Bibliotekos jau džiaugiasi „Knygų Kalėdų“ akcijos vaisiais

Bibliotekos jau džiaugiasi „Knygų Kalėdų“ akcijos vaisiais

29. Jan 2015, 13:24 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Po žiemos švenčių jau praėjo nemažai laiko, seniai nupuošėme eglutes... Bet yra dalykų, kurie lieka ilgam – tai atlikti geri darbai, kurių poveikis bus jaučiamas visus metus, o gal ir dar ilgiau. Geriems darbams, labdaros, paramos akcijoms palankiausias metas – pirmasis žiemos mėnuo. Šiemet didelį Lietuvos gyventojų dėmesį patraukė Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojama akcija „Knygų Kalėdos“, jau ketvirtą kartą kvietusi Lietuvos bibliotekoms padovanoti lietuvių autorių knygas ir kitą vertingą literatūrą.

Vieni aukoja sunkiai gyvenantiems šalies žmonėms, kiti globoja sergančius, treti rūpinasi gyvūnais... Tačiau bendras yra visų noras – kai turi galimybę, padėti tiems, kam tavo pagalbos reikia. Žinoma, žmonės ne visada pasitiki aukojimo akcijomis. Yra nerimaujančių, kad didelė dalis aukų nukeliauja ne tiems, kuriems iš tikrųjų to reikėtų. Todėl didžiąją dalį „Knygų Kalėdų“ akcijos knygų – net 25 tūkst. leidinių vaikams ir suaugusiems – į šalies bibliotekas sunešė patys gyventojai.  

„Knygų Kalėdų“ akciją rėmė didelė dalis Lietuvos leidyklų, knygynų tinklų, kitų knygų platinimo vietų. Dalyvavusios įmonės suteikė gyventojams nuolaidas perkant knygas, kurios buvo dovanojamos bibliotekoms, o gyventojai galėjo patys pristatyti leidinius į bibliotekas arba palikti juos pirkimo vietoje. Knygų platinimo vietose surinkti įvairūs kiekiai knygų: vienur 1000, kitur 200, dar kitur – vos keletas. Bendrais Knygų Kalėdų organizatorių duomenimis akcijos metu iš viso surinkta apie 40 tūkst. leidinių.

Organizatoriai džiaugiasi įvairiomis dalyvių iniciatyvomis ir netradiciniais dalyvavimo būdais. Bibliotekos pačios skaitytojus kvietė dalyvauti akcijoje. Visoje šalyje buvo rengiami išradingi knygų skaitymai, susitikimai su autoriais, kitais visuomenės atstovais. Prie akcijos prisidėjo ir užsienio šalių ambasados, kultūros įstaigos,  verslo ir visuomeninės organizacijos.

Nors tarp pačių leidėjų dominavo tradicinis aukojimo būdas, kai pirkėjams suteikiama nuolaida dovanojant knygas bibliotekoms, buvo ir netradiciškai mąstančių dalyvių.Vaikų ir jaunimo literatūros leidykla „Nieko rimto“ kasmet prisideda prie paramos akcijų įgyvendinimo, tačiau pirmą kartą dalyvaudama „Knygų Kalėdų“ akcijoje pirkėjams suteikė galimybę paaukoti netgi keliais būdais. Vienas jų, žinoma, tradicinis – pirkti knygas internetinėje parduotuvėje www.niekorimto.lt arba knygynėlyje mokant už jas 20% pigiau ir visus pirkinius skirti bibliotekoms. Šalia tradicinio „Knygų Kalėdų“ paramos būdo leidykla sugalvojo dar vieną efektyvią iniciatyvą, kurioje dalyvavo įvairios Lietuvos įmonės. Užsisakant šventinių atvirukų iš leidyklos asortimento, pusė užsakymo sumos buvo skirta akcijai „Knygų Kalėdos“.

Šiuo netradiciniu paramos būdu pasinaudojo beveik šimtas įmonių. Didžioji dalis įmonių norėjo dalyvauti akcijoje ir sąmoningai rinkosi joje dalyvaujančias prekes. Šios paramos būdu surinkta penkiaženklė suma virto geriausiomis lietuvių ir užsienio autorių knygomis vaikams, kurios jau iškeliavo į šalies bibliotekas.

„Knygų Kalėdų“ akcijos organizatoriai, partneriai ir visi dalyviai ne tik priminė bibliotekų svarbą šalyje, jų asortimento atnaujinimo būtinybę, bet ir dar kartą įrodė, jog knyga visuomet bus gera dovana tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Ne visi turi galimybę įsigyti ar gauti dovanų naujausių knygų, todėl dėmesys bibliotekoms turėtų būti vienu švietimo prioritetų.

kodelcia kodelcia 29. Jan 2015, 14:07

Akcijos rezultatai džiuginanatys. Tai rodo, kad mūsų tauta išties dar nėra abejinga spausdintai knygai, sugebame dalintis ir teikti džiaugsmą kitiems 🌷