Ar veiksmingi alternatyvūs enurezės gydymo būdai?

Ar veiksmingi alternatyvūs enurezės gydymo būdai?

02. Oct 2012, 07:00

Kad padėtų šlapimo nelaikančiam vaikui, dažna mama griebiasi už šiaudo, ieškodama pagalbos pas netradicinės medicinos atstovus.

 

Konsultuoja Vaikų ligoninės, Všį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas, mokslų daktaras Gilvydas Verkauskas.

 

Kaip vertinate alternatyvias vaikų enurezės gydymo priemones, tokias kaip homeopatija, akupunktūra, arbatos, masažai ir panašiai?


Niekas negali pasakyti, koks yra tokio gydymo efektyvumas. Pagaliau mes žinome, kad gali būti placebo efektas, tai reiškia, bet koks neefektyvus gydymas, jeigu jis atliekamas su meile, gali duoti gerų rezultatų. Mes negalime moksliškai įvertinti alternatyvių gydymo būdų efektyvumo, nes  nėra atliktų tyrimų.

 

Tuo tarpu medikamentų veiksmingumas įrodytas tyrimais. Padarytos studijos: vienai pacientų grupei buvo skirti vaistai, kitai - duotas placebas, ir galime pasakyti, kad vaistai yra efektyvi pagalba sergant enureze.  Gydymas medikamentais arba specialiu žadintuvu – aliarmu (tai toks prietaisas, kai elektrodas įsiuvamas į kelnaites, ir nuo pirmo šlapimo lašo pradeda skambėti, prižadindamas miegantį vaiką) yra medicininiai , jų efektyvumas įvertintas.

 

Tuo tarpu masažų, arbatėlių nauda neįrodyta. Visgi manau, kad dalinis jų efektyvumas gali būti, nes šlapinimosi sistemos organai (šlapimo pūslė, šlapė, sfinkteriai) labai priklauso nuo vaiko nervų sistemos, jo psichologinės būsenos. Jeigu gydant vaiką teigiamai veikiama kažkuri iš šių sistemų, įtakojama  ir šlapinimosi funkcija, tada gydymas tampa kažkiek veiksmingas.

 

Yra tekę girdėti liaudies metodų, tokių kaip neduoti gerti prieš naktį ir dar privalgyti silkės, kad skysčiai organizme užsilaikytų, arba pažadinus vaiką naktį pasodinti nuogu užpakaliu ant unitazo, kad jis pribustų ir pasišlapintų. Tai daugiau anekdotiniai metodai, kurie kai kam gal ir padėjo. Bet gal vaikas pasveiko todėl, kad užaugo, ir jam atėjo laikas pasveikti? 

 

Mielos mamos, kaip jūs vertinate alternatyvų vaikų enurezės gydymą?