Kaip padėti sau ar kitam, kol atvyks "greitoji"?

Kaip padėti sau ar kitam, kol atvyks "greitoji"?

18. Jun 2012, 10:30

 

Vasarą dauguma žmonių kur nors keliauja. Kiekvienas gali patekti į tokią situaciją, kai gresia pavojus sveikatai arba gyvybei, o vaistų neturi, ir medikai toli.

 

Verta atminti, kad mūsų organizmas – tai tarsi kompiuteris, kuriame slypi pakankamai mygtukų, padedančių valdyti tam tikras funkcijas. Kaip tai padaryti, portalui Valstietis.lt pataria gydytojas Rimantas Šagždavičius.

 

Jei staiga pasidarė silpna, ėmė ūžti ar spengti ausyse, svaigsta galva ir atrodo, kad prieš akis skraido muselės (tai gali atsitikti griuvus ir susitrenkus smegenis, patyrus saulės ar šilumos smūgį, perkaitus pirtyje, dėl supimo važiuojant automobiliu), turėtų padėti biologiškai aktyvių taškų masažas.

 

Šiuos veide ir plaštakose esančius taškus reikėtų spausti apie 10–15 sekundžių.

 

Kur yra šie taškai:

 

pirmas taškas yra tarp nosies ir viršutinės lūpos esančios vagelės viduryje,

antras – raukšlės tarp smakro ir apatinės lūpos centre,

trečias – ant mažylio piršto ties nago šaknimi toje pusėje, kur bevardis pirštas.

ketvirtas – ant rodomojo piršto ties nago šaknimi toje piršto pusėje, kuri glaudžiasi su viduriniuoju pirštu.

 

Aktyvavę taškus masažu, dar pamasažuokite paeiliui visų rankų pirštų galiukus.

 

Ką daryti, jei sumažėjo kraujospūdis?

 

Jei jums staiga smarkiai sumažėjo kraujospūdis, sukasi galva ir atrodo, kad nualpsite, atsigulkite ant lygaus paviršiaus ir šiek tiek pakelkite kojas. Geriausia, jei kas nors jas palaikytų aukščiau arba padėtumėte ant nedidelio paaukštinimo (sofos atkaltės, pagalvėlės, kelių knygų ar bet ko, ką rasite po ranka).

 

Dėl to daugiau kraujo pritekės į smegenis. Jei galva sukasi, kojos linksta, o prigulti nėra kur (tarkime, esate parduotuvėje, gatvėje), kuo stipriau įtempkite, o po to atpalaiduokite kojų raumenis. Tai darykite keletą kartų. Kraujas iš venų pakils aukštyn, į smegenis pateks daugiau kraujo ir deguonies, ir jums palengvės.

 

Parengta pagal Valstietis.lt