Gegužės 10-oji – Judėjimo sveikatos labui diena

Gegužės 10-oji – Judėjimo sveikatos labui diena

10. May 2016, 07:58 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Kasmet gegužės 10-ąją pasaulyje minima Judėjimo sveikatos labui diena. Tai tarptautinė diena, kurią 2000 metais inicijavo Pasaulio sveikatos organizacija, skirta visuotiniam fizinio aktyvumo skatinimui. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras primena apie fizinio aktyvumo naudą sveikatai ir kviečia kauniečius prisijungti prie organizuojamų sveikatingumo veiklų. 

Judėjimas yra biologinis organizmo poreikis, be kurio normali žmogaus veikla sunkiai įmanoma. Fizinis aktyvumas, sveikata ir gyvenimo kokybė yra glaudžiai susiję. Fizinis aktyvumas yra būtina ir neatskiriama sveikos gyvensenos dalis, teigiamai veikianti tiek vaikų, tiek ir suaugusiųjų sveikatą.

Reguliaria fizine veikla užsiimančio žmogaus kūne vykstantys morfologiniai ir funkciniai pakitimai gali padėti išvengti kai kurių ligų (širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, kai kurių rūšių vėžio, depresijos) arba jas pavėlinti. Pastaruoju metu susirūpinta ypač menku jaunimo fiziniu aktyvumu: vaikai per mažai juda ir sportuoja, žaidimus atvirame ore pakeitė sėdėjimas prie kompiuterių ar televizorių. Suaugusių žmonių fizinis aktyvumas, judrumas dėl šiuolaikinės gyvensenos dar labiau sumažėjo. Remiantis turimais duomenimis, 40–60 proc. Europos Sąjungos žmonių gyvensena yra nejudri.

Šiuolaikiniam mokslui kalbant apie fizinį pajėgumą, jis yra pripažįstamas kaip vienas iš svarbiausių sveikatos rodiklių, tai ypač aktualu prognozuojant sergamumą lėtinėmis ligomis ir jų sukeliamas rizikas mirtingumo atžvilgiu. Fizinis pajėgumas gerinamas fizinio aktyvumo pagalba. 

Pasaulio sveikatos organizacijos fizinio aktyvumo rekomendacijos 18–64 metų amžiaus žmonėms 

Šio amžiaus suaugusiesiems fizinis aktyvumas yra rekreacinės ar laisvo laiko praleidimo formos. Daug reikšmės turi profesija, namų ruošos darbai, asmens vaidmuo šeimos kontekste ir bendruomenės veikloje. Siekiant pagerinti širdies ir kvėpavimo bei raumenų ištvermę ir sumažinti neužkrečiamųjų lėtinių ligų riziką ir depresiją rekomenduojama: 

1. Suaugusieji (18–64 metų amžiaus) turėtų užsiimti bent 150 minučių vidutinio intensyvumo aerobine veikla per savaitę, arba atlikti didelio intensyvumo fizinius pratimus bent 75 minutes per savaitę. Galimas ir mišrus šių veiklų atlikimas. 

2. Aerobinė veikla turėtų būti atliekama be pertraukų bent 10 minučių. 

3. Dėl papildomos naudos sveikatai, suaugusieji turėtų padidinti vidutinio intensyvumo fizinės veiklos atlikimo laiką iki 300 minučių per savaitę, arba 150 minučių didelio intensyvumo veiklos per savaitę. Galimas ir mišrus šių veiklų atlikimas. 

4. Raumenų stiprinimo veikla turėtų būti atliekama bent jau pagrindinėms raumenų grupėms 2 kartus ar daugiau kartų per savaitę. 

Pasaulio sveikatos organizacijos fizinio aktyvumo rekomendacijos 5–17 metų vaikams 

Vaikams ir jaunimui šioje amžiaus grupėje fizinis aktyvumas yra žaidimai, sportas, poilsis, kūno kultūra ar planuojamos treniruotės (darbas) šeimos, mokyklos ir bendruomenės veiklos kontekste. Siekiant pagerinti širdies ir kvėpavimo, bei raumenų ištvermę, kaulų būklę, širdies ir kraujagyslių ir medžiagų apykaitos rodiklius ir sumažinti nerimo ir depresijos sindromus rekomenduojama: 

1. Vaikai ir jaunimas (5–17 metų) turėtų bent 60 minučių per dieną atlikti vidutinio ar sunkaus intensyvumo fizinį darbą. 

2. Didesnis nei 60 minučių per dieną fizinis aktyvumas suteiks sveikatai papildomos naudos 

3. Didžioji dalis fizinio aktyvumo formų turėtų būti aerobinė. Didelio intensyvumo veikla turėtų būti įtraukta, įskaitant ir tuos, kurie stiprina raumenis ir kaulus bent 3 kartus per savaitę. 

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuojami užsiėmimai: 

Sporto klubas „Startukas“ ir Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia visus 4–8 metų vaikus ir jų tėvelius į „Judėjimo savaitėlę“, kuri vyks gegužės 16–19 d. 18–19 val. Vaikai ir tėvai galės sportuoti ir mankštintis su profesionaliais treneriais. 

Taip pat kviečiame prisijungti prie šiaurietiškojo ėjimo pamokų, kurios vyksta trečiadieniais 10 val. Prie S. Dariaus ir S. Girėno paminklo. Esant blogoms oro sąlygoms (lietus) treniruotės nevyks. 

Nuo birželio 1d. pirmadieniais–ketvirtadieniais 18.30 val. kviečiame prisijungti prie nemokamų sveikatingumo mankštų (joga) Santakos parke (prie popiežiaus Jono Pauliaus II paminklo).

Informaciją parengė: Giedrė Bernotaitė, visuomenės sveikatos specialistė