Atsisveikinimas su Žolynais

Atsisveikinimas su Žolynais

15. Aug 2011, 00:00

Rugpjūčio 15 -oji - Žolinė, Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų iškilmės.

 

Šią proga daugelyje Lietuvos parapijų vyksta Žolinės atlaidai. Žinomiausi iš jų būna Pivašiūnuose, Krekenavoje, Rumšiškėse ir kitur. Per Šv.Mišias šventinami įvairūs žolynai.

 

Kaip sako etnologai, anksčiau įbažnyčias šventinti nešdavo ne tik žolynų puokšteles, bet ir daržvių: bulvių, kopūstų, morkų, svogūnų... Įdomu, kad Žolinę Dzūkijoje anksčiau vadindavo Kopūstine, mat dzūkės į žolynų puokštę įdėdavo kopųsto lapų ar neždavo visą kopūsto galvą.

 

Iki krikščionybės tai buvo vasaros pabaigtuvių šventė, padėka už visas gėrybes. O kartu ir atsisveikinimo su želmenimis bei gėlėmis šventė.

 

Šiandien Žolinės vyks ir Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse. 

Šventė prasidės 10 ryto Kermošiaus atidarymu. Šventės metu veiks Žolinės puokščių paroda, edukacinis užsiėmimas ,,Žolynai mūsų buityje: švarai, grožiui ir sveikatai“, viktorinos, kapelų pasirodymai, pasivažinėjimas arkliais, žolelių pirtis moterims ir mergelėms.

Vaikučiai 13.30 valandą kviečiami į. Alytaus miesto lėlių teatro spektaklį ,,Raudonkepuraitė ir vilkas“. (Rež. L. Skruibienė ).Kaip sako organizatoriai, šventę užbaigs kiaušinienė, dainos ir šokiai.

 

Pabūkime šią dieną su visa šeima gamtoje ir pasidžiaukime jos teikiamomis dovanomis!

Gražios šventės!

 

 

 

 

neri neri 15. Aug 2011, 21:16

mes ką tik iš Krekenavos 😀