Enurezė – koks tai susirgimas?

Enurezė – koks tai susirgimas?

29. Jun 2011, 07:00

 

Tai vaiko šlapinimasis į lovą. Ar tai trumpalaikis dalykas, vaiko kaprizas ar visgi rimta liga? Pasak specialistų, ši „bėda“ gali būti susijusi ir su psichologinėmis problemomis, ir su paveldimumu.

 

Vaikutis jau seniai išaugo iš sauskelnių, tačiau beveik kiekvieną rytą prabunda šlapioje lovytėje? Tai šeimos paslaptis, kuri nerimą kelia tiek tėveliams, tiek pačiam vaikučiui.

 

Pasak šeimos gydytojos Rasos Katkevičienės, Lietuvoje enureze (šlapimo nelaikymas naktį) serga 15-16 vaikų iš 100. O tai tikrai nemažai. Pasirodo, enurezė pasitaiko ir tarp suaugusiųjų, tačiau jie šią  bėdą turi rečiau – tik vienas procentas.

 

„Džiugu tik viena, kad ir kokia rimta bėda būtų enurezė, ji yra išaugama. Tačiau kai kurie vaikai gali kankintis net iki 16 metų ar ilgiau“, – sakė gydytoja R.Katkevičienė.

 

Kada reikėtų sunerimti?

 

Tėvams sunerimti reikėtų, jei 5 metų ir vyresnis vaikas ima periodiškai šlapintis naktį į lovą.

 

Jei pastebite, kad jūsų maždaug tokio amžiaus vaikutis dieną ir naktį nevalingai prisišlapina ar vis dar pats nesiprašo į tualetą, reiktų kreiptis į neurologą, pediatrą ar psichologą.

 

„Būna, kad vaikai tik nuo tokio amžiaus ir ima naktį šlapintis. O būna vaikų, kurie vos tik išaugo iš sauskelnių, taip niekada ir nesiprašė į tualetą. Tuomet reikia kreiptis į specialistus“, – paaiškino šeimos gydytoja.

 

Kokios pagrindinės enurezės priežastys?

 

Specialistai išskiria dvi priežastis, dėl kurių atsiranda enurezė.

 

1) Įvairios sveikatos problemos: nesubrendusi šlapimo pūslė, padidėjęs jos jautrumas, šlapimo takų infekcijos – visos šios problemos gali nulemti enurezės atsiradimą.

 

Paveldimumas taip pat turi įtakos. Jei vienas iš tėvų sirgo naktine enureze, tikimybė vaikui susirgti yra 50 procentų. O jei abu tėvai sirgo vaikystėje enureze, tai tikimybė, kad ir vaikas naktį šlapinsis į lovą siekia 75-80 procentų.

 

2) Kita priežastis – psichologiniai dalykai. Vaikai, patiriantys daug streso, įtampos žymiai dažniau turi problemų dėl naktinio šlapinimosi nei jų bendraamžiai, kurie mažiau stresuoja.

 

Svarbu ir tai, kiek laiko tėvai skiria savo mažyliui. Jei šis jaučia tėvų šilumos, globos ir bendravimo stoką – tai taip pat gali būti viena iš enurezės atsiradimo priežasčių.

 

Jei vienas iš tėvų vaikystėje sirgo enureze, o vaikas tai paveldėjo, tuomet gydytoja R.Katkevičienė patarė kreiptis pirmiausia į nefrologą, kuris atliks tyrimus. Vaikams nuo penkerių metų skiriama taip vadinama pakaitinė terapija.

 

Vaikui į nosį lašinami hormonai, kurie sustabdo šlapimo gamybą naktį. Ir tol ši terapija taikoma, kol vaikas savaime neišauga.

 

Sunkiausia būna, kai abu tėvai ar vienas iš tėvų turėjo šią problemą ir neprisipažįsta: „Būna, kad to gėdijasi, ypač vyrai. Buvo atvejis, kai paaiškėjo, jog vyras net iki 18 metų šlapinosi į lovą. Pasisakė tik tuomet, kad visa šeima atvedė vaiką pas gydytoją. Taigi, nebijokime to pripažinti, nes taip lengviau ir greičiau galėsime pagelbėti vaikams“.

 

Kaip padėti vaikučiui?

 

Medikai ir psichologai vieningai pritaria – kuo anksčiau kreipsitės į specialistus, tuo greičiau sulauksite teigiamų rezultatų.

 

Enurezija gydoma vaistais, tačiau dažnai galima apsieiti ir be jų. Gydymas gali tęstis keletą mėnesių ar netgi metus. Anot medikų, labai svarbi motyvacija šeimoje: "Taip, mes norime kartu įveikti šią bėdą".

 

Tėvai turi prisiminti keletą svarbių dalykų:

 

*Negalima vaiko gėdyti, pavyzdžiui, sakant: koks tu jau didelis, o dar šlapiniesi į lovą.

*Svarbu, kad abu tėvai palaikytų mažylį ir spręstų bendromis jėgomis šią problemą.

*Vaikas pats gali vesti savo kalendorių ar dienoraštį, pažymėdamas sausas (saulytė) ir šlapias naktis (lietus).

*Reikia užimti vaiką įdomia veikla namuose.

*Ikimokyklinio amžiaus vaikai dažnai bijo tamsos, tuomet jie bijo keltis naktį eiti į tualetą, todėl tėveliai turėtų palikti neryškią šviesą, kad jam nebūtų baisu naktį atsikelti.

*Tam, kad kas rytą nereiktų vaiko klausti – sausa ar šlapia lovytė, tegu vaikas pats pripranta kas rytą šlapią patalynę nunešti į vonią.

*Jei vaikutis lanko darželį ir turi šlapinimosi problemų, būtina reikėtų apie tai perspėti auklėtojas, kad jos specialiai tokiam vaikui paklotų lovytę.


Su šia problema gali padėti susidoroti skystį sugeriančios pižaminės kelnaitės - Huggies DryNites®

 

1

Jos skiriasi nuo įprastų sauskelnių tuo, jog sukurtos vaikams nuo 4 iki 15 metų amžiaus. DryNites® yra dviejų dydžių, priklausomai nuo vaiko amžiaus ir svorio:

 

4 – 7 metų: 17–30 kg

8 – 15 metų: 27–57 kg

 

1

29. Jun 2011, 14:38

Mano sesutė gana ilgai naktį pridarydavo į lovytę, gal iki 6-7 metų, bet tai buvo daugiau psichologinės bėdos, skyrėsi tėvai, įtampa padarė savo, o ji buvo tokia jautresnė, tai va šlapimo bėdų būdavo. Gėrė ir vaistažoles, ir vaistukus kažkokius, bet ilgainiui išaugo. Daugiau meilės skyrė, ramino, aiškino situaciją ir galiausiai pati tapo ramesnė, miegas ramesnis ir bėdos dingo.