Jei darželyje sušlampa lovytė

Jei darželyje sušlampa lovytė

12. Sep 2012, 07:00

Vaikas jau lyg ir išmoko prašytis ant puodo, visi pratinimo vargai – praeityje, staiga, nei iš šio, nei iš to, lovytė ima ir sušlampa. Ne tik namuose naktį, bet ir per pietų miegą vaikų darželyje...

 

Konsultuoja ikimokyklinio ugdymo pedagogė, auklėtoja metodininkė Vilniaus lopšelyje – darželyje „Rūta“ Jolanta Danilevičienė:

 

Jei vaikas labai jautrus


Tai, kad pradėjus lankyti vaikų darželį, gali pasikeisti vaiko elgesys, dėl patiriamo streso jis ima prasčiau valgyti, miegoti ar net šlapintis į lovą, girdėjome ir skaitėme ne kartą. Ar iš tiesų taip pasitaiko realybėje, nusprendėme paklausti Vilniaus lopšelio – darželio „Rūta“ auklėtojos metodininkės Jolantos Danilevičienės.

 

Daugiau kaip 20 metų pedagoginį darbo stažą turinti pašnekovė sako, kad taip nutinka, ypač kai kalbame apie jautrių vaikų adaptaciją. „Adaptacinis laikotarpis vaikui pradėjus lankyti vaikų darželis yra labai svarbus vaiko gyvenimo laikotarpis.

 

Taip nutinka tada, kai vaikas išgyvena daug pasikeitimų gyvenime, o darželio lankymas toks ir yra – vaikui keičiasi aplinka, jis kasdien patenka į netikėtas situacijas, ir dėl to patiria stresą. Ypač, jeigu vaikas yra labai jautrus“.

 

Ar lovytė sušlampa dažniau?


Ikimokyklinio ugdymo pedagogė sako, kad dėl patiriamo streso pasišlapinimas per pietų miegą darželyje jos praktikoje tikrai neretas. Ir tai pasitaiko visai mažiems vaikams, ir jau ūgtelėjusiems. Tačiau to nereikia painioti su šlapimo nelaikymu ir nevalingu pasišlapinimu, kuris vaikui nutinka dėl jo sveikatos problemų.

 

„Reiktų atskirti tokį dalyką, kaip pasišlapinimas per miegus ko nors išsigandus, patiriant stresą, ir to, kad vaikas turi  šlapimo nelaikymo problemą dėl  sveikatos sutrikimų spektro“ – sako Jolanta Danilevičienė.

 

 Atviras pokalbis darželyje


Jeigu vaikas turi sveikatos problemų, jam diagnozuotas šlapimo nelaikymas ar kitos bėdos, dėl kurių sutrinka vaiko šlapinimasis ir jis gali pabusti šlapioje lovoje, patyrusi pedagogė Jolanta Danilevičienė pataria atvirai pasakyti vaikų darželio auklėtojai prieš pradedant lankyti ugdymo įstaigą.

 

„Suprantu, kad tėvai drovisi apie tai kalbėti viešai ir nepasisakys per darželio tėvų susirinkimą, tačiau galima rasti ir subtilesnių progų papasakoti apie tai auklėtojai. Man labai patinka mokslo metų pradžioje dalijamos anketos tėvams, kur pateikiamas išsamus klausimynas ir tėvai prašomi nuoširdžiai atsakyti į visus klausimus, apie vaiko ligas bei problemas – taip pat.

 

Kai kurie tėvai parašo, kad gali atsitikti toks nemalonumas, kaip šlapia lova, tada mes apie tai būname informuojami. Tokios anketos yra prieinamesnis būdas paklausti tėvų ir sulaukti nuoširdaus atsakymo, surinkti vertingos informacijos“ – sako auklėtoja metodininkė Jolanta Danilevičienė.

 

Problemas pastebi... auklėtoja


Nors atrodytų, kad vaiką geriausiai pažįsta jo tėvai, vis dar pasitaiko atvejų, kai vaiko problemas pirmiausia pastebi jo vaikų darželio auklėtoja. Jei vaikas darželyje šlapinasi į lovą ne pirmą kartą, o tai kartojasi nuolat, pedagogui kyla klausimas – o gal tai problema, kurios tėvai nepastebi, o vis dėlto reikėtų ieškoti vaikui pagalbos?

 

„Jei vaikas prabunda šlapioje lovytėje, nuraminu jį, kad nieko tokio, visiems taip pasitaiko ir paklausiu, ar jam taip būna ir namuose. Būtinai pasikalbu po to su tėvais, ar tai pirmas kartas, ar ne, aš turiu į tai sureaguoti kaip vaiko auklėtoja. Jei tai atsitinka kartą, gal atsitiktinumas, lydimas streso poveikio, bet jei atsitinka dažnai, gal yra sveikatos problema, kurias reiktų spręsti“ – „Mamyčių klubui“ sako Jolanta Danilevičienė.  

 

Pedagogės praktikoje yra buvę atvejų, kai darželyje buvo pastebėtas... vaikų kurtumas. „Šeimoje tokie vaikai tėvus supranta iš lūpų, žino jų elgseną,  o atėjus į darželį pastebime, kad jie nereaguoja, pasirodo, negirdi. Kartais iš tiesų padedame pastebėti tėvams vaikų sveikatos problemą“ – sako pašnekovė.

 

Į pagalbą skuba Huggies DryNites vienakartinės kelnaitės vaikams!

 

DryNites® primena paprastas kelnaites, jas patogu apsimauti po pižama ar apatiniais rūbais.

–Huggies DryNites puikiai sugeria skystį, apsaugodamos ir vaiką, ir patalynę!

– iš pažiūros šios sauskelnės nesiskiria nuo apatinių kelnaičių. Vaikas jas gali lengvai nešioti po pižama arba viršutiniais rūbais.

– nepastebimos, bet skystį puikiai sugeriančios naktinės kelnaitės leidžia vaikui nedvejojant vykti į stovyklą arba pernakvoti pas draugus. 

DĖMESIO! Jos skiriasi nuo įprastų sauskelnių tuo, jog sukurtos vaikams nuo 3 iki 15 metų amžiaus ir sugeria daugiau negu įprastos sauskelnės.

 

DryNites® pagamintos iš minkštų ir švelnių medžiagų, panašių į medvilnę.

Jos plonesnės už įprastas sauskelnes ir nešiugžda po drabužiais. 

Naktinių kelnaičių viduje yra sugeriamasis, drėgmę absorbuojantis sluoksnis, o išorėje – drėgmės nepraleidžiantis sluoksnis, kuris apsaugos patalynę. 

Subtilus dizainas padeda vaikui jaustis patogiai bet kurioje situacijoje.


Elastiniai kraštai leis vaikui jaustis komfortiškai kaip ir su įprastomis kelnaitėmis.

 

Vienkartinių Huggies DryNites kelnaičių yra ir berniukams, ir mergaitėms. Mergaičių sauskelnės papuoštos fėjomis, o berniukų – dinozaurų piešiniais!

 

DryNites® 3 - 5 metų amžiaus vaikams!

 

 

25. Sep 2012, 16:02

reiks butinai isbandyti, nes jau darzelyje turim problemu ir nakties metu namie nenorim keltis visiskai ☹