Ar saugiai laikai namuose vaistus?

Ar saugiai laikai namuose vaistus?

06. Apr 2012, 00:00

Kaip rodo specialistų pateikta informacija, dažniausiai maži vaikai pasinuodija netinkamai laikomais vaistais.

 

Vilniaus Visuomenės sveikatos centras informuoja, jog  2011 m. užregistruotas 221 vaikų apsinuodijimo atvejis , tai šiek tiek daugiau negu užpernai.  Visus apsinuodijimo atvejus galima sugrupuoti į tris grupes: 

 

1.Apsinuodijimas vaistais


2-5 metų vaikai apsinuodija vaistais dėl netinkamo vaistų laikymo ir vaikų nepriežiūros.

 

2.Apsinuodijimas alkoholiu


Apsinuodijimai alkoholiu dėl piktnaudžiavimo juo būdingi 14-16 metų paaugliams.

 

3.Apsinuodijimas vaistais, siekiant nusižudyti


Tarp 15 -17 metų paauglių registruojami apsinuodijimai vaistais, siekiant nusižudyti.

Rečiau pasitaikė apsinuodijimai buitinės chemijos gaminiais, smalkėmis, grybais, uogomis, trąšomis, žiurkių ir tarakonų nuodais.

 

Apgalvotai ar atsitiktinai?


Vilniaus Visuomenės sveikatos centro duomenimis, net 53 proc. visų apsinuodijimų buvo apgalvoti apsinuodijimai – tai svaiginimasis alkoholiu, narkotikais, medikamentais bei mėginimai nusižudyti. Deja, dažniausiai svaiginasi ir bando nusižudyti vaikai. Sparčiai auga mergaičių piktnaudžiavimas alkoholiu ir kitais svaigalais. 2011 m. padaugėjo svaiginimosi atvejų viešose vietose – prekybos ir pramogų centruose, automobilių stovėjimo aikštelėse, parkuose, mokyklos teritorijoje.

 

40 proc. atsitiktinių apsinuodijimų medikamentais bei buitinės chemijos produktais buvo užregistruota ikimokyklinio amžiaus vaikų grupėje. Kaip apsinuodijimų priežastis šioje grupėje pirmauja raminamieji vaistai.

 

Ar Jūsų namuose saugi vaikui aplinka?


Pasirūpinti saugia buitimi ypač aktualu kai tėvai dirba, o mažamečiai paliekami namuose be priežiūros arba su seneliais. Kartais suaugusieji ir būdami šalia nesugeba užtikrinti mažamečių saugumo, o medikamentai ir buitinės chemijos priemonės laikomos vaikams prieinamose vietose bei negamyklinėje pakuotėje.

 

Dar kartą primenama, kad tėvai, auginantys mažus vaikus, turi pasirūpinti saugia namų aplinka, kuri padėtų mažus vaikus apsaugoti nuo pavojingų apsinuodijimų.

 

Kokioje Jūsų namų vietoje yra laikomi vaistai?

06. Apr 2012, 11:36

pas mus saugu😉

06. Apr 2012, 10:52

Pas mus vaistukai pacioj auksciausioj spinteleje. Net ir pasistaciusi kede dukryte ju greitai dar nepasieks

06. Apr 2012, 10:48

mestaip saugiai laikom aukstai aukstai kur tikrai nepasieks

06. Apr 2012, 10:23

pas mus irgi palyginus nesaugiai padeti,jau reikes ieskoti aukstesnes-saugesnes vietos.

06. Apr 2012, 09:37

Mes taip pat stengiames vaistu taip padeti kad vaikai ju nepasiektu 😀 tai yra tame esme kad spintele pas mus be rankeneles kur vaistukai guli 😃 o kai reikia teveliai tik moka atidaryti ta spintele 😀

06. Apr 2012, 08:52

musu vaistai aukstai padeti ir dar apdeti. Laikome saugiai,kad vaikas niekomet ju nepasiektu

06. Apr 2012, 07:57

as vis paglvoju, kad netinkamoj vietoj musu vaistai dar neatsidaro jis to stalciaus, bet reikes jau ieskoti aukstesnes vietos, kad nepasiektu, nes nezinai kada sugalvos visgi paskanauti