Įteikta Vaikų literatūros premija

Įteikta Vaikų literatūros premija

03. Apr 2012, 00:00

 

Švietimo ir mokslo ministerijos įsteigta Vaikų literatūros premija Tarptautinėje vaikų knygos dienos šventėje vakar įteikta rašytojai Violetai Palčinskaitei ir literatūrologei Astai Gustaitienei.

 

Vaikų literatūros premijos laureatės Violetos Palčinskaitės poezija gerai pažįstama ne vienai skaitytojų kartai, daugelis jos eilėraščių tapę lietuvių vaikų poezijos klasika. Jos poezija yra šviesi, muzikali, traukianti paslaptimi ir skleidžianti gerumą.

 

Ryškiai išsiskiria paskutinioji V.Palčinskaitės knyga „Muzika troliui“, sulaukusi didelio visuomeninio atgarsio. Autorė, labiau garsėjusi kaip poetė ir dramaturgė, šį kartą pasirodo esanti puiki pasakotoja, vaizdžiai perteikianti vienišos keleivės į Norvegiją įspūdžius, subtilų nuotykinį menišką siužetą. Knygoje iškyla ramūs ir širdingi šiaurietiškos šalies žmonės, jų papročiai, draugiški mokytojai ir mokinukai, garsus norvegų kompozitorius E.Grygas, kurį bandome įsivaizduoti iš didelio laiko atstumo.

 

Vaikų literatūros premija taip pat paskirta Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Lietuvių literatūros katedros docentei Astai Gustaitienei, vienai geriausių Lietuvos vaikų literatūros žinovių ir populiarintojų. Jos nuopelnus, išskirtinę veiklą šioje srityje įprasmina monografija “Hansas Christianas Andersenas: pastangos (at)pažinti”“. Platesniam skaitytojų ratui ji padeda orientuotis vertinant H.Anderseno kūrybinio palikimo poveikį lietuvių ir pasaulinei kultūrai.

 

Šios premijos tikslas – skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

 

Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje (60 BSI) ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (40 BSI).