Epidemijos akivaizdoje etikečių klijavimas – grėsmė vaikų saugumui

Epidemijos akivaizdoje etikečių klijavimas – grėsmė vaikų saugumui

20. Oct 2012, 00:00

 

Šią savaitę kai kuriose žiniasklaidos priemonėse paskelbta žinia, kad iš sostinės pakraštyje esančio čigonų taboro į Vilnių plinta ne tik narkotikai, bet ir virusinis hepatitas A (VHA), kelia grėsmę vaikų saugumui, kursto tautinę nesantaiką, klaidina visuomenę ir trukdo užkirsti kelią epidemijos plitimui.

 

Taip įsitikinusios visuomeninė iniciatyva „Saugok save“ ir asociacija „Romų integracijos namai“ kreipiasi į žiniasklaidą ir bendruomenę, ragindamos netapatinti infekcinės ligos plitimo su viena tautine bendruomene ir atsakingai įvertinti pavojus, kurie iškyla kiekvienam bendruomenės nariui dėl augančios VHA epidemijos.

 

Žiniasklaidoje išplatinta informacija, neva VHA infekcijos židinys yra čigonų taboras, socialiniuose tinkluose jau sulaukė tautinę neapykantą kurstančių pasisakymų, net raginimų susidoroti su šia tautine grupe.

 

Nors apie VHA protrūkius Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras skelbė visus metus, kai kurių valdininkų ir žiniasklaidos neatsakingi pasisakymai gali turėti rimtų pasekmių, ieškant augančios epidemijos židinių, ligos platintojų ir informuojant apie ligos prevencijos priemones.

 

Nevyriausybinės organizacijos yra įsitikinusios, kad  VHA epidemijos akivaizdoje, valstybės institucijos turi organizuoti visuomenės informavimo kampaniją, kuri suteiktų išsamią informaciją apie ligos simptomus, galimas komplikacijas ir skiepus, kaip vienintelę saugią ir veiksmingą ligos prevencijos priemonę.

 

„Žiniasklaidos priemonių paskelbta informacija, kad tik čigonai kalti dėl VHA protrūkio, gali sukelti „domino“ poveikį visuomenėje“, - įsitikinusi Dalia Vencevičienė, visuomeninės iniciatyvos „Saugok save“ koordinatorė.

 

„Specialistai tvirtina, kad VHA pirmiausiai paliečia vaikus, pažeisdamas kepenis. Todėl pasipiktinimą kelia, kad kai kurie valdininkai ir žiniasklaida, vietoje to, kad pakviestų visų tautybių tėvus atsakingai įvertinti apsisaugojimo priemones, ėmė ieškoti „atpirkimo ožių“ vienoje tautoje.  Nejaugi mūsų šalyje būtinai turi mirti vaikai, kad suaugę atsitokėtų ir imtų pasitikėti specialistais,“ – tvirtina D. Vencevičienė. 

 

„Infekcinių ligų protrūkiai paliečia visas tautas, todėl tapatinti virusinio hepatito A židinį tik su romų bendruomene yra klaidinga. Todėl mums ypatingai neramu, kad dėl to gali nukentėti mūsų vaikai ir patirti psichologinį smurtą. Romai, suprasdami šios infekcinės ligos keliamus pavojus, padarys viską, kad liga būtų sustabdyta“, - teigia Božena Karvelienė, asociacijos „Romų integracijos namai“ vadovė.   

 

Jau ne pirmi metai specialistai – medikai ir mokslininkai – įspėja, kad Lietuvoje, sumažėjus sergančiųjų VHA, padidėjo imlios visuomenės dalis, tad susidaro palankios sąlygos infekcijos protrūkiams. Blogėjanti epidemiologinė situacija dėl ligų, tame tarpe ir  VHA, rodo, kad kelerius metus skleidžiamas melas apie vakcinas, kaip vienintelę veiksmingą ligų prevencijos priemonę, jau gręžiasi į mus ir pirmiausiai smogė vaikams.

 

Pasaulinė vaiko teisių konvencija, kurią yra pasirašiusi ir Lietuva, skelbia, kad valstybė turi garantuoti visiems vaikams, nepaisant jų rasės ir tautybės, teisę į geriausią sveikatos apsaugą. Šios teisės įgyvendinimu besirūpinančios NVO epidemijos akivaizdoje ragina atsakingas valstybės institucijas užkirsti kelią galimiems vaikų teisų pažeidimams, rūšiuojant sergančiuosius VHA, ypač vaikus, pagal tautinę priklausomybę.