Kaip sulaukti sausų naktelių visam laikui?

Kaip sulaukti sausų naktelių visam laikui?

16. Jan 2013, 00:00

Iš mamos Irmos laiško:

 

Laba diena,

 

Mano dukrai jau greitai bus 10 metų, naktinio šlapinimosi problemų turime nuo mažens. Atrodo, gali mėnesį nesišlapinti, bet būna ir šlapių naktų. Buvom pas neurologą, gėrėm 3 mėnesius vaistukus, mažiname skysčius, bet tų bėdelių vis tiek būna.

 

Gal galite patarti, kaip sulaukti tų sausų naktelių visam laikui?

 

Anot Vaikų ligoninės VU Santariškių klinikos filialo pediatrijos skyriaus vedėjos, vaikų nefrologės, prof. Augustinos Jankauskienės, jeigu mokyklinio amžiaus vaikas buvo "sausas" ilgiau nei pusę metų ir staiga pradėjo šlapintis į lovą, tai greičiausiai bus antrinė naktinė enurezė.

 

Jos priežastys dažniausiai būna psichologinės:

 

-tėvų skyrybos,

-naujos mokyklos lankymo pradžia ar vaikas staiga buvo perkeltas į kitą klasę

-šeimos persikraustymas į kitą vietą

-broliuko ar sesutės gimimas

-stiprus išgąstis.

 

Pasak profesorės, visas priežastis geriausiai išaiškins gydytojai, todėl pastebėjus pirmuosius šlapinimosi į lovytę požymius, būtinai konsultuotis – pirmiausia kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, esant sudėtingesnei situacijai, duos siuntimą pas nefrologą.

 

Vaikų nefrologų yra Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir kt.

 

"Kai tėvai sako "ai niekas nepadėjo", tokiu atveju reikia iš naujo atidžiai įsigilinti į kiekvieną situaciją. Gal neteisingai buvo gydyta namuose, gal mama neturėjo kantrybės ir viską metė, nesulaukusi greito rezultato. Kai tėvai sakosi viską išbandę, pradedame tuomet gilintis konkrečiai - pvz. kiek buvo vaistų gerta, kokiomis dozėmis, kaip ilgai ir pan. Kai pradedi gilintis, paaiškėja visai kita situacija", - pasakojo vaikų nefrologė.

 

Vaikų enurezė dažnai yra paveldima ir praeina laikui bėgant. Tokiu atveju nėra svarbu, kuris specialistas gydys, svarbu, kad išmanytų šią problemą. 

 

Gydytoja pastebėjo, jog yra labai reti atvejai, kai naktinė enurezė būna rezistentiška medikamentams, t.y. kai nepadeda jokie vaistai. Tačiau tokie atvejai, anot profesorės, yra labai reti, vos vienas procentas.

 

Užeik į www.vaikuenureze.lt ir papasakok apie ją draugei! Tegul informacija pasiekia tuos, kam ji labiausiai reikalinga!