Išrinkite geriausią knygą vaikams!

Išrinkite geriausią knygą vaikams!

22. Oct 2015, 07:04 Goda_Mamyciuklubas.lt Goda_Mamyciuklubas.lt

Šį rudenį, kaip ir kasmet nuo 2005 metų, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija bei Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija vėl rengia akciją „Metų knygos rinkimai" ir kviečia skaitytojus balsuoti už geriausias lietuvių autorių knygas. Jau vienuoliktą kartą spalio viduryje pristatomi praėjusiais metais išleistų lietuvių literatūros kūrinių penketukai keturiose kategorijose: knygos suaugusiesiems, poezijos, paauglių ir vaikų.  O mes kviečiame balsuoti jus, tikrąsias vaikų knygų ekspertes ir prisidėti išrenkant geriausią vaikų knygą!

Knygų vaikams penketukas:

  • Raminta Baltrušytė, „Kalvėnų miesto paslaptis" (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus");
  • Tomas Dirgėla, „Apie raganą Šiokiątokią" („Dominicus Lituanus");
  • Birutė Mar, „Gėlininkė" (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus");
  • Ramunė Savickytė, „Adelės dienoraštis" (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus");
  • Rimvydas Stankevičius, „Pūgos durys" (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla).


20151022110117-63019.jpg

Raminta Baltrušytė, „Kalvėnų miesto paslaptis", iliustracijos autorės (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus"). Apysakoje aprašomas girios glūdumoje stūksantis miškinukų miestas gali kelti aliuzijas į tradicinį sakmių pasaulį. Tačiau autorė kuria savitą, originalų, intriguojantį siužetą apie dingstančius miškinukų vaikus, apie paslaptingą mero sutartį su pelkių valdytoja Pliumpse, apie garbingą mero sūnaus aukojimąsi, apie pagaliau atskleistą Nugrimzdusio miesto paslaptį.

20151022110054-69658.jpg

Tomas Dirgėla, „Apie raganą Šiokiątokią", iliustravo Dalia Karpavičiūtė („Dominicus Lituanus"). Šmaikšti pasaka apie šiuolaikinę raganą. Žaidžiama kalba, šiuolaikinėmis realijomis, kurios siejamos su tradicinių pasakų fragmentais. Siužetas dėliojamas iš paradoksalių, bemaž atsitiktiniais ar asociatyviais ryšiais susijusių epizodų.

20151022110021-19459.jpg

Birutė Mar, „Gėlininkė", iliustravo Kristina Norvilaitė (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus"). Poetiška, romantiška apysaka apie tikrovišką, bet pasakiškai gražų miestą, apie jaunus ir jaunatviškus personažus - labiausiai apie gėles prakalbinančią Lėją, kuri augdama išmoksta „džiūgauti, pasiilgti ir laukti". Vaikai pratinami suvokti vyresniųjų pasaulį, jų santykius ir jausmus.

20151022105957-96218.jpg

Ramunė Savickytė, „Adelės dienoraštis. Ruduo", iliustracijos autorės (Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus"). Ketvirtokės dienoraščio forma parašytas apsakymas apie namus ir mokyklą. Adelė, iš arčiau pažinusi savo naująją mokytoją, ne tik ima ją suprasti, bet ir pamėgsta, su ja susidraugauja.

20151022110034-80421.jpg

Rimvydas Stankevičius, „Pūgos durys", iliustravo Šarūnas Leonavičius (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Mitologinių sakmių motyvais pagrįsta eiliuota pasaka apie pūgos užkluptus ir malūnininko namuose prisiglaudusius keleivius. Visi jie pasakoja savo gyvenimo istorijas, lemtingus susidūrimus su mitiniu pasauliu. Kūrinio estetinį ir emocinį poveikį lemia baugumo atmosfera, paslaptingumas ir aukšta eiliavimo kultūra.

Už labiausiai patikusią knygą visose kategorijose galima balsuoti iki 2016 metų vasario 21 d. interneto svetainėse metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt ir lrt.lt; elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu: „Metų knygos rinkimams", Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, 413 kab., LT-01504 Vilnius.

Daugiausia skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2015 metų vasario mėnesį.

Kuri knyga tau atrodo vertingiausia?

sraigiukas sraigiukas 23. Oct 2015, 08:51

Sveiki
Neveikia nuoroda, rašo puslapis nerastas