Į muzikos festivalį – su visa šeima: „Yaga Gathering“ įsikurs lauko darželis

Į muzikos festivalį – su visa šeima: „Yaga Gathering“ įsikurs lauko darželis

12. Jul 2017, 10:31 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 

Vaikus auginantiems „Yaga Gathering“svečiams tikrai nereikės rūpintis, kur palikti savo atžalas išvažiavus: festivalyje veiks specialus lauko darželis. Jo kuratorė Giedrė Kazėnaitė – dailės mokytoja bei teatro entuziastė – pasakoja, kodėl galima sėkmingai festivaliauti su mažais vaikais ir kodėl „Yaga Gathering“darželyje nebus nei vieno plastikinio žaislo.

20170712105735-73563.jpg

Giedre, sutik, kad muzikos festivalis nėra ta vieta, į kurią tėvai drąsiai vežtųsi mažus vaikus...

Jeigu festivalis užtikrina saugią aplinką vaikui, tai kodėl gi ne? Nors pati savo 2,5 m. amžiaus dukros dar neimčiau, tačiau nuo 3,5 m. jau drąsiai. Tuo labiau, kad „Yaga Gathering“ nėra tipinis muzikos festivalis – jame nuo seno populiaru lankytis su visa šeima. Šiais metais čia veiksiantis darželis bus įsikūręs atokesnėje vietoje, čia dirbs patyrę žmonės. Stengsimės kurti savitą, ypatingą erdvę, o darželio pavadinimą galvosime vietoje su vaikais. 

O ar galėtum papasakoti kokiu principu veiks darželis? „Yaga Gathering“ pabrėžia ekologiškumo, žmogaus ir gamtos ryšio idėjas. Ar tai atsispindės ir vaikų zonoje?

Tikrai taip. Pradėsiu nuo to, kad darželis veiks kiekvieną dieną nuo 10:30 iki 20:00. Įdomu yra tai, kad čia neturėsime jokių plastmasinių žaislų – juk tokie dalykai neskatina kūrybiškumo. Vaikais bus raginami gamintis žaislus iš akmenukų, kankorėžių, pagaliukų bei kitų gamtinių medžiagų. Viso to mokinsime atvirų dirbtuvių metu, taip pat užsiimsime keramika, piešime, gaminsime šiaudines lėles, užsiimsime muzikinėmis improvizacijomis. Be to, organizuosime ir žygį į mišką, kurio metu mokysimės pažinti arbatai tinkamas žoleles. Šiek tiek remiamės Valdorfo pedagogikos principais: pagal ją, vaikai skatinami smalsiais stebėtojais, įkvėpimo ir kūrybiškumo semtis iš gamtos. 

Kas bus tie žmonės, kurie dirbs su vaikais viso festivalio metu?

Dauguma jau atrinktų savanorių yra vadovavę „Atgajos“ vaikų vasaros stovykloms, dirbę darželiuose ar turėję kitokios pedagoginio darbo patirties. Prieš stovyklą žadame padaryti didelį bendrą susitikimą susipažinimui ir apšilimui. Tai labai iniciatyvūs žmonės. 

Labai kukliniesi pasakoti apie save. Kiek žinau, turi daugiau nei dešimtmetį pedagoginio darbo patirties.

Viskas prasidėjo nuo tos pačios „Atgajos“ stovyklos! Ji apsuko mano gyvenimo 360 laipsnių kampu. Nuo tada darbavausi įvairiuose vaikų darželiuose, mokyklose (pagal specialybę esu dailės mokytoja), tobulinau psichologijos žinias. Beje, šiuo metu esu motinystės atostogų finiše – šis gyvenimo etapas paskatino imtis naujų veiklų, tad pradėjau vaidinti neformalioje teatro trupėje. Kaip tik planavau grįžti į pedagoginį darbą, tad darbas „Yaga Gathering“ festivalyje bus puikus šviežias startas. 

Festivalis „Yaga Gathering“ vyks rugpjūčio 3-7 d., prie Spenglos ežero Dzūkijoje. Programa ir daugiau informacijos – oficialioje svetainėje ir Facebook paskyroje.  Primename, kad vaikams iki 12 m. įėjimas į festivalį nemokamas.