Kai kelnytės sušlampa dieną

Kai kelnytės sušlampa dieną

05. Dec 2012, 00:00

Apie naktinį šlapimo nelaikymą rašėme ne kartą. Vaikas nevalingai pasišlapina ir pribunda šlapioje lovoje. Šiandien sužinokime, kas yra dieninis šlapimo nelaikymas.

 

Konsultuoja profesorė Augustina Jankauskienė, vaikų nefrologė, Vaikų ligoninės Vilniaus universiteto Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėja.

 

Naktinį šlapinimąsi tėvai pastebi – tai šlapia lova ryte, dėl to kylantys nepatogumai, papildomos išlaidos, šlapimo kvapas kambaryje. Tačiau labai dažnai kalbant apie naktinę enurezę, neatkreipiamas dėmesys į papildomus simptomus, kurie gali lydėti naktinę enurezę. Pagal naujausią klasifikaciją, enurezė skirstoma į:

 

-monosimptominę (kai yra tik naktinis šlapinimasis ir nieko daugiau)

-nemonosimptominę (kai yra ne tik šlapimo nelaikymas naktį, bet ir kiti sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, dieninis šlapimo nelaikymas).

 

 Kelnytės sušlampa šiek tiek


Dieninis šlapimo nelaikymas nepasireiškia visišku pasišlapinimu, kai po kojomis yra bala, tai įvairūs šlapimo takų problemų simptomai, pasireiškiantys šitaip: vaikas pasišlapina ir šiek tiek nuvarva po to į kelnytes arba jam užeina staigus noras šlapintis, pavyzdžiui, kai vaikas sėdi, staiga sukryžiuoja kojas ir labai užsimano šlapintis. Nenueina į tualetą, o nuvarvina pora lašiukų, tada ūmus noras praeina.

 

Tėvai dažnai tokius vaikus pavadina: „užsižaidė“, „užsispyrė“, tarsi būtų kaltas vaiko charakteris dėl to. Taip nėra, tai sveikatos problema, dažnai dar rimtesnė, negu naktinis šlapimo nelaikymas. Neretai toks dieninis šlapimo nelaikymas signalizuoja apie lėtines šlapimo sistemos ligas. Negydomos šlapimo sistemos ligos iš apačios dažnai pakyla vaikui iki inkstų, kai liga pasireiškia su temperatūra ir vaikas patenka į ligoninę.

 

Po apklausos rezultatai pasikeičia

 

Kai ateina tėvai su vaikais konsultacijai dėl naktinės enurezės, 80 procentų jų mano, kad vaikui yra monosimptominė enurezė -  tai yra tik šlapinimasis naktį, ir nieko daugiau. Po pokalbio su gydytoju pasikeičia skaičiai -20 procentų lieka tik monosimptominės enurezės atvejų, o 80 procentų vaikų turi ir kitų problemų. Taigi, dažnai nėra tik viena problema - naktinė enurezė, ją lydi kitos sveikatos problemos.

 

Dieninis kelnyčių pašlapimas vaikams yra dar skaudesnė problema, negu naktinė enurezė. Nes tai problema, kurią dažnai tėvai tarsi ignoruoja (arba nepastebi). Jie vaikus, kuriems dieną šiek tiek sušlampa kelnytės, pavadina išsiblaškėliais, tinginiais ir kt.

 

O šeimos gydytojai dažnai net nepaklausia apie tokią įmanomą problemą, kaip dieninis šlapimo nelaikymas. Tai ir yra šios problemos sudėtingumas.

 

Užeik į  www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!