Kaip apie Vasario 16-tą pasakoti vaikams?

Kaip apie Vasario 16-tą pasakoti vaikams?

16. Feb 2017, 08:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Biržų mokyklos-darželio „Vyturėlis“ vaikų piešinys

Pilietiškumo ir tautiškumo ugdymas dažnai paliekamas darželiams ar mokykloms - ten pedagogai aiškina vaikams ką švenčiame, ragina juos piešti piešinėlius su trispalve ar sudainuoti dainelę mokyklos salėje. Ar tikrai to pakanka?

Norime ne tik jus pasveikinti šios gražios dienos proga, bet ir paraginti visą jūsų šeimą šiandien ją paminėti kartu!

Dalinamės paprastais patarimais, kaip valstybines šventes atšvęsti produktyviai:

Kalbėkite apie tai

Nereikia išvardinti visų signatarų pavardžių ar istorinių smulkmenų, bet paminėkite paprastus faktus - Vasario 16 dieną Lietuvoje buvo paskelbta nepriklausomybė, todėl mes labai džiaugiamės ir švenčiame. Paaiškinkite, kas yra nepriklausomybė ir palyginkite, o kas būtų, jeigu nebūtų Lietuvos? 

Susikurkite ritualus

Vieni per valstybines šventes lanko senelius, kiti kviečiasi draugus iškilmingų pietų. Sugalvokite ką jūs galite daryti per šias dienas vietoje to, kad laisvą laiką skiriate remontui ar kambarių tvarkymui. Kelkite kartu vėliavą, jeigu yra galimybė - apsilankykite pilietiniame renginyje. 

Pasipuoškite

Ne tik iškelkite vėliavą, bet papuoškite namus - pietų stalą padenkite lyg iškilmingai vakarienei, paprašykite nupiešti nedidelių trispalvių ir priklijavę ant pagaliukų jas lyg vėliavėles susmeikite viduryje stalo. Sugalvokite kitų darbelių, kurie pagražintų dieną.

Pasidalinkite prisiminimais

Papasakokite vaikams jūsų šeimos istoriją ar atsiminimus, kurie jums susiję su pilietiškumu. Gal pamenate, kaip stovėjote Baltijos kelyje ar senelis paslapčia kėlė vėliavą. Net ir kitos giminės istorijos ugdo sąmoningumą, vaikams suteikia supratimą apie tęstinumą ir tradicijas. 

Švęskite ne tik per šventes

Pilietiškumas ugdomas ne tik Vasario 16 ir Kovo 11, todėl nepamirškite diskutuoti apie laisvę ar paskaityti Lietuvos istorijos epizodus paprastomis dienomis. 

O kaip jūs savo šeimoje ugdote vaikų pilietiškumą?