Kai po gimdymo „sumažėja“ dičkis vaikas

Kai po gimdymo „sumažėja“ dičkis vaikas

15. Aug 2011, 00:00

 

Vaikučio gimimas – nuostabi šeimos šventė. Tačiau šeimos pirmagimiui tai didelis stresas, kuris gali išprovokuoti ar paūminti šlapinimąsi į lovą.


Šlapintis į lovą gimus kitam vaikučiui šeimoje ypač rizikuoja tas, kuris praeityje turėjo panašių bėdų, ne kartą prabusdavo šlapioje lovoje arba jam buvo diagnozuota enurezė.


Didesniuosius vaikus jaudina mintis, kad netrukus jie turės broliuką ar sesutę. Žinoma, daugelis vaikų tuo didžiuojasi, tačiau neretai pasitaiko, kad vaikas nenori turėti konkurento namuose.

 
Gimus antram vaikučiui, laikas, tėvų skiriamas pirmagimiui, mažėja. Tai gali sukelti dičkio nepasitenkinimą, kartais pasireiškiantį netgi agresija. Šlapimo nelaikymas naktį gali būti viena iš broliuko ar sesutės gimimo pasekmių.


Su tuo susidūrusi mama Kristina prisimena, kad naktiniai vyresniosios “šlapumai” prasidėjo dar prieš gimstant sesei. Iš pradžių moteris pamanė, kad vyresnioji prieš naktį gėrė daug skysčių, bet kai tai pasikartojo, moteris tik po kurio laiko suprato, kad priežastis slypi jos pilvuke, t.y. būsimo vaikučio gimimas. Apkabinusi didesniąją, Kristina pasakė, kad nepaisant naujo žmogučio šeimoje, jie su vyru dičkę mylės lygiai taip pat besąlygiškai ir stipriai, kaip iki šiol .

 

Ko nedaryti?


  • Svarbiausia, ką galite padaryti dėl dičkio, kai gimus vaikučiui, jis ima šlapintis į lovą, jo negėdinti.

 

Bausmės nepadės, o vaikas patirs dar didesnę emocinę traumą. Juk vaikas iš tiesų jaučiasi blogai. Jei netyčia supykę pasakėte kažką pikto, atsiprašykite vaiko. Antraip kaltės ir pykčio jausmai vaiko širdutėje tik augs.

 

Žinoma, jums nemalonu, kai eilinį kartą randate dičkį ir jo šlapią lovą. Minėtoji mamytė Kristina irgi pripažino: “Antrą kartą radusi prišlapintą dukters lovą, nesusivaldžiau ir pakėliau balsą. Tačiau iš karto aprėkusi dičkę, apsijutau dar blogiau. Viduje supratau, kad ji dėl to nekalta, tiesiog tai buvo spontaniškas pyktis. Laimė, susitvardžiusi pasakiau dukrytei, kad ant jos nepykstu, kad pasikarščiavau ir dėl nėštumo bei gimdymo esu pavargusi. Manau, ji mane suprato” – atvirauja mama.

 

Ką daryti?


  • Kad ir kokia esate pavargusi, turite rasti laiko didžiajam vaikui.

 

Paaiškinkite vaikui, kad jis neišskirtinis ir daug vaikų su tuo susiduria. Leiskite vaikui suprasti, kad suprantate jo jausmus ir norite padėti jam.

 

Laikiną pagalbą siūlo Huggies DryNites pižaminės, skystį sugeriančios kelnaitės. Nors ir jaus, kad pasišlapino, jam nebus gėda dėl šlapių antklodžių ar rūbelių.  

 

Užtikrinkite, kad užteks meilės ir naujagimiui, ir didesniam vaikui. Pabandykite kartu pakeisti šlapias paklodes, sudėti jas skalbti. Įsiklausykite, ką sako vaikas, ką jis galvoja? Jeigu didelis vaikas domisi mažiuku, pakvieskite drauge “pasirūpinti” juo, parodykite, kad jums svarbus jo susidomėjimas, pagalba.

 

Kaip rašoma literatūroje apie naktinį šlapinimąsi, gimus naujagimiui, net 10 -12 metų vaikai gali imti šlapintis į lovą. Sakyti, kad “tu jau didelis ir taip negražu” – yra neteisinga vaiko atžvilgiu. Geriau ieškoti jam pagalbos.

 

Regresija (noras būti mažam) yra normali vaiko reakcija, kai, norėdamas gauti tėvų dėmesio, jis elgiasi kaip mažas, tikėdamasis taip atkreipti tėvų dėmesį. Turbūt teko patirti, kaip dičkis, gimus mažiukui, užsimano vėl išbandyti čiulptuką ar panašiai. Gerbkite vaiką ir padėkite jam kuo lengviau išgyventi šį periodą.

 

Atminkite!


Pavydas ir nepasitenkinimas visada buvo ir bus. Vaikas gali jaustis atstumtas, užmirštas ir nemylimas. Skirkite dėmesio ir jėgų, kad išspręstumėte tai. Didesnysis vaikas turi jausti, kad tebėra jums toks pat svarbus ir mylimas. Geriausia, kai vaikas ruošiamas sesutės ar brolio gimimui: apie tai kalbama dar nėštumo metu, vaikas yra pilnavertis laukimo dalyvis.