Kaip pasveikins mamą, trečdalis lietuvių sprendžia paskutinę akimirką

Kaip pasveikins mamą, trečdalis lietuvių sprendžia paskutinę akimirką

30. Apr 2015, 10:07 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

 

Kas trečiam lietuviui Motinos diena – viena svarbiausių švenčių metuose, tačiau jai ruošiasi paskutinę akimirką. Likus vos kelioms dienoms iki Motinos dienos, 28 proc. apklaustų lietuvių sako dar nežinantys, kaip pasveikins mamą ir ką jai padovanos. Tačiau daugiau kaip pusė mamų jau gali būti tikros – vaikai jas apipils gėlėmis, saldumynais ar dovanomis, parodė internetinė Pigu.lt klientų apklausa.

„Motinos diena – viena gražiausių pavasario švenčių. Norėjome pasižiūrėti, kokią reikšmę šiai šventei teikia lietuviai, kaip jie šią dieną parodo dėmesį brangiausiam žmogui – mamai. Mūsų internetinė apklausa parodė, kad pirmąjį gegužės sekmadienį beveik nebūna mamų, kurios nesulauktų šiltų žodžių, gėlių ar mielos dovanos iš savo vaikų. O net trečdalis lietuvių Motinos dieną laiko viena svarbiausių švenčių metuose,“ – apklausos rezultatais dalijasi Pigu.lt rinkodaros vadovė Kristina Gumauskienė.

Motinos dienos reikšmė – ne tik teorinė

Pirmąjį gegužės sekmadienį minima Motinos diena, neabejotinai, svarbi kiekvienai mamai. Tačiau Pigu.lt apklausa parodė, kad tai ypatinga diena kone kiekvienam. 6 iš 10 apklaustųjų (60 proc.) nurodė, kad Motinos diena jiems – proga parodyti dėmesį mamai. 30 proc. Motinos dieną laiko viena svarbiausių švenčių metuose. Tik 5 proc. apklaustųjų Motinos dienai neteikia didelės reikšmės, o dar mažiau, vos 2 proc., sako, kad Motinos diena nelaikytina švente, tai – eilinė diena. 

Apklausos rezultatai atskleidė, kad sekmadienį vaikų dėmesio sulauks mažiausiai 9 iš 10 mamų. Kasmet pasveikinantys savo mamą nurodė 94 proc. respondentų. 3 proc. teigia pasveikinantys, jeigu nepamiršta to padaryti, dar tiek pat – nesveikinantys visai.

Dovanos mamai – paskutinę akimirką

Gėlės, saldumynai, šilti žodžiai, knygos, kosmetika, gal net skalbimo mašinos ar virtuviniai kombainai – tokiomis dovanomis sekmadienį bus pradžiugintos mamos. Tačiau beveik trečdalis apklaustųjų (28 proc.) dovaną mamai rinks paskutinę akimirką. Iki šventės likus kelioms dienoms jie teigė dar neapsisprendę, kaip šiemet sveikins savo mamą. 

Pusė respondentų (47 proc.) sekmadienį skubės pas mamas su gėlėmis. Kas dešimtas (12 proc.) šią dieną mamai praskaidrins saldžia dovana. Dar tiek pat apklaustųjų nurodė mamą tiesiog pasveikinsiantys gražiu žodžiu. 

Maždaug kas ketvirta mama, be gėlių, sulauks ir dovanos. Apklaustieji nurodė ketinantys padovanoti mamai kosmetikos priemonių (4 proc.), parfumerijos (4 proc.), kokią nors pramogą (4 proc.), buitinį prietaisą (3 proc.), knygą (2 proc.) ar kitą dovaną (13 proc.).

„Kaip parodė apklausa, dalis lietuvių dėmesį mamai parodo ir maloniomis smulkmenomis.  Artėjant Motinos dienai pastebėjome, kad internetu perkama kur kas daugiau moterims skirtų prekių. Manome, kad ne vieną mamą pradžiugins naujas virtuvinis kombainas, nes jų pardavimas prieš Motinos dieną, palyginti su įprastomis dienomis, šoktelėjo net 7 kartus. Kvepalų moterims užsakyta 5 kartus daugiau, sumuštinių keptuvių – 4 kartus, įvairių puodų ir garpuodžių – daugiau kaip 2 kartus, pietų servizų, taurių, stalo įrankių – taip pat daugiau kaip 2 kartus. Spėjame, kad kai kurie klientai savo mamą planuoja pradžiuginti ir itin vertinga dovana. Artėjant Motinos dienos gerokai išaugo skalbimo mašinų pardavimas – net 3 kartus,” – pasakoja Pigu.lt rinkodaros vadovė.

Mamai pradžiuginti pinigų negaili

Norėdami pradžiuginti mamą, lietuviai nelinkę taupyti. Mažiausią, iki 5 EUR sumą gėlėms ar dovanai mamai planuoja išleisti vos 18 proc. apklaustų Pigu.lt klientų. Kur kas didesnė dalis respondentų numatę tam skirti nuo 5 iki 10 EUR (39 proc.) ar nuo 10 iki 20 EUR (27 proc.). Daugiau kaip 20 EUR dovanai mamai planuoja išleisti 16 proc. apklaustųjų.

Internetinę klientų apklausą Pigu.lt vykdė balandžio 16-27 d. Savo planais sveikinti mamą pasidalijo 11 809 internetinės parduotuvės klientai.