Į ką kreiptis pagalbos?

Į ką kreiptis pagalbos?

27. Sep 2012, 07:00

Kokios srities medikai gydo vaikų enurezę? Ne visada būna aišku, į ką kreiptis pagalbos – neurologą, urologą, o gal inkstų ligų gydytoją?

 

Konsultuoja Vaikų ligoninės, Všį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialo, Urologijos skyriaus vedėjas, mokslų daktaras Gilvydas Verkauskas.

 

Vaikų enurezę gydo daug sričių specialistų – šeimos gydytojai, neurologai, nefrologai, urologai, nes tai daugialypė problema. Teisingiausia, jei vaiką prižiūrėtų vienos srities specialistas, manyčiau, labiausiai tam tinkama nefrologo specialybė, nes vaikų enurezė dažniausiai yra terapinė problema.

 

Tačiau ir mes, urologai, dažnai įtraukiami į šį darbą, nes kai kuriems vaikams diagnozuojant ir gydant vaikų taip vadinamą nemonosimptomę enurezę (kai be naktinės enurezės yra ir kiti šlapinimosi sutrikimai) reikia taikyti ir intervencinės diagnostikos būdų, kartais prireikia intervencinio gydymo. Ypač tada, kai vaikas serga tam tikromis ligomis, kurios ir sąlygoja šlapimo nelaikymą.

 

Tačiau dažniausiai pasitaiko pirminės enurezės atvejų, tai yra, kai vaikai nevalingai šlapinasi naktį, o kartais ir dieną, ir ši problema išnyksta savaime vaikui augant. Pirminės enurezės atvejais nerandama nei urologinių, nei neurologinių, nei nefrologinių ligų.

 

Vaikų enurezė dažnai yra paveldima, ir praeina laikui bėgant. Tokiu atveju nėra svarbu, kuris specialistas gydys, svarbu, kad išmanytų šią problemą. Šiandien tiksliai nežinoma, koks konkretus genas „kaltas“ dėl vaikų enurezės, greičiausiai jų yra keli.

 

Mielos mamos, susidūrusios su šia problema, kur pirmiausia ieškojote pagalbos?

27. Sep 2012, 11:07

na man nepriskalbet ,bet lyg tvarkosi mano vaikino reikalai 👍 triusikeliai sausesni 😀