusiajam. 

 

Kitas enurezės tipas - antrinė. Ji pasireiškia tada, kai vaikas išmoko naudotis naktipuodžiu, jau miegodavo naktį sausas. Na, gal kartą per metus ir pabusdavo šlapias (pvz., prieš miegą išgėręs ąsotį sulčių), bet ne dažniau.

O sulaukęs tam tikro amžiaus (penkerių metų ar pan.) ima šlapintis į lovą. Tai kartais sutampa su  ypatinga situacija jo gyvenime: pradeda eit į darželį, mokyklą, pakeičia gyvenamąją vietą, skiriasi tėvai, gimsta jaunesnis brolis ir panašiai. Tai reakcija į permainas, kurios vyksta ir tiesiogiai paliečia vaiką.

 

Bet kokiu atveju siūlau kreiptis į savo šeimos gydytoją ir viską atvirai jam išdėstyti. Jis ieškos priežasčių bei gydymo jūsų vaikui.