Kaip saugiai naudoti pirotechniką: pataria specialistai

Kaip saugiai naudoti pirotechniką: pataria specialistai

31. Dec 2015, 07:00 Egle_Mamyciuklubas.lt Egle_Mamyciuklubas.lt

Dėl nesaugiai naudojamų fejerverkų kasmet registruojama ne viena nelaimė. Kad dangaus puošmenos neapkartintų šventinės nuotaikos, ekspertai pateikia rekomendacijas, kaip pasirūpinti savo bei turto saugumu.

Specialistai atkreipia dėmesį, jog itin didelis pavojus kyla, kuomet fejerverkai patenka į balkonus, o juose būna degių daiktų. Tokiais atvejais gali kilti rimtas, skaudžias pasekmes sukeliantis gaisras. Būtent dėl šios priežasties rekomenduojama per šventes išeinant iš namų uždaryti balkonų, kambarių langus. Jeigu balkonas neįstiklintas - pasirūpinti, kad jame nebūtų degių daiktų.

Patarimai, kaip saugiai elgtis su pirotechnikos gaminiais:

- Siekiant išvengti įsigyti nesaugių gaminių, rekomenduojama juos pirkti tik iš legaliai, atvirai jais prekiaujančių pardavėjų. Šiai veiklai jie turi būti gavę leidimus. Dar pirkdami užmeskite akį, ar yra pridėta naudojimo instrukcija, nurodytas galiojimo laikas.

- Prieš naudodami pirotechnikos gaminius, atidžiai perskaitykite jų naudojimo instrukciją. Neleiskite fejerverkų uždegti vaikams ar neblaiviems asmenims.

- Fejerverkų negalima uždegti šalia žmonių, pastatų, automobilių, sausos žolės. Saugus atstumas nuo šių objektų - 100 metrų. Pirotechnikos gaminius statykite tik ant lygaus ir nedegaus paviršiaus. Prieš uždegant juos reikia įtvirtinti statmenai. Jeigu fejerverkas aukštas, paremkite jį akmenimis, plytomis, žeme ar sniegu, kad sprogimo metu jis neapvirstų.

- Pirotechnikos gaminius rekomenduojama uždegti ne žiebtuvėliu ar degtukais, o šaltąja ugnele ar kitu įrenginiu, kuris suteiktų galimybę tai padaryti laikantis saugaus atstumo. Fejerverkų negalima degti pasilenkus virš jo, nes jam netikėtai užsidegus rizikuojama nudegti rankas bei veidą. Taip pat negalima degančio fejerverko rankose, nes dagtis gali sudegti greičiau nei atrodo. Degant tamsoje rekomenduojama pasišviesti ne ugnimi, o žibintuvėliu.

- Uždegus fejerverko dagtį, nuo jo būtina pasitraukti ne mažesniu kaip 25 - 30 metrų ar kitu, gaminio naudojimo instrukcijoje nurodytu, atstumu.    

- Jeigu pirotechnikos gaminys neiššovė, antrąkart jo nebedekite. Prie jo nesiartinkite mažiausiai 15 minučių arba tiek, kiek nurodyta instrukcijoje. Išlaukus rekomenduojamą laiką, fejerverką reikia panardinti į vandenį ir įdėjus į maišelį išmesti į šiukšlių konteinerį. Jokiu būdu fejerverkų neardykite, nes kai kurie jų gamybai naudojami chemikalai yra nuodingi, ardomos petardos taip pat gali sprogti.

- Jeigu pirotechnikos gaminys pažeistas, apgadintas ar nepavyksta rasti fejerverko dagties, nenaudokite jo.

- Net ir su neuždegtais fejerverkais reikia elgtis labai atsargiai. Jų negalime dėti į kišenes, kadangi sprogimą gali iššaukti ir didesnis smūgis.

- Visuomet reikia būti pasiruošusiam užgesinti netikėtai kilusį gaisrą.

Sėkmės pasitinkant Naujuosius!